Atlétika
Nagy Marcell

Atlétika: „Minden adott ahhoz, hogy tovább fejlődjünk” – Knipl István

Publikálva: 2024.01.14 Frissítve: 2024.01.14 Atlétika

Atlétikaszakosztályunk vezetőjével, Knipl Istvánnal beszélgettünk a 2023-as esztendő legfontosabb eseményeiről, valamint arról, mit tartogathat 2024.

– A tavalyi év különösen érdekes és fontos volt, hiszen Budapest rendezte a világbajnokságot, de nemcsak a felnőtt versenyekre figyeltünk, hanem az utánpótlásra is. Régóta ismételgetem, hogy célunk, minden korosztályos világversenyen legyen MTK-s atléta, mert ez mutatja a szakosztály erősségét. Ez 2023-ban sikerült is, amire nagyon büszke vagyok – mondta a szakember. – Rengeteg kiemelkedő eredményt értünk el az évben: Krizsán Xénia ötödik lett a fedettpályás Európa-bajnokságon, majd parádés negyedik helyet szerzett a világbajnokságon, pedig korántsem volt zavartalan a felkészülése. Xéni ezzel az első háromba került a nőknél az Év Sportolója Díj választásán, ami nagyon nagy dolog, le a kalappal előtte. Edzőtársa, Nemes Rita is gyönyörűen szerepelt, és a tizedik helyen zárt a hazai világbajnokságon. Mellettük Moravcsik Angéla és Szabó Beatrix is kijutott, ami szintén nagy fegyvertény, illetve Mohai Regina és dr. Nguyen Anasztázia került be a váltók keretébe.

Szakosztályvezetőnk az utánpótlás-sportolók teljesítményére is kitért.

– A korosztályos világversenyeken is bontogatják a szárnyukat a fiatalok: említhetném Szentgyörgyi Zitát, aki edzőjével, Soltész Renátával megtalálta a közös hangot, ami kitűnő eredményekhez vezetett. Zita fedettpályán és szabadtéren is országos csúcsot futott, majd harmadik lett az EYOF-on. Összességében büszkék lehetünk 2023-ra, de 2024 még ennél is fontosabb lesz, hiszen olimpiai évről van szó. Nagyon nehéz lesz kijutni, minden kvótáért meg kell majd küzdeni, de remélem minél többen képviselik klubunkat.

Knipl István a szakosztály létszámának növekedéséről is beszélt.

– Nagy változás, hogy fúzió történt a Postás SÉ-vel, beolvadtak az egyesületünkbe. Ezzel bővült a szakosztály, gyakorlatilag csúcsra van járatva a csarnok: 190-ről körülbelül 290-re bővültünk, ami örömteli. Ráadásul ők ebből a kerületből jöttek, ami fontos dolog, hiszen kötődni fognak a klubhoz. Büszke vagyok arra, hogy vannak olyan eredményes sportolóink, akik az MTK-ban kezdték meg pályafutásukat. Ilyen például Varga Iván, aki nagyon ígéretes rúdugrónk. Nagy az érdeklődés az atlétika iránt a hazai világbajnokság után, és Xéni és Rita szereplése még inkább középpontba helyezte egyesületünket. Szintén az MTK-ba igazolt Szabó Nóra, aki a budapesti világbajnokságon 24. helyen zárt maratoni futásban. Az Európa-bajnokságra megvan a szintje, tehát ott biztosan el fog tudni indulni. Nagyon örülök neki, hogy minket választott, mert kiemelkedő atléta, aki nagyon szerény és alázatos.

A rendkívül korszerű Lantos Mihály Sportközpontban atlétáink tökéletes helyen készülhetnek a szezonra.

– Továbbra is nagyszerű körülmények között edzhetünk télen és nyáron is, ráadásul nemrég elkészült a szabadtéri pálya rekonstrukciója. Kiépült az új gerelyhajító nekikifutó is, ami nagy segítséget nyújt dobóinknak. Talán a jövőben diszkoszvetőkkel, akár súlylökőkkel bővülhetünk, szép lassan építgetjük a klubot minden tekintetben – sokkal előrébb vagyunk, mint öt éve. Mindenünk megvan ahhoz, hogy tovább fejlődjünk.

A csapatbajnokságon 2023-ban az ötödik helyen zártunk, azonban a létszám növekedésével van esély az idei előre lépésre.

– A csapatbajnokság megmutatja, hogy a szakosztálynak a top versenyzői alatt milyen erős a második vonal. Ilyen szempontból nekünk nehéz dolgunk van, mert nagyon sok olyan fiatal atlétánk van, akik még nem indulhatnak a csapatbajnokságon. Ezek a versenyzőink azonban szép lassan kezdenek beérni, és két-három éven belül nagyon sokan meghatározó részei lesznek a magyar atlétikának. Úgy gondolom, hogy azzal, hogy bővült szakosztályunk, egyre jobb eredményeket tudunk elérni ezen a versenyen is.

Knipl István zárásként elárulta, mik lesznek az év legnagyobb versenyei.

– Az olimpiáról már beszéltünk, természetesen az a legfontosabb versenye az évnek. Az U18-as Európa-bajnokságra, valamint az U20-as világbajnokságra is vannak jelöltjeink, és biztos vagyok benne, hogy ezeken a versenyeken is lesznek MTK-s atléták. Remélem, hogy a sérülések elkerülnek minket az évben, a felkészülést nagyrészt mindenki egészségesen tudta megkezdeni, ami mindenképp jó jel.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!