Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Atlétika: „Mindig van hová fejlődni” – Knipl István

Publikálva: 2021.12.29 Frissítve: 2021.12.29 Atlétika

Atlétika-szakosztályunk vezetőjével, Knipl Istvánnal beszélgettünk a 2021-es esztendő legfontosabb történéseiről.

Remek évet zártak atlétáink, hiszen számos utánpótlás- és felnőttvilágversenyen mutattuk meg magunkat.  

– Minden egyes világversenyen volt, vagy lett volna MTK Budapest résztvevő, ha megrendezik az adott viadalt. Óriási dolog volt, hogy többpróbázónk, Krizsán Xénia bronzérmet szerzett a fedettpályás Európa-bajnokságon, majd országos csúcsot döntött Götzisben, de nagyon örültünk Jankovics Dániel Eb-nyolcadik helyének is. A csapat Európa-kupán Moravcsik Angéla harmadik, Jankovics Dániel negyedik, Nagy Marcell pedig ötödik lett, tehát hozzájárultunk a magyar válogatott jó szerepléséhez. Az U20-as Európa-bajnokságon Nagy Marcell az ötödik helyen zárt, míg Almási Olivér gátfutásban, Sári Pálma gerelyhajításban volt ott. Az U23-as Eb-n Endrész Klaudia, Erdei Tamara és Répássy Hanna indulhatott, de természetesen nem feledkezhetünk meg arról, hogy dr. Nguyen Anasztázia és Krizsán Xénia személyében két olimpikonunk is volt. Az U20-as világbajnokságra is jutott kék-fehér atléta: Almási Olivér és Nagy Marcell is kijutott, utóbbi nyolcadik lett, de naphosszat sorolhatnám az eredményeket. Picit fájó pont, hogy a csapatbajnoki döntőt két ponttal veszítettük el, de örömteli, hogy olyan évet zártunk, mely során végig voltak atlétikaversenyek. Pozitív esztendőt zártunk, persze mindig lehetne jobb, mindig szeretnénk fejlődni.

Az MTK-ban elvégzett munkát több helyen is észrevették, így nem véletlen, hogy sok atléta számára vonzó lett szakosztályunk, és erősíteni tudtunk. A csapat teljesítménye mellett a körülményeink is kiemelkedőek, hiszen kitűnő fedettpályás csarnokban és szabadtéri atlétikapályán készülhetünk a Lantos Mihály Sportközpontban. István elmondta, mik az elvárásai új igazolásainkkal szemben.

– Szabó Barbara 185 centiméternél jobb eredményre is képes lehet, amivel akár az Európa-bajnokságra is kijuthat. Mátó Sára óriási tehetsége a magyar atlétikának, és Loren Seagrave-vel készül, aki olyan szaktekintély az atlétikában, mint Sir Alex Ferguson a labdarúgásban. A gyorsaságfejlesztés a specialitása, nagyon jól megértik egymást Sárával, aki ezáltal nagy lépést tehet előre. Bartha Lilla, Ferencz Anna és Együd Máté is ígéretes atléták, akik csatlakoztak hozzánk. Gerelyhajításban Járvás Máté érkezett, aki két hónap alatt két métert javított az egyéni csúcsán, és immáron a második számú gerelyhajítója az országnak. 2022-ben vehet részt U23-as Európa-bajnokságon, ahol akár a dobogóra is esélyes lehet, hiszen legutóbb a nyolcadik helyen zárt.

Természetesen felmerült a kérdés, hogy a megerősített gárdánkkal képesek lehetünk-e megnyerni a csapatbajnoki döntőt.

– Új rendszer lesz, minden egyesület egyedül indul, mi pedig eddig az UTE gárdájával közösen versenyeztünk, tehát megváltoznak az erőviszonyok. Nem lehet megmondani, mire számíthatunk, de az FTC a Honvéd és mi is esélyesek lehetünk a végső sikerre.

Zárásként a szakember azt is elárulta, milyen versenyekre lesz érdemes figyelni a jövőben.

– A szabadtéri Európa-bajnokságon és világbajnokságon is szeretném, hogy legyen indulónk, előbbire remélem, nagy létszámban utazhatunk. A távolabbi jövőt illetően: a 2023-as hazai rendezésű világbajnokság már mindenkinek ott van a fejében. Én fedettpályás Európa-bajnokságon voltam negyedik helyezett, hazai közönség előtt, és nem lehet szavakba önteni, mekkora előnyt jelent itthon versenyezni. Mindenki mindent meg fog tenni, hogy kijusson a budapesti világversenyre, hisz ez a magyar atlétáknak hatalmas lehetőség.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!