Atlétika
Krizsán Xénia

Muhari Eszter ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon

Publikálva: 2017.03.02 Frissítve: 2017.03.05 Vívás

A mindössze 14 és fél éves Brüll Alfréd akadémista beköszönt Európának.

Három éremmel zárta a magyar küldöttség a plovdivi kadet Európa-bajnokság egyéni versenyeit. Pusztai Liza nyitónapi arany után, csütörtökön a mindössze 14 és fél éves Muhari Eszter – az MTK Budapest és a Brüll Alfréd Akadémia sportolója – leány párbajtőrben ezüst-, a nagykanizsai Milassin Mór pedig férfi kardban bronzérmet szerzett. 

Elsőként a hölgyek léptek pástra, és százszázalékos teljesítménnyel vették a csoportkört. Sőt, a rendkívül tehetséges és sokra hivatott négyes, Muhari Eszter, Gnám Tamara, Kazár Dóra és Petri Renáta a 64-es főtáblán is folytatta rendkívül magabiztos szereplését, egyaránt magabiztosan jutottak mindannyian a legjobb 32 közé. A sorsolás láttán bizonyosra vehettük, hogy eztán már nem lesz ilyen egyszerű, elvégre két olasz, egy orosz és egy román rivális következett. Az eredmény ötvenszázalékos lett, Muhari Eszter és Kazár Dóra legyőzte az olasz Traditit (15-13), illetve a román Enachét (15-12), Renáta és Tamara viszont szoros meccsen, de kikapott az orosz Zsarkovától (13-15), illetve az olasz Rossattitól (14-15). A „feleződési folyamat” a nyolcaddöntőben is folytatódott, ekkor Dóri búcsúzott (Kowalczyk, olasz, 11-15). Eszter azonban menetelt tovább. Az MTK Budapest tehetsége tavaly a küldöttség legfiatalabbjaként debütált az Eb-n, és ezen a téren ugyan a második helyre szorult – viszont ő lett a magyar csapat legfiatalabb érmese, ami sokkal nagyobb dolog. László István 14 és fél éves tanítványa egész napos remekléssel lépdelt egyre előrébb. Az esti négyes döntőbe a már említtek után egy laza 15-8-cal (Favre, svájci), majd egy különösebben szorosnak ugyancsak nem mondható 15-11-gyel jutott be (Hecht, izraeli). És sem addig, sem a folytatásban, az emelt páston sem mutatkozott rajta semmiféle jele az izgalomnak!

Az esti döntőben az első magyar érdekeltségű asszó nagyszerűen sikerült. Muhari Eszti gyakorlatilag leiskolázta az olasz Rossattit, és 15-8 után már az Európa-bajnoki döntőjét ünnepelhette. A folytatás azonban már nem hozott magyar győzelmet. Eszter fináléja rendkívül izgalmasan alakult. Az elején a lengyel Brych vezetett egy-két tussal, de a magyar tehetség ott nyomult végig a közelében. Aztán a végjátékban fordítani tudott, és 14-13-nál „meccslabdához” jutott. Azonban a lengyel egyenlített, majd egy-két idegölő dublé után ő szúrta be az aranyat érő találatot. Muhari Eszter ezzel 14 és fél évesen csodaszép ezüstöt nyert, amelyre nagyon büszke lehet. Az arany meg úgyis jön majd, elvégre még két kadet Európa-bajnokságon lehet ott a Brüll Alfréd akadémista.

Eredmények. Kadet női párbajtőr egyéni, 96 induló. A csoportmérkőzéseken: Muhari Eszter 5/1 

A legjobb 32 közé jutásért:Muhari-Engdahl (svéd) 15-6, 

A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Traditi (olasz) 15-13, 

Nyolcaddöntő: Muhari-Favre (svájci) 15-8, 

Negyeddöntő: Muhari-Hecht (izraeli) 15-11.

Elődöntő: Muhari-Rossatti (olasz) 15-8.

Döntő: Muhari-Brych (lengyel) 14-15.

Végeredmény: 1. Brych (lengyel), 2. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Partali Csaba), 3. Sheffield (brit) és Rossatti (olasz), …12. Kazár Dóra, …17. Gnám Tamara, …21. Petri Renáta.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!