Atlétika
Szabó Beatrix

Ki is volt az első „klubsoviniszta”? Steiner papa (1871-1933) emlékezete. I. rész

Publikálva: 2020.07.12 Frissítve: 2020.07.12 MTK Budapest

MTK legendárium| 28. rész Szekrényessy Attila sorozata

Külön kell megemlékezni a hőskor lelkes sportszervezőjéről, „Steiner papáról”, akiről mindenki tudta, él-hal az MTK-ért, nem véletlen illették (pozitív értelemben) „az első klubsoviniszta” jelzővel.

Steiner Hugó (1871-1933) magántisztviselő Steiner Lajos és Bauer Mária izraelita vallású szülők gyermekeként látta meg a napvilágot.

Mindössze tizenhét esztendős, amikor a Magyar Testgyakorlók Köre megalakul, mégsem találjuk az alapítók soraiban, erről a hajóról ugyan lekésett, de az első „menetrend szerinti járatnak” már utasa, vagyis a születés utáni pillanatoktól már jelen van a klub házatáján.

Amikor megjelent az MTK körül, rövid idő alatt a klub titkárává is választották a rendkívül tevékeny sportszervezőt:

„Mint a Magyar Testgyakorlók Körének titkára kapcsolódott bele a sportéletbe. Rendkívüli agilitás jellemezte.”

Az MTK iránti elkötelezettsége annyira ismert volt, hogy kortársai szemében „Steiner Hugó volt az első klubsoviniszta.”

Szekrényessy fokozatos visszavonulásával párhuzamosan kapott mind nagyobb szervezői szerepet, míg végül a veterán sportoló helyett az 1890-es évek közepétől kezdetét vette a mára már elfeledett Steiner korszak: 

„Az MTK sportirányítása egy rózsás képű, köpcös férfiú kezébe futott össze. Steiner Hugó titkár volt a lelke ennek az egyesületnek. Korban pár évvel túlhaladta a tagok átlagát, s mert valósággal feje volt a kék-fehérek sportcsaládjának, mindenki »Steiner papa« néven szólította. Tényleg apja volt a fiúknak, csodálatos szeretettel csüngött rajtuk. Ismerte mindenkinek búját, baját, osztozott örömében, oktatott, buzdított mindenkit, akiben csak szikrányi tehetséget is látott.

Egymaga irányította tréningeket és minden segítség nélkül rendezte a versenyeket. Pedig ez nem volt egyszerű munka, a program összeállításától a verseny lebonyolításáig. A belépődíj az atlétikai versenyekre még ismeretlen fogalom volt. Külön meghívókkal és a meghívókhoz mellékelt szabadjegyekkel dolgozott a mindenható titkár: Steiner papa. 

Lehetett azonban úgy kívülről is jelentkezni közönségnek. Steiner Hugó méltóságteljesen, titkári hivatalának berendezett lakásán fogadta az ilyen érdeklődőket, végigmustrálta, kikérdezte, és mikor látta, hogy érdemes, benyúlt a szekrényébe és átadta a kívánt jegyet, de úgy, mintha legalábbis százas bankóval ajándékozta volna meg a látogatót.”        Szekrényessy nyomdokain haladva tovább vitte a nagysikerű tattersalli versenyeket: „a legnépszerűbb atlétikai versenyeket az MTK rendezte, meghívott közönség előtt a Tattersallban s az egyesület vezetésének szálai a régi idők legérdemesebb sportvezérének, Steiner Hugónak kezében futottak össze.”

Steiner papa mindazt ötvözte magában, amire a hőskorát élő klubnak szüksége volt: elkötelezettséget, hűséget, töretlen lelkesedést és önzetlen önfeláldozást. Röviden így lehetne jellemezni a kék-fehérek egyik első – jó értelemben vett fanatikus – klubtagját, aki rendkívüli munkabírással és szervezői készséggel látta el feladatát.

Kezdetben az MTK névtelen munkásaként tevékenykedett, utóbb azonban (ahogy a következő részben láthatjuk) országos tisztségekig is emelkedett, nevét a hálátlan utókor mégis elfelejtette, száz esztendő múltán tehát ideje, hogy az MTK kellő tisztelettel adózzon emléke előtt, hisz sikerei a klub sikereinek is számítanak...

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!