Atlétika
Kulunics Vince

Tájékoztató a magyar sportolóknak

Publikálva: 2019.05.02 Frissítve: 2019.05.02 Maccabi

A magyar delegáció sportoló tagjait a szervezőbizottság vezetői tájékoztatták a fontos tudnivalókról.

Az ezúttal az MTK Budapest Új Hidegkuti Nándor stadionjában rendezett találkozón Deutsch Péter, a 15. Maccabi Európa Játékokat szervező EMG 2019 SPORT Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy különösen felemelő érzés, hogy Magyarországon, magyar válogatott mezben vonulhat a magyar Maccabi-delegáció a megnyitó ünnepségen. Mint mondta: – Legyünk büszkék arra, hogy részesei lehetünk ennek a nagyszerű rendezvénynek!

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, a szervezőbizottság társelnöke azt emelte ki, hogy azzal, hogy Magyarországon lesznek a Játékok, most először lesz lehetőség úgynevezett pre-campre, így együtt tudnak edzeni a sportolók a versenyek előtt. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a következői sportolói tájékoztatót május 26-án tartják majd.

Deutsch Balázs, a Játékok sportigazgatója bemutatta a sport- és kulturális rendezvények helyszíneit, külön kiemelve, hogy az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik a nyitóünnepség mellett a focidöntőket is. Azt is elmondta, hogy a regisztráció eddigi adatai alapján 21 sportágban rendeznek versenyeket, amelyeken 32-35 ország versenyzői vesznek részt a mostani számok alapján, de ezek még nem végleges adatok, a végső jelentkezési határidő ugyanis április 30. A pontos időbeosztás és a csapatsportok sorsolása május közepére készül el.

Deutsch Balázs beszélt az egyik különleges versenyszámról, a Budapest Night Runról is. Ezen összesen 6-8 ezer futó indul, ebből 150-200 a Maccabi Európa Játékok keretein belül. Ők külön rajtolnak, és az idejüket is külön mérik. Fontos információ, hogy mivel a versenyt szombat éjjel rendezik, a buszok a szállodáktól a versenyhelyszínre 21:09 után indulhatnak, de a versenyzőknek így is lesz körülbelül egy órájuk a rajtig.

A találkozó résztvevőinek Szőke Fanni projektkoordinátor is hasznos információkkal szolgált, emellett beszélt a kulturális és vallási programokról. Mint mondta, a magyar sportolóknak is jár a szállás a budapesti szállodákban. Emlékeztetett mindenkit arra, hogy a juniorok és felnőttek külön hotelekben lesznek, ezzel is biztosítva, hogy a junioroknak eltérő programok legyenek. A felnőtteket sportágak és nem országok szerint helyezik el a szállodákban, ezzel is növelve a közösségi élményt.

Mint mondta, természetesen a napi háromszori kóser étkezés is jár a magyar résztvevőknek: a reggelit és a vacsorát a szálláson, az ebédet az aktuális versenyhelyszínen fogyaszthatják el. Arról is beszámolt, hogy a kilenc nap alatt összesen 78 ezer adag étel készül majd.

Szőke Fanni beszélt a Maccabi Lángról is, valamint elárult néhány részletet a nyitóünnepségről: a delegációk 2000-2500 tagja a pályán lesz majd, a lelátókon pedig teltház várható: hatalmas fesztivállal kezdődnek majd a Játékok.

Azt is elmondta, hogy a díjátadók minden nap a Játékok központi helyszínén, a Ludovikán lesznek, ezzel is elősegítve azt, hogy a különböző sportágak indulói is találkozhassanak egymással. Beszélt a záróünnepségről is, amely a Hajógyári-szigeten, a Sziget Fesztivál -1. napján lesz, teljesen zárt részen, ugyanakkor a rendezvény után a 18 évnél idősebbek csatlakozhatnak a fesztivál programjaihoz.

Elmondta azt, hogy a junior résztvevők programjait pénteken rendezik, nekik aznap nincs verseny: délelőtt kulturális túrán vesznek részt, busszal megismerik a legfontosabb pontokat a magyar és budapesti zsidóság életéből. Természetesen erre is várják a magyar delegáció tagjait. Mint mondta, lesznek érdekességek, újdonságok, szórakoztató elemek is, például színészek bevonásával. Öt órakor pedig a Dohány utcai zsinagógában egyfajta elő-Kabbalat Shabbatot tartanak, a szombatfogadást a Mazsihisz rabbijai a szállodákban tartják majd.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!