Atlétika
Krizsán Xénia

Ahány korosztály, annyi válogatott

Publikálva: 2020.11.29 Frissítve: 2020.11.29 Evezés

Evezősszakosztályunk vezetőjével, Székely Balázzsal beszélgettünk az idei szezonról, a jelenlegi helyzetről, valamint a jövő évi célokról.

– Hogy zajlanak manapság a tréningek az evezősök számára?

– A korlátozások nem változtattak az edzéseken, de természetesen minket sem került el teljesen a járvány. Akik pozitív tesztet produkáltak, azoknak kettő-négy hetet ki kell hagyni, és csak teljes kivizsgálás után kezdhetnek el edzeni, eleinte alacsony pulzusszámmal. Eddig vízialapozást tartottunk, az idősebbek addig eveznek, amíg nincsenek mínuszok, míg a kisebbek novemberben már nem mentek vízre. A téli alapozás erőfejlesztésből áll leginkább, de hamarosan kezdődnek a köredzések, ergométerezések és futások is. Természetesen mindent az adott sportoló korához igazítva.

– Mennyit pihenhettek a sportolók a szezon végeztével?

– Változó, ráadásul különböző időpontban voltak az országos bajnokságok, de azért legalább két hetet mindenki tudott lazítani. Polivka Dórának picit több pihenőt adtunk, mert neki különösen sűrű volt a versenyszezonja, ezért őt kértem, hogy két-három hétig még csak ne is gondoljon a sportra.

– Kik mehetnek a közeljövőben edzőtáborba?

– December 7-19 között a felnőtt és U23-as keretnek lesz edzőtábora Szolnokon, ahol gyakorlatilag buborékban lesznek elkülönítve a sportolók, nem hagyhatják el az edzőtábort. A válogatott sportolóink esetleg ezen vehetnek majd részt.

– Mik a célkitűzések 2021-re?

– Konkrét bajnoki eredmények nincsenek kitűzve. Most negyedikek lettünk a pontversenyben, de itt össze volt vonva az utánpótlás és a felnőtt bajnokság, ez pedig nem biztos, hogy jövőre is így lesz, ezért nehéz megmondani, mi lehet a reális cél. Újra az első hatban szeretnénk maradni, de persze a dobogóra is gondolunk. A Csepel és a Győr még nagyon messze van tőlünk, de az idén harmadik helyezett Vácot előbb-utóbb megfoghatjuk. Ha lehetséges, azt is szeretnénk elérni, hogy serdülő, ifjúsági, U23-as és felnőtt korosztályban is legyen válogatott versenyzőnk. Bujtás Bence jövőre is ifi még, de már négypárban idén magyar bajnok volt, ezért szeretnénk, hogy jövőre Európa-bajnokságon és világbajnokságon indulhasson.

– Mikor lesznek az első versenyek?

– Februárban a válogatott keretnek lesz Törökországban edzőtábor, ahol felmérő és válogatott versenyek is lesznek, illetve április elején lesz olimpiai pótkvalifikációs verseny, majd Európa-bajnokság, tehát rettentő korán. Krémer Eszter és Polivka Dóra mindenképp harcba száll azért, hogy indulhasson ezen a selejtezőversenyen. Az U23-as és ifi korosztálynak április végén, május elején lesznek az első komolyabb megmérettetések, illetve februárban rendezik az ergométeres országos bajnokságot.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!