Kézilabda
Andróczki Flóra

Az emlékek őrzője

Publikálva: 2015.01.13 Frissítve: 2015.01.12 Kosárlabda női

A városmajori MTK kosárlabdacsarnok lelátóján találkoztunk. Szerényen, egyedül üldögélt, a játékban gyönyörködött. Biztosan az járt a fejében, hogy két éve még férjével nézték együtt a meccseket azon a sorozaton, melyet apósáról neveztek el. Azóta párja elhunyt, így ő az egyetlen, aki képviselheti a családot. Hepp Ferencné, Klárikával beszélgettünk.

– Hol húzható meg a vonal, ameddig szomorú, hogy Hepp Ferenc Kupának hívják a versenysorozatot, és hol található meg a szívet melengető érzés?

– Örülök, hogy folytatódik a kupasorozat, mert a párom rengeteget tett a kosárlabdáért, nem beszélve az édesapjáról. Szeretném, ha a jövőben is járhatnék ilyen rendezvényekre, bár szomorú, hogy két éve még a férjemmel együtt jöttünk, most pedig egyedül vagyok itt, de örömmel jöttem. Mindössze az bánt, hogy sem tavaly, sem idén nem keresett meg a szövetség.

– Azt látom, hogy a csapatok egyre komolyabban veszik a versenysorozatot.

– Ez a kupa nagyon fontos a résztvevőknek, hiszen olyanok is játéklehetőséghez juthatnak, akik esetleg a bajnokságban padoznak. Rendkívül szoros meccseket látok. Nézzük csak meg például az MTK- BEAC találkozót! Nem szabad, hogy akár egy évet is kihagyjunk, folyamatosan meg kell rendezni a Hepp Kupát!

– Milyen ereklyéket őriz a múltból?

– Amit a párom és az édesapja életében kapott, szerzett, mindent megőriztem. Érmek, kupák, serlegek sokasága sorakozik a polcokon. Próbálom mindkettőjük emlékét méltóképpen ápolni, megőrizni.

Hepp Ferenc (1909–1980) sportvezető, író, pszichológus, főiskolai tanár volt, 1956-1980 között, haláláig elnöke a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ), a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) európai társelnöke, a nemzetközi kosárlabdaélet motorja. W. Jones FIBA elnök, R. Busnell a FIBA európai elnöke és Hepp Ferenc alkották azt a „nagy hármast”, akik a nemzetközi kosárlabdaéletet irányították. Ebben a munkában Hepp Ferenc mindvégig oroszlánrészt, vállalt. 1948-1980 között valamennyi olimpián ő képviselte a nemzetközi szövetséget. 1981 április 27-én, posztumusz a Naismith Memorial Baskettball Hall of Fame tagjává választották. Szülővárosában Békésen a település általános iskolája 1986 óta – a mai napig is – az ő nevét viseli. Békés város önkormányzata 1992-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott számára.

 

Fia, Hepp Ferenc (1945–2013) sportorvos, a magyar női kosárlabda-válogatott orvosa volt. A SOTE Általános Orvosi Karán végzett 1969-ben, traumatológiai érdeklődése miatt 1971-80 között a János Kórház ortopédia-traumatológiai osztályán dolgozott. Édesapja nyomdokian járva vonzódott a sporthoz, ezért az OSEI ortopédia-sportsebészeti osztályán folytatta munkásságát. Külföldi tanulmányúton járt a Salzburgi Klinikán és Londonban a Queen Mary’s Hospital ortopéd-traumatológiai osztályán. 
Sportorvosként több, mint három évtizedig – egészen haláláig – volt a női kosárlabda válogatott keretorvosa. 1983-93 között az Európa-bajnoki All-Star csapat orvosa, 1988-91-ig a FIBA Junior Basketball Commitee elnöke. 1986-90 között az Internetional Basketball folyóirat, a Sport Medicin rovat felelős szerkesztője volt. 1996-ban megkapta a Magyar Sportért állami kitüntetés. A Sportorvos Társaság és a MOB, 2007-ben neki ítélte a Juhász József pályadíjat.

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!