Kézilabda
Pelczéder Orsolya

Tenisz: Piros Zsombor az év végére a top 100-at célozza meg

Publikálva: 2022.01.21 Frissítve: 2022.01.21 Tenisz

Év végére a top 100-ba kerülést célozza meg a Davis Kupában az ausztrál John Millman és a horvát Marin Cilic ellen bravúrgyőzelmet elért teniszező, Piros Zsombor.

Az MTK Budapest a világranglistán egyesben jelenleg 257. játékosa, Piros Zsombor a Magyar Tenisz Szövetség pénteki sajtóbeszélgetésén elmondta, hogy 2021-re az első 250-be szeretett volna kerülni, és mivel az elmúlt esztendőt a 288. helyen fejezte be, úgy érzi, karnyújtásnyira volt attól, hogy elérje célját.

Az idei esztendő remekül indult számára, hiszen az olaszországi Forlìban megrendezett két keménypályás challenger-versenyen is a legjobb négyig jutott, és a második elődöntőt is csak sérülése miatt kellett feladnia. Ebben a sikerben véleménye szerint nagy része van erőnléti edzőjének, Géczi Ritának – aki egyébként a párja is –, mert az ő segítségével életében először fordult elő, hogy a versenyek végére sem fáradt el.

A 22 éves Piros most makacs hasfelhúzódással bajlódik, ezért azt tervezi, hogy ha elfogadják a nevezését, pályára lép a Montpellierben sorra kerülő ATP-viadalon, majd a január végi cherbourgi versenyen indul, aztán visszatér év eleji sikerei helyszínére, Olaszországba, utána pedig irány Ausztrália.

Piros a Davis Kupában top 100-as játékosokat is le tudott győzni, ezt azzal magyarázta, hogy Cilic ellen például minden külső körülményt ki tudott zárni, és „mint egy kutya”, csak a labdára figyelt, semmi nem terelte el a gondolatait. A future-versenyeken is igyekezett olyan átszellemülten játszani és úgy küzdeni, mintha azok is Davis Kupa-találkozók lennének, de ezt egyelőre teljesen még nem sikerült megvalósítania.

– Ezt a tudatosságot kellene még több meccsre átvinni ahhoz, hogy előre léphessek, hiszen a világsztárok is hasonlóan csinálják – fogalmazott az MTK Budapest teniszezője, aki úgy érzi, jó kezekbe került, amióta a Nemzeti Edzésközpontban gyakorolhat. Dicsérte edzőjét, Noszály Sándort, akivel szemben – miután személyesen megismerte – elillantak azok a negatív kritikák, amelyeket másoktól hallott róla.

– Nagyon figyel a játékosokra, érzelmileg és lelkileg is erősen támogat – fűzte hozzá Piros.

A 2017-ben az Australian Openen juniorban győztes magyar teniszező beszélt a Davis Kupa csapat kapitányáról, Köves Gáborról is.

– Nagyon örülnék, ha ő maradna a kapitány, mert meghatározó szerepe volt a top százas játékosok elleni győzelmeimben, ezeket kilencven százalékban neki köszönhetem. Emellett az érettségire való felkészülésben, vagy bármilyen más problémám megoldásában is segített, és nagyon jól érzi, mikor mit kell mondania nekem.

Piros úgy érzi, az elmúlt évben sikerült lenyugodnia, ma már nem olyan érzelmes a pályán, mint korábban, amikor előfordult, hogy túlpörgött. Rájött, hogy ez rengeteg energiát visz el, és plusz motivációt jelent, ha látja, hogy az ellenfeleinél elszakad a cérna.

– A tenisz mentális játék, megfigyeltem, hogy nyolcvan százalékban az kap ki, aki először nyilvánul meg negatívan – fogalmazta meg a siker receptjét Piros Zsombor.

(MTI)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!