Atlétika
Szabó Beatrix

Halom érem a junior ob-n

Publikálva: 2016.02.09 Frissítve: 2016.02.09 Rövidpályás gyorskorcsolya

Hétvégén rendezték az utánpótláskorú rövidpályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságát.

A junior rövidpályás gyorskorcsolya országos bajnokságon megnyerhető tizennégy aranyéremből, kilenc kék-fehér fiatal nyakába került. A páratlan sikerről beszélgettünk az MTK Budapest rövidpályás gyorskorcsolyázóinak vezetőedzőjével, Tarcali Attilával.

– Milyen rendszerben bonyolították le a hétvégi ob-t?

– Kétnapos, összetett versenyt rendeztek, és három táv összeredménye alapján vasárnapra dőlt el az érmek sorsa. Egyéniben öt fiú és öt leány korosztályban hirdettek országos bajnokot, míg a váltóversenyeken négy aranyérmet osztottak ki. Nincs serdülő, vagy ifjúsági mezőny, már a legkisebbektől, egészen a tizennyolc évesekig mindenki juniornak számít. A 7-8 évesek a legkisebbek, persze ennél fiatalabbak is indulhatnak. Ezután a 9-10 évesek, a 11-12 évesek, a 13-14 évesek, és a 15-16 évesek következnek. Juniornak számítanak még a 17-18 évesek is, de ők már az olimpiai kerettel dolgoznak.

– Milyen távokon versenyeznek a fiatalok?

– A két legkisebb korosztály, a junior „F” és „E”, 222, 333, és 500 méteren indul. Az idősebbek, a „D” korcsoport már 333, 500, és 777 métert teljesít. A „C” korcsoport 500, 777, és 1000 méteren megy, míg a két legidősebb korosztály már felnőtt távot fut. Itt csak „B” korúak indultak, mert a legidősebbek már a felnőttek között szerepelnek.

– Milyen eredményeket értek el a kék-fehér versenyzők?

– Eredetileg harmincegy versenyzőt neveztem, de végül huszonhárom MTK-s indultak el az ob-n. Többen betegség vagy sérülés miatt maradtak távol. A legkisebb fiúkat leszámítva minden korosztályban képviseltettük magunkat. A tíz megnyerhető egyéni aranyéremből, hatot versenyzőink nyakába akasztottak. A négy váltóból – ezeknél már összetett korcsoportok indulnak – háromban kék-fehér sportolók álltak a dobogó legmagasabb fokán. A negyedikben is mi nyertünk, de rossz váltás miatt kizártak minket. A junioroknál három főből állnak a váltók, kétezer métert futnak, tizennyolc kört teljesítenek, és a fiúk, valamint a lányok együtt mennek.

– Mindenki szenzációsan zárt, de kik azok, akiket kiemelnél sportolóink közül?

– Mindenkivel elégedett vagyok, de a legkomolyabb eredményt azok hozták, akik mind egyéniben, mind váltóban aranyérmet hoztak. Dobrán Fanni (A képen az alsó sorban, jobb szélen – A szerk.), és Talabos Attila (felső sorban balról a harmadik – A szerk.) egyéniben és váltóban is aranyérmet nyertek. Fanni húga, Dobrán Flóra is egyéni összetett aranyérmes lett, a váltóban pedig őket zárták ki, megérdemelte volna a két aranyat. Sikerpáros a két testvér, Flóra az egész szezont végignyerte, Fanni pedig nyert a szezonban nemzetközi versenyt is, egész évben nagyon eredményesek voltak mindketten. Az ob-n szinte minden gyerek egyéni csúcsot ment, és több országos rekordot megközelítő eredmény is született. Nagyon sikeres ob-t teljesítettünk – zárta gondolatait a kék-fehérek vezetőedzője.

Szép volt lányok, szép volt fiúk!  

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!