Atlétika
Krizsán Xénia

Atlétika: „Önbizalommal telve vághatunk neki a szezonnak” – Magyari Zoltán

Publikálva: 2021.04.22 Frissítve: 2021.04.22 Atlétika

Gerelyhajítóink számára hétvégén, a GEAC dobóversenyével megkezdődik a szezon. Edzőjüket, Magyari Zoltán faggattuk az alapozásról, illetve a közelgő versenyekről és a célokról.

– Hogyan alakult a felkészülési időszak a nyári szezonra?

– Nagyon jól ment minden, mindenki egészséges, senki sem sérült meg. Elkezdtünk jó ideje kint is dobni, az elmúlt három hétben vegyesen volt elosztva a csoportom: én Diósi-Moravcsik Angélával Formiában edzőtáboroztam, Jancsik Martin és Sári Pálma Székesfehérváron készülhetett a válogatottal, míg a többiek édesapám segítségével Vácon dobtak, illetve a Lantos Mihály Sportközpontban erősítettek és speciális munkát végeztek. Bizakodó vagyok, hiszen mindenki jól mozog, fizikailag remek állapotban vannak, persze a versenyeken tudjuk majd tovább csiszolni a technikát.

– Milyen volt a formiai edzőtábor?

– Rendkívül hasznos, és nagy szerencsénk volt az időjárással, hiszen itthon még sokkal hidegebb volt abban a periódusban. Zavartalanul el tudtuk végezni az eltervezett munkát. Anginak fokozottan vigyáztunk a vállára, hiszen tavaly kisebb sérüléssel bajlódott. Heti háromszor dobtunk kint a szabadban, míg itthon főként a csarnokban hajítottunk. A dobótechnika csiszolásához nagyon fontos, hogy a sportoló tengelyben tudja-e dobni a gerelyt. Ezt nagyon sokat tudtuk gyakorolni, és látszott, hogy Angi edzésről edzésre fejlődött. Ennek köszönhetően önbizalommal telve vághatunk neki a szezonnak.

– Hogyan változnak az edzések a versenyek közeledtével?

– A felkészülés elején a mennyiségi munka, a képességfejlesztés és a prevenció van előtérben. Ahogy haladunk előre, egyre több a speciális gyakorlat, nőnek a súlyok, szinten tartjuk az erőt. Az elején rengeteget dobunk: 250-300-ról 30-50 dobásra csökken az ismétlésszám, ám a távolság és a sebesség megnő, tehát a terhelés intenzívebb.

– Hogy fog kinézni a program?

– Nagyon intenzív lesz. Hétvégén Gödöllőn kezdünk, utána szinte minden héten lesz valamilyen verseny. Első a ligaverseny, majd Splitben a dobó Európa-kupa következik, amelyen Angi érdekelt – ha megrendezik. Ezt a csapatbajnokság követi, ahol már mindenki bemutatkozik. A Magyar Atlétikai Szövetség több olyan versenyt is rendez, ahol ki lehet harcolni az olimpiai szereplést, például Tatabányán is lesz ilyen, de a július végére kiírt magyar bajnokság is fontos ebből a szempontból. Angi képes lehet arra, hogy kijusson az ötkarikás játékokra. A fiataloknak U23-as és U20-as Európa-bajnokság lesz, illetve U20-as világbajnokság is, sőt, lehet hogy az U18-as Európa-bajnokságot is megrendezik.

– Kiknek hozhat áttörést ez a szezon?

– Nehéz kiemelni embereket, hiszen az összes versenyzőm remek állapotban van, rendkívül motivált, és mindenkinek komoly esélye van arra, hogy nagyot lépjen előre. Nem lepődnék meg, ha Angi métereket fejlődne, és 60 méter fölött tudna dobni. Már most is benne van az európai köztudatban hiszen az Eb-szintet megdobta, de ezzel világviszonylatban is komolyan jegyzett versenyző lehet. Jancsik Martin neve még nem biztos, hogy mindenki számára ismerős, hiszen csupán 17 éves, de az U18-as Európa-bajnokságra kijuthat, és akár jó helyezésért küzdhet. Sári Pálmának már megvan a junior Európa-bajnoki szintje, ahol esélye lehet bejutni a fináléba.

– Vasárnap Gödöllőn kezdtek. Ott mire fogsz leginkább figyelni?

– Ez az első verseny az idén, tehát nincsenek elvárások, szintfelmérőnek tekintjük. Arra leszek kíváncsi, hogy versenykörülmények között milyen technikát tudnak bemutatni az atlétáink. A továbbiakban ebből tudunk építkezni, és nyárig, a fontos versenyekig rendbe rakni mindent.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!