Vívás – kard
Szatmári András

A boldog magyar öklöző

Publikálva: 2016.02.05 Frissítve: 2016.02.05 Ökölvívás

Végérvényesen Tibor lett az MTK közkedvelt Tibikéje.

A tavalyi debreceni junior országos bajnokságra még Barbosu Tiberiusként nevezett – és ott második helyezést elért – bunyós letette állampolgári esküjét, ezzel együtt pedig keresztnevét is „magyarosította”. Az MTK Budapest ökölvívó-szakosztályának ügyintézője, Rózsa Mihály mesélt nekünk arról, mit is jelent Barbosu Tibornak az, hogy ezentúl magyar állampolgárként indulhat a versenyeken.

– Praktikus oka és érzelmi jelentősége is van annak, hogy Tibi végre megkapta az állampolgárságot. 14 éves koráig román állampolgárként is indulhatott a magyar válogatott színeiben, de miután betöltötte ezt a kort, másképp nem lehetett volna tagja a nemzeti csapatnak. Tibi 6 éves kora óta, kilenc éve él Magyarországon, és a családjukban ugyan nem volt magyar ág, de itt nőtt fel, itt vannak a barátai és tökéletesen beszéli a nyelvet. Régóta szeretett volna új hazájának teljes jogú állampolgára lenni, és nagyon boldog, hogy ez most sikerült.

– Tudjuk, hogy korosztályában szinte megállíthatatlan Tibi, ha teljesen egészséges, de mire viheti majd a felnőttek között?

– A serdülő mezőnyben valóban nem volt ellenfele, és most elsőéves juniorként is lenyűgözően teljesít. Tavaly volt egy csúnya sérülése, de így is ezüstéremmel tért vissza. Sajnos most is apróbb sérülésből lábadozik, de ha a nagyobb gondok elkerülik, világklasszis válhat belőle. A hozzáállása fantasztikus, remek küzdő, technikás, könnyen tanul és kiváló stílusa van. Nem lennék meglepve, ha esetleg a 2024-es olimpia mezőnyében találkoznék a nevével.

– Milyen a versenyző viszonya a csapattársaival, az edzőjével, hogy érzi magát az MTK-ban?

– Könnyen alkalmazkodik, ez az egyik legfőbb erénye, így annak idején gyorsan otthonra lelt nálunk. Ez a mai napig sem változott, a csapattársai igazi barátai. Drexler Géza vezetőedző pedig a legegyszerűbben fogalmazva a második édesapja. Maximálisan megbízik benne, és a legnagyobb tisztelettel áll hozzá.

– Milyen feladatok várnak majd felépülése után Tibire?

– A legfontosabb, hogy a tavasz végi junior eb-re felépüljön, illetve kiemelten fontos lesz a magyar bajnokság, amelyet első ízben nyerhet meg magyar állampolgárként. Ennél jobb motiváció nem is kell neki, remeghetnek az ellenfelek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!