Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Tenisz: Gálfi továbbjutott, Jani kiesett, míg a Babos-Jani páros visszalépett Budapesten

Publikálva: 2021.07.15 Frissítve: 2021.07.15 Tenisz

Egyesületünk teniszezői közül hárman is pályára léptek csütörtökön.

A nap szomorú hírrel kezdődött, ugyanis Babos Tímea sérülés miatt visszalépett a csütörtökön esedékes páros negyeddöntőtől a budapesti Római Teniszakadémián zajló, 235 ezer dollár (71,6 millió forint) összdíjazású salakpályás női tornán.

A szervezők tájékoztatása szerint a legjobb magyar női játékos csípőproblémák miatt nem vállalta a folytatást, amelyek következtében kedden 6:0, 2:0-ás hátránynál feladta a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics elleni meccsét egyesben. A világranglista 121. helyezettje párosban Jani Réka oldalán lépett volna pályára csütörtökön, kettősük elvileg a tokiói olimpia női páros mezőnyében is ott lesz majd.

Édesapja, Babos Csaba az MTI-nek elmondta, egyelőre nem javul lánya csípősérülése, amellyel Wimbledon óta küszködik.

– Tegnap volt MRI-n, ahol kisebb porcleválást diagnosztizáltak a csípőjében, emellett még van egy gyulladás az Achillesében is – közölte a női szakágvezető, aki egyben Billie Jean King Kupa-kapitány is. – Most Szombathelyen van kivizsgáltatni az Achillesét, és a nap folyamán egy csípőspecialista is megnézi. Végső soron az orvosi stáb fog dönteni az olimpiai indulásról, mi még nem mondtunk le Tokióról, ahová hétfőn utaznánk el. Meglátjuk, hogy alakulnak a következő napok – tette hozzá.

A visszalépés bejelentése után Babos párospartnere, Jani Réka egyesben lépett pályára budapesti salakon. A világranglista 186. helyezettje az Asbóth József Stadion nyitómérkőzésén a második helyen kiemelt amerikai Danielle Collinsszal (49.) szállt szembe. A 27 éves floridai játékos 2019-ben elődöntős volt az Australian Openen, és keménypályán jóval otthonosabban mozog, mint salakon. Ezt jelezte az is, hogy alig pörgetve, laposan és sok gyorsítással ütött a 29 éves Jani ellen, igyekezve rövidre zárni a labdameneteket.

A hazai játékos – aki már 2011-ben főtáblás volt a Hungarian Grand Prix-n – gyakran kényszerült védekezésre, és 3:1-es hátrányba került, csakhogy rögtön visszabrékelt, sőt, semmire elvette Collins szerváját. A szett utolsó kilenc gémjéből hét(!) brékkel végződött, közben Jani nem tudta kiszerválni 5:4-nél a játszmát. A problémás adogatójátékokból a világranglista 23. helyén is megfordult rivális jött ki jobban, és 55 perc elteltével játszmaelőnybe került.

A folytatás már simábban alakult a lendületbe jött amerikai számára, aki bő tíz perc alatt 3:0-ra meglépett, és gyorsan lezárta az 1 óra 25 perces meccset.

– Az első szettben pariban voltam az ellenfelemmel, de utána már sokkal jobban játszott, gratulálok neki – összegzett Jani Réka a találkozó után. – Örülök, hogy itt és ilyen magasan rangsorolt ellenféllel játszottam, ebből tudok meríteni a jövőre nézve. Ami az olimpiát illeti, remélem, javul Timi sérülése, és eljutunk Tokióba.

Ezt követően klubunk másik kiválósága, Gálfi Dalma következett a maga nyolcaddöntőjével. A magyar lány – aki a múlt héten egyesben és párosban is a döntőig jutott a franciaországi contrexeville-i ersenyen – csütörtökön az Asbóth József Stadion második mérkőzésén a szlovák Anna Karolina Schmiedlovával (126.)  szállt szembe. Korábbi egyetlen találkozójukon, a 2017-es US Open selejtezőjében az ellenfél győzött, aki három WTA-tornagyőzelméből az egyiket 2015-ben Bukarestben szerezte meg. Akkor Márky Jenő jogtulajdonos versenyének Budapest helyett a román főváros adott otthont, majd idén költözött vissza a Római-partra.

Egyesületünk 22 éves játékosa kedden nyerte élete első WTA-főtáblás meccsét, és remek formáját a nyolcaddöntőre is átmentette: 3:1-re, majd 5:2-re elhúzott úgy, hogy közben mindössze egy bréklabdát kellett hárítania. Végül magabiztosan kiszerválta a szettet, és 32 perc elteltével már csak egy játszmára volt a legjobb nyolctól.

A világranglista 26. helyén is megfordult Schmiedlova a folytatásban 3:2-nél először vette el Gálfi adogatását, aki viszont rögtön visszabrékelt. Dalma 5:5-nél ismét lépéselőnybe került, majd magabiztosan hozta a szerváját, és egy alapvonalra ütött tenyeressel lezárta az 1 óra 35 perces mérkőzést.

– Elég jól játszottam ma, pedig szívós ellenfelet kaptam, akivel volt már egy nehéz meccsünk a US Open-selejtezőben. Örülök, hogy sikerült visszavágnom – mondta a pályán adott nyilatkozatában. – Sok sérüléssel küszködök, fájdalomcsillapítókkal játszom, és még a ruha alatt is kötések vannak rajtam, de még bírom, és várom a holnapi negyeddöntőt – fogalmazott Gálfi, akire a nyolc között a szerb Olga Danilovics (164.) vár.

Az egyes mérkőzés után  Dalmára még páros találkozó is várt, Bondár Annával az oldalán. Gálfiék a negyeddöntőben Stollár Fannyval és a román Mihaela Buzarnescuval csaptak össze, és végül két szettben (6:2, 7:5)  alulmaradtak a Római Teniszakadémián.

A budapesti női WTA-torna mellett az MTK Budapest férfi szakágát Piros Zsombor képviselte csütörtökön. A 21 éves játékos a boszniai Dobojban zajló ITF-tornán 7:5, 6:7 (3-7), 6:2-re nyert a Felix Gillel szemben a nyolcaddöntőben. A legjobb nyolc között az amerikai Andrew Fentyvel találkozik.

Hungarian Grand Prix, Budapest, WTA:
egyes, nyolcaddöntő:
Danielle Collins (amerikai, 2. kiemelt)–Jani Réka 7:5, 6:0
Gálfi Dalma–Anna Karolina Schmiedlova (szlovák) 6:2, 7:5

páros, negyeddöntő
Stollár Fanny, Mihaela Buzarnescu (magyar, román)-Bondár Anna, Gálfi Dalma 6:2, 7:5
Doboj (Bosznia-Hercegovina), M15 ITF-torna, egyéni:
Piros Zsombor (1. kiemelt)–Felix Gill 7:5, 6:7 (3-7), 6:2

(Forrás: MTI; kiemelt képek forrása: Hungarian Grand Prix facebook oldala)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!