Atlétika
Krizsán Xénia

Tenisz: Fucsovics és Piros is magabiztosan nyert a Davis-kupában

Publikálva: 2022.09.15 Frissítve: 2022.09.15 Tenisz

Fucsovics Márton győzelmével kezdett, majd Piros Zsombor sikerével folytatta a magyar teniszválogatott az ukránok ellen Vilniusban, a Davis-kupa osztályozójának csütörtöki nyitónapján.

A magyar éljátékos, Fucsovics Márton – aki 91. a világranglistán – Vjacseszlav Bielinszkijjel (605.) csapott össze a párharc első mérkőzésén, és az ATP-rangsorban lévő különbség az MTK Budapest sportolójának sima sikerét ígérte. A 19 éves ellenfél jobbára a legalsó kategóriának számító 15 és 25 ezres ITF-tornákon szerepel, ehhez képest komoly ellenállást tanúsított, ám 3:3-nál elvesztette az adogatását. A 31. helyen is megfordult magyar teniszező 5:3-nál kiszerválta a játszmát, így 43 perc elteltével szettelőnybe került a SEB Arenában, ahol mintegy 200 néző figyelte az eseményeket – írja tudósításában az MTI.

A folytatásban a 30 éves Fucsovics még pontosabban és türelmesebben ütött, az addig erőn felül teljesítő ukrán pedig hibázni kezdett, így a magyar hamarosan 5:1-re elhúzott. A válogatott vezére 5:2-nél meccslabdát szalasztott el, de újabb brékkel bebiztosította sikerét, a találkozó 1 óra 33 percig tartott.

– Nem volt könnyű, de a Davis-kupában minden meccs nehéz – kezdte összegzését Fucsovics Márton az MTI-nek. – Az volt a kulcs, hogy jól irányítottam hátulról, és a meccs második felében jól szerváltam. Erős voltam mentálisan és fizikálisan is, ennek köszönhetem a győzelmet.

A folytatásban Piros Zsombor (159.) következett Vladiszlav Orlov (530.) ellen. Nagyon magabiztosan indult az MTK Budapest kiválósága, az elején kétszer is brékelte ellenfelét, minek köszönhetően 5:1-re ellépett, majd 33 percnyi játék után 6:2-re megnyerte az első felvonást.

A második játszma nagyon hasonló forgatókönyv szerint zajlott: a 22 éves Piros háromszor is elvette ellenfele szerváját, miközben a sajátját egyszer bukta el (1:4). Ezután pedig 1 óra 7 perc után 6:2-vel lezárta a mérkőzést.

– Azt hiszem, az ellenfelem idegesebb volt ma nálam, de a Davis-kupában külön terhet jelent az, hogy a hazánkért játszunk – nyilatkozta Piros Zsombor. – Én stabil voltam az alapvonalról, ő többet hibázott, ez jelentette a különbséget.

Pénteken a párost Fucsovics és Marozsán Fábián (179.) játssza Ilja Beloborodkóval (474.) és Vladiszlav Manafovval (1517.). A további két egyest Fucsovics–Orlov és Piros–Bielinszkij felállásban bonyolítják le a vilniusi csarnok kemény pályáján. Az ellenfél az országban zajló háború miatt választotta a litván fővárost semleges helyszínként.

Ha a magyar válogatott nyer, jövőre ismét a DK selejtezőjében léphet pályára, míg a vesztes az I-es csoportban folytatja szereplését.

Eredmény:
UKRAJNA–MAGYARORSZÁG 0-2 – állás az első nap után
Csütörtökön:
Vjacseszlav Bielinszkij–Fucsovics Márton 3:6, 2:6
Vladiszlav Orlov–Piros Zsombor 2:6, 2:6

Pénteken:
Ilja Beloborodko, Vladiszlav Manafov–Fucsovics Márton, Marozsán Fábián
Vladiszlav Orlov–Fucsovics Márton
Vjacseszlav Bielinszkij–Piros Zsombor

(A képek forrása: MTSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!