Kézilabda
Koronczai Petra

Feldobás

Publikálva: 2015.10.01 Frissítve: 2015.10.01

Kezdődik az NB I/B, az MTK Törökbálint kosárlabda csapatának esélyeit latolgatjuk.

Október 4-én vasárnap, Magyarország egyik legkiválóbb férfi kosárlabdacsapatának U23-as együttese ellen kezdi meg a bajnokságot az MTK Törökbálint. A székesfehérvári Alba Fehérvár-DKKA elleni szezonpremier előtt, érdemes virtuálisan körbejárni Törökbálinton, és sorra venni, milyen esélyekkel várják a fiúk az idei NB I/B-t.

A játékosmozgások eleinte mélyen érinthették a kék-fehéreket. Bódi Ferenc visszavonulása és Wehner Zoltán Oroszlányba szerződése felkavarta az állóvizet, Spiriev Attila ügyvezető igazgató nehéz helyzetben találhatta magát, majd a részleges újjáépítés mellett döntött.

Bódi szerencsére maradt az MTK berkein belül, az egykoron az Albával magyar bajnok és kupagyőztes, korábbi magyar válogatott játékos, komoly rutinját, ezután Szarvas Gábor, vezetőedző segítőjeként, edzői szerepkörben adhatja tovább a játékosoknak.

Akik nem mellesleg kimondottan fiatalok! Az idei szezonra összeállított, 17 fős keretben, tíz ’95 után született, tehát legfeljebb 20 éves játékosokról beszélünk.

De ne ilyen gyorsan, előbb a nyári érkezőkről.

Trepák Zoltán megszerzése, kétségtelenül óriási jelentőséggel bír. Az ő neve még a honi kosárlabdát csak futólag követő sportkedvelők körében is ismerősen csenghet. Ha Trepák nem is lesz Szarvas Gábornál a kezdő ötös tagja, padról érkező pontjai, tapasztalata, tanácsai, amivel okíthatja a fiatalságot, az egész csapat hasznára válhat. Arról nem is beszélve, hogy Bódi után, újabb sikeres kosaras karrierje érhet véget Törökbálinton, akit aztán akár hosszabb távon is a klubhoz lehet láncolni. Szellemi tőkéje a későbbiekben épp annyira érhet aranyat, mint idén még a parkettán nyújtott center munkája.

Szabó Tibor szintén center poszton jelent erősítést. Ugyancsak sokat látott sportember, aki várhatóan kezdőként szórhatja a pontokat a festékből. Az utóbbi évekhez képest, most hirtelen két kiváló, mindenkire veszélyes játékosa van az MTK Törökbálintnak ötös posztra. Trepák és Szabó mögött pedig Baross Kristóf is szóhoz juthat az aktív rotációban, tovább szélesítve Szarvas Gábor variációs lehetőségeit. Az egyedüli kérdés, ami felmerül már csak az, hogy sikerül-e kellő pontossággal megjátszani őket, hogy könnyű kosarakhoz jusson a csapat?

Ennek szellemében gondoskodott a fiatalos utánpótlásról is Spiriev Attila ügyvezető igazgató. Három nagyon tehetséges fiatal érkezett a Vasastól, a Boinitzer Dávid, Mészáros Bence, Szántó András csomag kitűnő húzás. Mészáros technikai arzenálja, irányító vénája, Boinitzer atletikus, lendületes játéka, és Szántó kétméteres magassága mellé párosuló, nyers tehetsége, egyénenként is nettó haszon. Nem beszélve a Vasasnál eltöltött időről, amely alatt összeérhetett a három fiatal, így beépülésük még könnyebb lefolyású lehet.

A régi csapat magja, ezekkel a nevekkel kiegészülve, kiváló kémiával igen messzire juthat. Az NB I B csoportjának évek óta stabil tagja az MTK Törökbálint, most viszont az áttörés éve következhet. Spiriev Olivér, Jakab Péter, Horváth Kristóf, Bihari Máté, Bíró Bence, olyan névsor ez, melyben minden láncszem már a helyén van, szellemiségükben pedig egytől egyig igazi csapatjátékosok, akik az újonnan érkezőknek mankót nyújthatnak.

Támadásban és védekezésben egyaránt azt lehetett érezni, még a felkészülési időszak legvégén is, hogy helyenként akadoznak a fogaskerekek, koncentrációs problémák egyénileg, és csapat szinten is fel-felléptek. Ha összeáll a zónavédekezés elleni támadás, ha összehangolt lesz az egészpályás zónavédelmünk, és több koncentrációval fogunk embert, a palánk alatt meglesznek a védő lepattanók, a kirakós minden darabja a helyén lesz.

Eddig is, minden évben megvolt az esélye a csapatnak a feljebb kapaszkodásra, azonban fel kell ismerni, hogy ebben az idei keretben még nagyobb potenciál rejlik! Szarvas Gábor vezetőedzőnek minden posztra van, legalább két, minőségi kosárlabdára képes játékosa, segítőivel pedig minden egyes edzésen azon lesznek, hogy ebből a fiatal, ígéretes állományból a létező legtöbbet hozzák ki, minden hétvégén.

Türelemre, odaadásra, szorgos munkára, a sérüléseket illetően pedig némi szerencsére lesz szüksége idén az MTK Törökbálintnak, amikkel azonban be lehet venni az NB I/B Nyugati csoportjának élmezőnyét, olyannyira, hogy a döntőbe kerülés sem lehetetlen feladat.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!