Atlétika
Nemes Rita

Atlétika: Elsőre nem is rossz

Publikálva: 2021.03.11 Frissítve: 2021.03.11 Atlétika

Pogány Mihállyal, az Európa-bajnoki döntőbe jutott magasugrónk, Jankovics Dániel egyik edzőjével beszélgettünk.

Pogány Mihály tanítványa, Jankovics Dániel élete első felnőtt kontinensviadalán vett részt a lengyelországi Torunban rendezett fedettpályás Európa-bajnokságon.

Ugyan indult már korábban különböző nemzetközi versenyeken, de ez mégis más, ez az Európa-bajnokság – magyarázta tanítványa izgatottságát Pogány Mihály. – Itt egy órával kvalifikáció előtt le kell tudnunk a bemelegítést: laza futás, gimnasztika, pici törzs. Ezt követően 15 percig tartják őket a call roomban, ahol ellenőrzik a cipőjüket, megnézik, hogy nincs-e náluk telefon, elég szigorúak az előírások.

Bár Dani újoncnak számít a világelitben, edzőjéről ugyanez már nem mondható el.

1989-től kezdődően – egy év, 2020 kivételével – minden évben volt tanítványom valamilyen nemzetközi világverseny döntőjében. Nagyon örültem, hogy újra itt lehettem, vezethettem a versenyzőmet – ahogy a barátaim mondták, „zöld béka” felszerelésben.

Az Európa-bajnoki közvetítésben tisztán lehetett hallani Pogány Mihály szinte minden instrukcióját Dani próbálkozásait követően.

Gyakran előfordul a versenyzőkkel, hogy túlhergelik magukat, és mindent erőből próbálnak megoldani. Daninak is visszatérő hibája, hogy már az utolsó előtti lépésnél fordul vállal a léc felé, és így nem tudja eléggé felhúzni a lendítő lábát. Ezen mindenképpen dolgoznunk kell. De nem panaszkodhatom, ha minden sportolónak csak feleannyi akaratereje lenne, mint neki, csupa jó eredmény születne.
Érdekes momentum volt, mikor a kvalifikáció végeztével – a 2.21-es szintet megugorván – a versenyzők többsége már öltözködött és távozni készült, Dani még melegített, készült megpróbálni a 2.25-ös magasságot – erre azonban már nem volt mód.

Nem lett volna rossz, ha nekifuthat. Nem mondom, hogy biztosan átugrotta volna, de mindenképpen több esélye volt rá akkor, mint másnap, a döntőben – tudtuk mind a hárman, hogy érzékeny a bokája a rugaszkodó lábán.

Dani végül nyolcadik helyen végzett élete első Európa-bajnokságán. Nem rossz eredmény, de edzője szerint még rengeteg munka vár klubunk kiválóságára.

Dani az erőfejlesztés tekintetében még csak az út egyharmadánál jár, és a magasugrásban a gyorsaság az alapja mindennek. De nagy potenciál van benne: versenyzőként nekem 2.21 volt az egyéni csúcsom, pedig kétszer olyan erős voltam, csak a sérülés közbeszólt. Technikailag is van még hova fejlődnie, a rossz beidegződéseket kell javítani.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!