Kézilabda
Farkas Johanna

Tenisz: a felnőttmezőny kapujához ért a 17 éves Szabanin Natália (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.06.04 Frissítve: 2021.06.04 Tenisz

Márciusban bejutott a junior-világranglista legjobb tíz játékosa közé a 17 éves Szabanin Natália, aki azóta sem ül a babérjain: megbízható teljesítménnyel tartja a top 10-es pozícióját, emellett pedig már a felnőttmezőnybe való belépéssel is foglalkozik.

Jól sikerült a 2021-es év első fele az MTK Budapest teniszezőjének, Szabanin Natáliának. Tornagyőzelmeinek köszönhetően márciusban beverekedte magát a junior-világranglista legjobb tíz játékosa közé, helyét pedig azóta is őrzi; jelenleg a kilencedik helyen áll. A kezdetekkor azonban más sportok is képben voltak a 17 éves versenyző esetében.

– Nagyjából hét éves lehettem, mikor anyukám elvitt teniszedzésre. Ahogy mindenki más, én is piros pályán (11 x 5 méter – a szerk.) kezdtem, szivacslabdákkal a Vasas pasaréti pályáján; ott ütöttem először, majd átkerültem az MTK Budapestbe. Nem ez volt az egyetlen sport az életemben: a suliban úsztam és kézilabdáztam is, úgyhogy már akkoriban is elég aktív voltam – idézi fel a kezdetet nevetve Szabanin, aki végül a tenisz mellett tette le a voksát. – Az fogta meg leginkább az érdeklődésem. Érdekes volt, hogy nem közvetlenül a saját kezemmel, hanem egy eszközzel, teniszütővel kell dolgozni. Persze ez nem csak ebben a sportágban fordul elő, rengeteg példát lehetne még hozni a tollaslabdától az asztaliteniszig, kiskoromban viszont ez mégis nagyon különlegesnek tűnt számomra.

Az első néhány év inkább a sportággal való ismerkedéssel zajlott, a fejlődés viszont folyamatos volt, aminek aztán meg is lett az eredménye.

 – Tizenkét-tizenhárom éves koromban kezdtem el komolyabban venni a teniszt; ráfeküdtem a technikám fejlesztésére, a nemzetközi versenyekre is ekkortájt kezdtem el járni. Külföldön is jöttek a győzelmek, a válogatottba is bekerültem, ezek azért jelzésértékűek voltak nekem – mondja Natália, akinek nincs egyszerű dolga, mikor a legkedvesebb eredményéről kell beszélni. – Szerencsére sok emlék ugrik be, ami viszont talán a legközelebb áll a szívemhez, az életem első országos bajnokságán való diadal 13 éves koromban. Nagyon fontos pont volt az eddigi karrierem során, lélektanilag is sokat segített a siker.

Az ifjú teniszező 2019 áprilisa óta Szlovákiában készül, a korábbi profi éljátékos, Dominika Cibulkova akadémiáján, ahová 15 évesen került.

– Nagyon nehéz volt az az időszak, nem volt egyszerű az átállás. Fel kellett dolgozni, hogy innentől kezdve jóval kevesebbet találkozom a szüleimmel, illetve a barátaimmal, ami főleg ilyen fiatal korban mindenkinek nehéz lenne. Budapest a kedvenc városom, rossz érzés volt itt hagyni. Az viszont mindenképpen szerencsés, hogy az akadémia is nagyon családias hangulatú, mindenki jó kapcsolatot ápol a másikkal, engem is hamar befogadtak; utólag már örülök, hogy minden így alakult.

A 2020-as év tavaszával a teniszéletben is nehéz időszak kezdődött, ami Szabaninnak sem jött jól, hiszen éppen akkoriban jutott be a legjobb ötven versenyző közé a korosztályában.

– Fokozatosan szerettem volna előre lépkedni, azonban ezt igencsak megnehezítette a vírus berobbanása, hiszen nem tudtam kijárni Szlovákiába sem, ahol már egy ideje edzek. Bár eléggé össze-vissza volt minden, hiszen készültem többek között Mosonmagyaróváron és Győrben is, szerencsére meg tudtuk oldani a felkészülést. Meccshiány tekintetében nem tett jót a szünet, viszont úgy érzem sikerült abban a periódusban is fejlődni, sok technikai hibát sikerült kijavítani a hónapok során.

A 17 éves lány legutóbbi versenyein májusban egyaránt Sibenikben szerepelt, ahol két ITF-tornát is rendeztek egy hét különbséggel. A felnőttmezőnyben egyéniben egy mérkőzésen tudott nyerni, párosban viszont sokkal jobban sikerült számára a két megmérettetés: tornagyőzelmeket ünnepelhettek partnerével, a horvát Petra Marcinkóval.

– Most jött el számomra a felnőttmezőnybe vezető átmeneti időszak, ami nagyon nehéz folyamat. Sibenikbe is úgy mentem ki, hogy minél több mérkőzést tudjak játszani, szokjam a nagyok közötti légkört. Egyéniben visszafogottabban sikerültek a tornák, ott még néhány kört szívesen mentem volna, párosban viszont remekül sikerültek, szerintem régen nem ment ilyen jól a játék.

Kézenfekvő kérdés ilyenkor, hogy az egyest vagy a párost kedveli jobban? Szabanin erre nem tud egyértelmű választ adni.

– Mindkettő közel áll hozzám, de talán egyesben érzem magamat otthonosabban. A páros esetében például a társ is nagyon fontos, hiszen itt nemcsak a tenisztudást kell figyelembe venni, hanem azt is, mennyire tudunk együttműködni, illetve az sem hátrány, ha a pályán kívül jóban vagyunk. Nem tudnék választani közöttük, mind a kettő tenisz, egyaránt imádom őket.

Vasárnap már a junior Roland Garroson méreti meg magát a fiatal teniszező, aki már a felnőttmezőny kapujában áll.

– Vannak még terveim a juniorok között, célok, amiket el szeretnék érni, de valóban közeledik a váltás ideje. Ehhez nem csak technikában, fejben is fel kell nőni, ezen a téren is van még miben fejlődni.

Forrás: utanpotlassport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!