Atlétika
Krizsán Xénia

2018 őszétől Pölöskei Gábor veszi át az U19-es csapat irányítását

Publikálva: 2018.06.05 Frissítve: 2018.06.04 Sándor Károly Akadémia

Második csapatunk megszűnésével átalakul az akadémia stábja is.

2017/18-as szezonban szerepelt utoljára a harmadosztályban az MTK Budapest II. A csapat megszűnésével párhuzamosan partneri kapcsolatot írtunk alá a másodosztályba feljutó Monori SE csapatával, illetve az utánpótlás közelségének biztosítása okán U19-es csapatunk a következő idényt már Budapesten kezdi meg. Az átalakulásról, és az új feladatokról Pölöskei Gáborral beszélgettünk.

– Megszűnik második csapatunk, mik lesznek a feladataid?
– Félévkor a klubvezetés úgy döntött, hogy a második csapatunkat a szezon végén megszünteti, és más formákat keres a folytatásra. Az egyik része, az együttműködési szerződés az NBII-be feljutó Monor csapatával, így fiataljaink egy része ott fog szerepelni, a másik, hogy az U19-es csapat jövőre Agárdról felköltözik, és mint a második csapat tette, az első csapat mellett fog készülni, így az U19-es csapatot vesszük át, ennek a gárdának az edzése, felkészítése, vezetése a feladatom.

– A stábban várható változás?
– Nem, Horváth Henrik asszisztens edzőként, Magyari Zoltán pedig erőnléti edzőként fogja továbbra is a munkámat segíteni a csapatnál. 

–U19 életében milyen változást hoz, hogy Budapesten készülnek, hogy ők az első csapat, aki elhagyja az Akadémiát?
– Ez az ő életükben okoz jelentős változást, kikerülnek Agárdról, ami szabadabb, és nehezebb élethelyzetbe teszi őket, aminek a menedzselése a klub feladata. Megpróbáljuk mind tanulás, mind lakhatás szempontjából a megfelelő környezetet megteremteni a srácoknak. Terveink szerint az étkezésüket továbbra is felügyeljük, ahogy Agárdon tették, minden segítséget megad a klub, hogy zökkenőmentes legyen a váltás számukra. A szakmai része lehetőség a srácoknak, hiszen az élvonalba visszakerülő első csapat árnyékában dolgozhatnak, ami azt is jelenti, hogy aki megfelelő ütemben fejlődik, az direkt útvonalat kaphat Feczkó Tamásék csapatához. Ez már a mostani szezonban is megtörtént, elég csak Schäfer Andrásra gondolni, de a felköltöző játékosok között is vannak, akik nagyon tehetségesek, és megfelelő fejlődés mellett képesek lehetnek a csapatba kerülni.

– A második csapat átkötő volt az Akadémia és a felnőtt csapat között, mennyivel lesz nehezebb, hogy fiatalokkal dolgoztok?
– Számunkra hasonló munka lesz, hiszen eddig is több fiatal játékossal dolgoztunk együtt, igaz mindig volt idősebb köztük. Szuhodovszki, Varju, Tóth, is mind 16-17 évesen kerültek fel, most többségében 17-18 éves játékosokkal fogunk dolgozni, így fiatalodik a keret, de ez nem fog nehézséget okozni egyik félnek sem.

– Többször felmerült NBIII-nál, hogy nincs stabil kereted, most ezzel nem lesz probléma...
– Igen, a szakmai munkát jelentősen megkönnyíti. Tavaly ősszel rendben voltunk, bő kerettel dolgoztunk, az eredményekkel sem volt gond. A második félévben a döntés után létszámproblémákkal küzdöttünk, komoly logisztika kellett, hogy az U19 és az NBIII is megfelelő módon tudjon szerepelni. Ezzel a következő szezonban nem lesz probléma, és megfelelő, bő kerettel tudunk szerepelni.

– Mennyire várható átjárás az U17-ből az U19 felé?
– Ezeket az útvonalakat sohasem szabad lezárni, aki tehetséges, és a fejlődését szolgálja, annak meg fogjuk adni a lehetőséget. A mostani rendszerben az akadémiai bajnokságban szereplés az U16-U17-es korosztály eredményén múlik, megfelelő erőt kell képviselni mindkét csapatnak. Több szempontot figyelembe kell vennünk ezzel kapcsolatban.

– Mennyire volt alkalmad az U19-es ellenfelekhez betekintést nyerni?
– Az U19 jövőre kifutó korosztály, sok mérkőzést láttam, a tavasziak jelentős részét, így képbe kerültem az erőviszonyokkal. Ugyanakkor az U17-es csapatok jönnek fel a legtöbb helyen, így az a korosztály mérvadóbb lesz a következő idényhez. Láttuk a mérkőzéseiket, így nem fognak meglepetést okozni az ellenfelek.

– Körvonalazódik a bajnoki névsor, mennyire lehet reális cél a bajnoki cím, és az Ifjúsági Bajnokok Ligájában való indulás?
– Mindenképp komoly célokat kell kitűzni a játékosok elé, jól összeválogatott keretettel fogok dolgozni, 1-2 hiányposzt van, ezzel kapcsolatban még zajlik az egyeztetés. Az akadémián kevés a védőjátékos, inkább a középső és a támadó szekció erősebb. Ezt figyelembe véve kettős célt kell kitűzni, természetesen fontos, hogy a bajnokságban jól szerepeljünk, de az évek alatt megtanultam, hogy ennél sokkal fontosabb, hogy azon tehetséges játékosok, akik alkalmasak a jövőben az elsőosztályú játékra, megfelelően legyenek menedzselve, ezt fontosabbnak tartom. A kettő összefügg, ha sok a tehetséged, akkor az eredményeken is ez látszódni fog.

– Vannak-e már olyan játékosok, akiket kiemelnél, hogy biztosan felkerülnek az U19-es csapatba a következő szezonban?
– Az egyeztetések megtörténtek, az sem titok, hogy közel kész a keret, de ez picit később lesz publikus.

– Az U19-es keretből mennyien vannak, akik NBI-es vagy NBII-es játékra alkalmasak, akik lehetőséget kaphatnak akár az első csapatban, akár Monoron?

– Ez nem csak az U19-et érinti, hanem az NBIII-as keretet is, plusz azokat, akiket kölcsönadtunk az idényben. Közülük kerülnek ki azok a játékosok, akik Monoron játszanak, akik pedig nem tudnak odakerülni, és „kiöregedtek", azoknak a klub próbálja segíteni az útját. Hogy jelenleg ki alkalmas a fiatalok közül, azt szeretném részletezni, elég annyit mondani, hogy biztató jövő áll az egyesületünk előtt az utánpótlásunkat tekintve.

– Hol fogja játszani mérkőzéseit az U19?
– Végleges helyszín még nincsen. Az edzések várhatóan a Lantos Mihály Sporttelepen lesznek, a mérkőzések lehet, hogy itt kerülnek megrendezésre, de ha nem alkalmas a pálya, akkor más alternatívák után kell nézni, ezen a klubvezetés dolgozik, végleges döntés még nem született.

– Hosszú évek óta a második csapattal dolgozol, hogyan emlékszel vissza erre az időszakra?
– Amikor először kezdtem, akkor a másodosztályban voltunk, szerintem ideális volt a játékosok fejlődése érdekében az a rendszer. Volt egy korosztályunk, a 89-90-91-es, mellyel harmadik helyen zártunk az NBII-ben, a DVTK és a Nyíregyháza mögött végig jó pozícióban voltunk. Később módosították az MLSZ kiírásokat, harmadosztályba szerepelhettek a második csapatok. Ezt is pozitívnak tartom, mert megtapasztalják a játékosok a felnőtt futballt, a helyenként ellenséges hangulatot, amivel később is találkozhatnak. Ki merem jelenteni, hogy az NBIII és az U19 között jelentős különbséget látok. A mérkőzések körítése is más. Elutazol Putnokra, Nyírbátorba, van 2-300 szurkoló, akik nyomás alá helyeznek téged, a játékvezetőt, teljesen más hangulata van az ifinek, mint a felnőtt mérkőzéseknek. Kazincbarcikán, Jászberényben kemény, gyors iramú mérkőzéseken, más fizikai terhelést kapnak a játékosok, főleg mióta az NBI és NBII létszámát csökkentették, sok profi játékos a harmadosztályban szerepel. 

– Van olyan mérkőzés, ami a kedvenceddé vált a második csapatnál, amire szívesen emlékszel vissza?
– Kimondottan egy mérkőzést nem emelnék ki, többször volt olyan, amikor nagyon jó futballt mutattak a srácok, és látványosan, eredményesen szerepeltek. Nincs értelme kiemelni belőle, nehéz is lenne, számos szép sikert arattunk.

– A játékosok közül van olyan, akivel élmény volt a közös munka a második csapatnál, akire büszkén gondolsz vissza, hogy edzőként segítetted a pályafutásának elindulását?
– Azok a srácok első körben, akik bemutatkoztak a felnőtt csapatban, mint Schäfer Andris, igaz vele keveset dolgoztam együtt, gyorsan átlépett az akadémiáról az első csapatba. Büszke vagyok rájuk, és szerettem dolgozni Szerencsi Mixivel, Szuhodovszki Somával, Katona Máté, Hujber Tamás korosztályával is. De rajtuk kívül mindenki, akivel együtt dolgoztunk, egytől egyig büszkeséggel tölt el, ha profi státuszban pályára lép, remélem hozzá tudtam tenni a játékukhoz.

– Mi az, amire a legbüszkébb vagy az elmúlt évekből?
– Arra, hogy stabilan tudtunk futballozni az elmúlt 2-3 szezonban a harmadosztályban, az élmezőnyhöz tartoztunk, bárkit bárhol meg tudtunk verni, ha jól teljesítményt nyújtott a társaság.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!