Kézilabda
Koronczai Petra

Vitrin állít emléket Szőcs Bertalannak (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2017.05.18 Frissítve: 2017.05.18 Vívás

A MOB honlapjának beszámolója a Szőcs Bertalan Vívóteremben tartott megemlékezésről.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja is beszámolt a Szőcs Bertalan emlékére állított vitrin átadásáról.

A vitrin méltó megőrzése Berci bácsi emlékének – idézi fel a MOB honlapja az elérzékenyülő Mincza-Nébald Ildikó szavait. – A vívás legnagyobb mestere, apánk helyett apánk volt.

A vitrin Udvarhelyi Gábor, az MTK Budapest vezetőedzője, a vívók szövetségi kapitányának kezdeményezésére, László István tervezésében és kivitelezésében készült el, és a Szőcs Bertalan vívóteremben kapott helyet.

Bár a megemlékezésen – külföldi elfoglaltságai miatt – személyesen nem tudott részt venni, Kulcsár Krisztián levélben üdvözölte az ötletet.

„Örömömre szolgál, hogy Szőcs Bertalan mesteredző szellemiségét az MTK Budapest ilyen módon is megőrzi, tovább ápolja. A vitrin emléket állít az egyik legeredményesebb magyar vívómesternek, aki a hetvenes évek közepétől oly sok vívót vezetett a világ legjobbjai közé. Berci „bácsi” kivételes helyet foglal el a szívemben, az emlékezetemben és a magyar vívás történetében is, mint vívómester, akinek egykori tanítványai 1964 és 2008 között oly sok nyári olimpiáról tértek haza éremmel.”

A megemlékezésen részt vett Berci bácsi több tanítványa is: Mincza-Nébald Ildikó, Szőcs Zsuzsanna, Várkonyi Marina, Bárány Árpád, Szényi Péter és Schmitt Pál is. Utóbbi így emlékezett mesterére, annak halálakor.

– Szerencsésnek érzem magam, hogy Szőcs Bertalan mesteredzővel 55 évet tölthettem ugyanabban a klubban, korábban a Vörös Meteorban, később az MTK-VM SK-ban, végül az MTK-ban. És ezen belül 16 évig tanítványa lehettem. József Attila azt írta a mamájáról „most látom, milyen óriási ő”. Ezt a Mesterre is elmondhatjuk, most, hogy eltávozott döbbentünk rá, hogy milyen világra szólót alkotott. A szó szoros értelmében élt-halt a vívásért, nevelő munkáját olimpiai és világbajnokok hosszú sora fémjelzi.

Az átadóról szóló teljes beszámolót IDE kattintva olvashatják.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!