Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Csütörtökön kezdődik a kijevi Európa-bajnokság

Publikálva: 2020.11.25 Frissítve: 2020.11.25 Ritmikus gimnasztika

Csupán huszonhárom ország ötvenhét junior- és ötvenhat felnőttversenyzője indul az ukrán fővárosban. A junioroknál tizenöt, a felnőtteknél huszonegy ország lépett vissza. A magyar színeket a felnőttek mezőnyében Pigniczki Fanni képviseli.

Csütörtökön kezdetét veszi a ritmikus gimnasztikázók kijevi Európa-bajnoksága, amelyen a magyar válogatottat négy MTK Budapest-versenyző alkotja. A kedd óta a helyszínen készülő juniorjaink közül, a tavalyi moszkvai junior-világbajnokságon szalaggal az előkelő hatodik helyen végző 14 éves Kocsis Evelin minden szerrel szőnyegre lép Kijevben, a vele egykorú, már ugyanúgy junior-vébén járt Krasznay Blanka buzogány- és labda-, míg a 13 esztendős, világversenyen most debütáló Gyulai Blanka kötél- és szalaggyakorlatát mutatja be. Pigniczki Fanni a felnőttek összetett küzdelmeiben vasárnap lesz érdekelt.

A világjárvány miatt az érkezéskor a résztvevőknek rendelkezniük kell egy negatív PCR-teszttel, de a helyszínen ismét mindenkit tesztelnek. A bemelegítést arcmaszkban kell végezniük a versenyzőknek. A magyar szövetség sajtóközleményében Deutsch-Lazsányi Erika, a technikai bizottság elnöke elmondta, erre külön készült a csapat, amely a korábbi háromórás bemelegítést másfél órásra csökkentette.

A juniorok autóbusszal, Pigniczki pedig autóval utazott, illetve utazik a Budapesttől közúton több mint 1100 kilométerre lévő Kijevbe. A magyar küldöttség tagja lesz a Munkácsi Gyermekkórház főorvos-igazgatója is, mivel ő van tisztában leginkább az Ukrajnában hatályos jogszabályokkal, korlátozásokkal.

Deutsch-Lazsányi Erika elárulta, Pigniczki karika- és labdagyakorlata teljesen új, míg a másik két szernél a technikai pontszámot emelték, így az eddigi legjobb, tizenhatodik helyezését négy-öt pozícióval is felülmúlhatja. Hozzátette, mentálisan kicsit labilisabb, ami annak tudható be, hogy tizenöt hónapja nem versenyzett, ráadásul a közelmúltban beteg is volt.



– Esetében nem feltétlenül a helyezés a fontos, sokkal inkább az, hogy milyen eredményt ér el azokkal összevetésben, akikkel a későbbiekben az olimpiai kvótáért küzd majd
 – magyarázta. Ezen az Európa-bajnokságon a felnőtteknél csak összetettben hirdetnek végeredményt.

A csapatversenyben a juniorok, valamint a felnőtt együttes kéziszercsapat pontjait veszik figyelembe. Ebben a kategóriában a magyarok nem vesznek részt, mivel a felnőtt együttes kéziszercsapat a koronavírus-járvány miatt már tavasszal beszüntette felkészülését, elsősorban a szülők kérésére, a közelség okozta fertőzésveszély miatt.

A nemzetközi szövetség a hiányos mezőny miatt korábban úgy döntött, hogy a kontinensviadalon nem lehet olimpiai kvótát szerezni. Deutsch-Lazsányi Erika elmondta, ennek ellenére fontosnak tartották, hogy képviseltessék magukat az ukrán fővárosban.

– Láttuk, mennyit dolgoznak, küzdenek a lányok az optimálisnak közel sem nevezhető körülmények mellett. Nem tehetjük meg, hogy elvesszük tőlük a nemzetközi versenyen, az Eb-n való szereplés lehetőségét. Mindannyian versenyezni szeretnének, ráadásul nálunk a válogatott felkészülése nem állt le a járvány miatt – nyilatkozta.

A szigorú biztonsági intézkedésekhez tartozik, hogy az Eb-t nézők nélkül rendezik meg.

A program magyar idő szerint:
csütörtök:
junior egyéni selejtező 10:00
felnőtt együttes kéziszercsapatok selejtezője (labda) 15:30
péntek:
junior egyéni selejtező 11:00
felnőtt együttes kéziszercsapatok selejtezője (karika, buzogány) 16.30
szombat:
junior egyéni döntő 13:00
felnőtt együttes kéziszercsapatok döntője: labda 15:00, karika és buzogány 16:00
vasárnap:
felnőtt egyéni összetett döntők 10:45

Forrás: MTI
Fotó: RG-info Hungary

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!