Kézilabda
Kobela Tamara

Tenisz: Piros Zsombor és Noszály Sándor tökéletesen megértik egymást, és párosuk menetel tovább (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.10.14 Frissítve: 2022.10.14 Tenisz

A múlt heti, kvangdzsui tornagyőzelme az ATP-ranglista 138. helyére repítette előre Piros Zsombort. Edzője, Noszály Sándor szerint a korábbi junior Grand Slam-bajnok játéka technikailag mostanra állt össze tökéletesen, bár még mindig van hová fejlődnie mentálisan és erőnlétben is.

Az MTK Budapest teniszezője, Piros Zsombor múlt vasárnap második ATP Challenger-tornagyőzelmét ünnepelte Kvangdzsuban, ezzel a sikerrel a férfi-világranglista 138. helyén ért el új karriercsúcsot. A dél-koreai viadalnak még a 160.-ként vágott neki, így hetedik volt a kiemelési rangsorban. Az első fordulóban azonnal veszélyes ellenféllel találkozott, hiszen az akkor még 198. helyen álló belga Kimmer Coppejans – korábbi top százas játékos – tapasztalatával akár meg is lephette volna a hamarosan 23. születésnapját ünneplő magyar teniszezőt. Zsombi azonban jól kezelte a helyzetet, és 6:4, 4:6, 6:2-vel lépett túl az első fordulón. A folytatásban két ausztrált, Li Tu-t (ATP, 298.), majd Rinky Hijikatát (ATP, 194.) verte két szettben, s csupán az elődöntőben kényszerült ismét nagyobb csatára. A döntőbe vezető úton azonban a jelenleg 129. helyen jegyzett amerikai Christopher Eubanks sem tudta megállítani, őt 6:2, 6:7(6), 6:2 arányban győzte le. A fináléban, az ecuadori Emilio Gomez ellenében – aki hétfőtől a 98. helyen belépett a top százba –, pedig már kétséget sem hagyott afelől (6:2, 6:4), hogy a végső sikerért ment Dél-Koreába.

− Minden eddigi meccsből tanultunk valamit, ezért kiemelni sem tudok közülük, kis lépésekkel, de nagyon határozottan haladunk előre – mondta Piros Zsombor edzője, Noszály Sándor a tenisz-palya.hu portálnak. – A tanulságok levonásán túl, nem szeretek a múlttal foglalkozni, mert az csak depresszióssá tesz bennünket. A jövő viszont izgalommal tölt el, s ezáltal motivációt adhat ahhoz, hogy a jelent a lehető legteljesebben élhessük meg. A mögöttünk álló mérkőzések azért fontosak, mert Zsombinak önbizalmat adhatnak a folytatásra nézve. Ezekből világosan látnia kell, milyen szinten játszik, hiszen tényekről van szó.

A tények sorozatából a szeptember végén, Metzben, Stan Wawrinka (ATP, 196.) elleni meccset is csak azért emelte ki Noszály Sándor, mert a háromszoros Grand Slam-győztes elleni találkozó hajszálon múlott csupán, így tanítványának ebből a vereségből is egyértelműen erőt kellett merítenie. A svájci teniszező ugyanis két fordulóval később, a világranglista negyedik helyén álló Medvegyevet győzte le. Ezek azok a tények, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

− Játékoskarrierem során szinte minden nehézségen átmentem, s az autodidakta módon megszerzett tudáshoz mindig a dolgok mélyére kellett látnom – beszélt a siker kapcsán sajátos módszereiről Noszály Sándor. – Sohasem féltem ettől az elmélyüléstől, s most ezt tudom a leginkább felhasználni. Fontosnak tartom a biomechanika törvényeinek betartását, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tökéletes technikai repertoárra van szükség az előrelépéshez. Zsombi esetében ezért nem féltem belenyúlni az ütésekbe, s ezért haladtunk viszonylag kis lépésekkel, hiszen ez időigényes folyamat. Megúszni azonban nem lehet, igazán nagy célok másképpen nem elérhetőek.

A korábbi top százas teniszező szerint a mostani siker, amely már valóban komoly eredmény, elsősorban annak köszönhető, hogy tanítványa technikája mostanra teljesen összeállt. Tenyeresében sok van Federeréréből, fonákja kicsit Djokovicséra hajaz, a szerváját pedig Roddick és Becker mozdulataiból gyúrták össze egyénivé. Mert jó ugyan a nagyokra hasonlítani, elsajátítani tőlük a legjobb fogásokat, hosszútávon mindenkinek hűnek kell önmagához maradnia.

− Zsombi született zseni, ezt mindenki tudja róla. Éppen ezért nem is szabad széthajtani, vagy megtörni. Az ő tempójában, az adottságai maximális tiszteletben tartásával kell haladnunk. A lehető legnagyobb alázattal kívánjuk ezt az utat megtenni, s bizony van még tennivalónk. Az utóbbi időben nagyon sokat gyakoroltuk a röptét, ami nélkül ma már a legjobbak között nem lehet érvényesülni. Ennek köszönhetően nagyon sokat javult ezen a téren, a lábmunkája is egyre jobb, szükség esetén visszafelé is nagyon jól mozog. A védekezése adott, arra születni kell, s ő szerencsére ebben ösztönösen nagyon jó. Fejben és fizikálisan is sokat javult, de még van hová fejlődnie. Minden mérkőzésre komolyan felkészülünk, a játékosok többségét jól ismerem, akit pedig nem, azt a ma már jól használható videóknak köszönhetően tudom feltérképezni.

A teljes cikk ITT olvasható.

A kvangdzsui sikere után ezen a héten Piros – hátsérülés miatt – feladta az első fordulós mérkőzését Szöulban.

(A képek forrás: Noszály Sándor / Facebook)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!