Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Tenisz: Fucsovics Márton szerint helye van a top 50-ben (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.10.29 Frissítve: 2022.10.29 Tenisz

Nem ez volt Fucsovics Márton legjobb éve, kicsúszott a legjobb százból, de állítja, van még benne elég erő, és helye is a legjobbak között – írja a sportal.hu.

A magyar férfi teniszsport utóbbi évtizedének egyik legnagyobb tehetsége Fucsovics Márton. Az MTK Budapest játékosának már 2008-ban volt ATP-pontja, így világranglista-helyezése is, és 2009-ben párosban győzni tudott a juniorok között a US Openen. A következő évben pedig első magyarként megnyerte a fiú egyest Wimbledonban. Ezzel a juniorok között világranglista-vezető lett, amire ugyancsak nem volt még példa a magyar teniszben.

Szinte töretlenül száguldott előre a világranglistán, és 2017. október végén elérte a top 100-at. Karrierje csúcsán, 2019. márciusában a 31. helyen állt. Aztán megtorpant, visszacsúszott és edzőt váltott: 2019-ben Nagy Zoltán és Jancsó Miklós úgy vette át a szakmai munkát, hogy a 70. helyen állt, s hamarosan újra közel került a top50-hez. Fucsovics a sportal.hu-nak adott interjút.

– Nem sikerült az előrelépés, sőt öt év után először csúszott ki a top100-ból, ráadásul negatív lett a győzelem/vereség statisztikája. Mik lehetnek az okok?

– Sokkal egyszerűbb ez, mint azt sokan gondolnák. Wimbledonban az előző évben negyeddöntős voltam, s az elhíresült orosz-szabály miatt nem védhettem meg a pontjaimat. Ezt előre tudni lehetett, így már úgy mentem Angliába, hogy tudtam, hátracsúszom a ranglistán. Nincs ember, akit ez ne viselt volna meg. De összességében sem az én évem volt. Gyakran éreztem kiégettnek magam. Az egészet a Covidra kentem, de biztos sok egyéb is közrejátszott.

– Egy öt évvel ezelőtti beszélgetés során az akkori edzője, Sávolt Attila azt mondta: van Önben annyi erő – erre a nemzetközi teniszben is nem egy példa van –, hogy akár 34-35 éves koráig topjátékos maradjon. Hogy látja ezt most, hiszen februárban már elmúlt harminc?

– Úgy gondolom, hogy lehet még pár jó évem. Próbálok valami egészen új rendszert kialakítani, valami olyasmit, amit eddig nem próbáltam. 

– Három év után nemrég szakított az edzőpárossal, akikkel eddig dolgozott. Gondolkodott már azon, hogy esetleg egy külföldi trénerrel folytassa? Vagy ez lehetetlen, mert egy komolyabb edző nagyon drága?

– Ez is megfordul a fejemben, de egyelőre csak azt döntöttem el, hogy nem szeretnék hosszú távra megállapodni sem külföldi, sem hazai edzővel, így egyelőre felesleges ennek az anyagi vonzatait feszegetni.

– A világ legjobb játékosai ellen 49 meccsből tizet sikerült megnyernie. De feltűnően sokszor kikapott úgy, hogy vezetett ellenük. Pedig akár Djokovicsot is elkaphatta volna...

– Így volt valóban, de talán mégsem véletlen, hogy ők oda jutottak, ahol vannak. Nekem nem sikerült hosszú távon kimagaslóan játszani, valami apróság mindig hiányzott a nagy sikerhez, ahhoz hogy a legjobbak közé kerüljek.

– Bár most kicsúszott a százból, de a világranglista ötvenedik és századik helye közöttieknél nem rosszabb, ugye?

– Biztosan nem. A tudásom alapján nekem bármikor helyem van a top 50-ben, s remélem hamarosan újra ott is leszek.

– Nem lehet, hogy épp a „nyerés tudománya” az, ami hiányzik? Mentálisan segíti valaki a felkészítését, illetve szüksége van-e egyáltalán ilyenre?

– Természetesen kapok ilyen jellegű támogatást, azt gondolom, elég sok győzelmemben ez benne is volt. Annak meg, hogy szoros meccseken miért veszítek néha, egyszerű oka van: az ellenfelem nyeri meg az utolsó labdamenetet.

– A hússzoros Grand Slam-győztes Roger Federer számos alkalommal választotta edzőpartnerének. Adott ilyenkor tanácsokat? És mit szól a visszavonulásához?

– Roger egyenrangú partnerként kezelt, de nem azért hívott hogy tanácsokat adjon. Én sem adtam neki… Na jó, ezt csak viccből mondtam. Nagyon kedvelem őt, hiányozni fog a szurkolóknak és nekem is.

– Mennyire befolyásolják a magyar szövetség viharos történetei? 

– Fogalmazzunk úgy: nincs semmi extrém a kapcsolatunkban. Gyakorlatilag csak a Davis-kupára korlátozódik a kapcsolatunk, meg időnként edzek a szövetségi pályákon. 

– Apropó Davis-kupa: a szurkolókat az is érdekli, látjuk-e még a magyar válogatott mezében játszani?

– A Davis-kupában mindig rendelkezésére álltam, ha hívtak. Ez a jövőben is így lesz.

– Így a idény vége felé mennyire optimista a következő szezont illetően? 

–Ahogy azt már mondtam, vannak terveim. Máshogy készülök, máshogy játszok és másképp nyerek. Legalábbis remélem...

(Forrás: sportal.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!