Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

„A kezdetektől fogva a víváshoz húzott a szívem” – Nébald Franciska

Publikálva: 2021.06.02 Frissítve: 2021.06.02 Vívás – tőr/párbajtőr

Az MTK Budapest 15 éves párbajtőrözője, Nébald Franciska amióta visszatért a járvány miatti kényszerszünetről minden versenyén érmet szerzett, jó sorozatát pedig a serdülők közelgő egyéni országos bajnokságán folytatná.

Másfél hete az MTK Budapest kadétcsapatával arany-, a junioregyüttesével pedig bronzérmet szerzett a leány párbajtőrözők országos bajnokságán. Ő viszont még csak 15 éves, így jelenleg a serdülő korosztályba tartozik. Nos, a serdülők között május közepén kiváló formát mutatva megnyerte a békéscsabai olimpici Grand Prix-versenyt, így bizakodva várhatja a korosztály június végi egyéni ob-ját. Na, meg azért is reménykedhet majd a keszthelyi eseménnyel kapcsolatban, mert ő a címvédő. Nébald Franciskát többek között a közelmúltbeli egyéni sikeréről kérdeztük.

– A békéscsabai versenyre úgy tekintettem, mint egyfajta felkészülésre az olimpici országos bajnokságra. Előtte hosszú szünetet tartottunk a járványhelyzet miatt, így megint bele kellett rázódnunk a versenyzésbe. Nem az aranyérem lebegett a szemem előtt, hanem csak annyi, hogy jó élményekkel térjek haza. Természetesen nagyon örültem a győzelemnek, és valamelyest engem is meglepett az eredményem. A verseny során többször éreztem úgy, hogy itt a vége, de mindig sikerült összeszednem magam.

Azt megelőzően több mint két hónapig nem léptek pástra az utánpótláskorú vívók, de úgy tűnik, Franciska előnyére tudta fordítani a kihagyást.

– Ez mindenki számára nehéz időszak volt, viszont nagy szerencse, hogy a klubban kiváló közösségben dolgozhatok. Mindig örömmel jövök edzésre, és jól érzem magam a csarnokban, mert csodás emberek vesznek körül. A közeg nagyon sokat segít a hasonló helyzetekben.

Franciskát, aki az idősebbik lány a Nébald családban (a húga, Melinda is az egyesületünk ígérete), édesanyja, a világ- és Európa-bajnok Mincza-Nébald Ildikó készíti fel a klubunkban, de ha úgy kívánja, az olimpiai bajnok édesapjával, Nébald Györggyel is cserélgetheti a siker receptjeit.

– Sokan azt gondolják, hogy belekényszerültem a sportágba. Ez nem igaz! Több mindent volt lehetőségem kipróbálni, de a kezdetektől fogva a víváshoz húzott a szívem. A szüleim eredményei miatt néha van rajtam egy kis nyomás, de megtanultam ezzel együtt élni, és már tudom, sokkal több előnyöm származik ebből, mint hátrányom.

Fiatal versenyzőnk természetesen majd szeretne hasonló eredményekkel büszkélkedni, mint a felmenői, de elsősorban mindig a következő feladatára koncentrál.

– Az egyik nagy álmom a felnőttválogatottság, de addig hosszú út vezet. Most csak az olimpici ob-t szeretném megnyerni, hogy magabiztosan léphessek fel a kadétok közé.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!