Keresés

Vitrin állít emléket Szőcs Bertalannak (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2017.05.18 Frissítve: 2017.05.18 Vívás

A MOB honlapjának beszámolója a Szőcs Bertalan Vívóteremben tartott megemlékezésről.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja is beszámolt a Szőcs Bertalan emlékére állított vitrin átadásáról.

A vitrin méltó megőrzése Berci bácsi emlékének – idézi fel a MOB honlapja az elérzékenyülő Mincza-Nébald Ildikó szavait. – A vívás legnagyobb mestere, apánk helyett apánk volt.

A vitrin Udvarhelyi Gábor, az MTK Budapest vezetőedzője, a vívók szövetségi kapitányának kezdeményezésére, László István tervezésében és kivitelezésében készült el, és a Szőcs Bertalan vívóteremben kapott helyet.

Bár a megemlékezésen – külföldi elfoglaltságai miatt – személyesen nem tudott részt venni, Kulcsár Krisztián levélben üdvözölte az ötletet.

„Örömömre szolgál, hogy Szőcs Bertalan mesteredző szellemiségét az MTK Budapest ilyen módon is megőrzi, tovább ápolja. A vitrin emléket állít az egyik legeredményesebb magyar vívómesternek, aki a hetvenes évek közepétől oly sok vívót vezetett a világ legjobbjai közé. Berci „bácsi” kivételes helyet foglal el a szívemben, az emlékezetemben és a magyar vívás történetében is, mint vívómester, akinek egykori tanítványai 1964 és 2008 között oly sok nyári olimpiáról tértek haza éremmel.”

A megemlékezésen részt vett Berci bácsi több tanítványa is: Mincza-Nébald Ildikó, Szőcs Zsuzsanna, Várkonyi Marina, Bárány Árpád, Szényi Péter és Schmitt Pál is. Utóbbi így emlékezett mesterére, annak halálakor.

– Szerencsésnek érzem magam, hogy Szőcs Bertalan mesteredzővel 55 évet tölthettem ugyanabban a klubban, korábban a Vörös Meteorban, később az MTK-VM SK-ban, végül az MTK-ban. És ezen belül 16 évig tanítványa lehettem. József Attila azt írta a mamájáról „most látom, milyen óriási ő”. Ezt a Mesterre is elmondhatjuk, most, hogy eltávozott döbbentünk rá, hogy milyen világra szólót alkotott. A szó szoros értelmében élt-halt a vívásért, nevelő munkáját olimpiai és világbajnokok hosszú sora fémjelzi.

Az átadóról szóló teljes beszámolót IDE kattintva olvashatják.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!