Tenisz
Fucsovics Márton

Rg: Pigniczki Fanni szalaggal nyolcadik, egyéni összetettben döntős

Publikálva: 2022.09.15 Frissítve: 2022.09.16 Ritmikus gimnasztika

Egyesületünk kiválósága nyolcadik helyen végzett a szalag döntőjében a szófiai világbajnokságon.

Pigniczki Fanni remekelt a ritmikus gimnasztikázók szófiai világbajnokságán: egyéni összetettben és szalaggal is döntőbe jutott – utoljára magyar versenyző 25 éve volt szalaggal vb-döntős –, a csütörtök esti szalagfináléban pedig a nyolcadik helyen végzett.

Csütörtökön a szalag és a buzogány selejtezőkkel, továbbá a szerek késő esti döntőivel folytatódott a ritmikus gimnasztikázók 39. világbajnoksága. A megméretésen természetesen a magyar sportolók is érintettek voltak, az „A” jelű csoport tagjai ezúttal másodikként mutatták be gyakorlataikat a selejtezőben. A Világkupa-bronzérmes Pigniczki Fanni buzogánnyal 29.250 pontot kapott, és ezzel 16. lett, Wiesner Hanna közvetlenül mögötte, a 17. pozíciót szerezte meg 29.000 ponttal. A zárószer a szalag volt, itt Pigniczki remek gyakorlatot bemutatva ért el magas, 29.700-as pontszámot, amellyel egyből a negyedik helyre ugrott, ekkor azonban még hátra volt további két selejtezőcsoport. A magyar olimpikont azonban már csak ketten tudták megelőzni, így végül évtizedes bravúrt végrehajtva – legutóbb Fráter Viktória 1997-ben, a budapesti vb-n volt finálés ezzel a szerrel – hatodikként lett döntős, ahol másodikként adta elő gyakorlatát. A selejtező után két órával rendezett fináléban sportolónknak nem volt szerencséje: szalagja becsomósodott, így a szőnyeg szélén elhelyezett pótszerrel kellett folytatnia, amelyet el is ejtett. Gyakorlatát 25.250 pontra értékelte a zsűri, ezzel a nyolcadik pozícióban zárt. Wiesner Hanna ezzel a szerrel a selejtezőben 27.700 ponttal a 17. lett.

Fanni csütörtökön nemcsak a szalagdöntőt tudhatta magáénak, hanem egyéni összetettben is finálés lett. A legjobb tizennyolcba a három legjobb szer eredménye alapján lehetett kvalifikálni, a magyar ritmikus gimnasztikázó esetében ez a labda, buzogány és szalag volt, ráadásul a világjátékok bronzérmese élete legjobb vb-szereplését nyújtva végül 89.500 ponttal a 13. helyen teljesítette mindezt. A másik magyar versenyző, Wiesner Hanna 84.900 ponttal a 27. helyen fejezte be az összetett versenyt.

Pigniczki Fanni: – A délelőtti kvalifikáció alkalmával úgy éreztem, hogy nagyon jól sikerült a szalaggyakorlatom, és ezt a pontszámom is mutatta, minden úgy jött ki, ahogy szerettem volna. Sajnos, az esti döntőben nem sikerült a gyakorlat. Csomót kötöttem a szalagra, és a pótszalaggal kellett tovább csinálnom, ami elég nehéz, mert az már teljesen más mint, a sajátunk. A délelőtti gyakorlatomnak örülök, mert ez azt jelenti, hogy meg tudom csinálni, képes vagyok rá, de az estének viszont egyáltalán nem. Két óra telt el a fináléig a selejtezőtől számolva, ez kicsit nehéz volt, mert sokáig nem tudtuk, hogy döntőzöm-e vagy sem, hiszen este fél nyolcig tartott a kvalifikáció. Amikor kijöttem melegíteni, még mindig zajlott a selejtező. Ezzel együtt azt gondolom, meg lehetett volna küzdeni ezekkel a körülményekkel. Még életemben soha nem kellett pótszerrel dolgoznom szalagon, mert még nem fordult velem elő ilyen, és az sem, hogy ilyen masnit kössek a szalagra. Ebből a szempontból peches eddig ez a mostani vb, az edzéseken, a pódiumedzésen is sokkal jobban mennek a gyakorlatok, mint élesben, de remélem, hogy szombaton már minden flottul megy majd.

Deutsch-Lazsányi Erika, az MTK Budapest ritmikus gimnasztika szakosztályának és a szövetség technikai bizottságának elnöke: – A hibák még ma is velünk voltak, ennek ellenére Fanni a tizenharmadik helyen végzett, tehát érdekeltek leszünk a szombati összetett fináléban. Fanninak ez élete eddigi legjobb vb-szereplése, tavaly a tizennegyedikek lettünk összetettben, és a cél az, hogy ezen most javítsunk. Erre lehet reális esély, hiszen rontott gyakorlatokkal lett összetett döntős. Akkor szalaggal voltunk tizedikek, most labdával, szalaggal viszont bekerült a hatodik helyen, ráadásul több mint 20 év után jutottunk újra egyéni szerenkénti döntőbe világbajnokságon. Wiesner Hanna is remekelt, második számú magyar versenyző nem végzett még a legjobb 40-ben. Nagyon sokat javult és fejlődött ő is. Egyéni összetettben és buzogánnyal is jól teljesített, meg vagyok velük elégedve. A szalagfinálét tekintve Fanninak volt egy rontása, nagy hiba volt, pótszert kellett felvennünk, nyolcadik helyen végzett, de abszolút elégedettek vagyunk, hogy huszonöt év után újra volt finalistánk világbajnoki döntőben. Nem elemeztük a hibát, felesleges lett volna most ezzel fárasztani mentálisan még őt. Jó helyen jutott be, jól szerepelt a selejtezőben. Most Fanni megy pihenni, és kialussza magát a döntőre, kijátszottuk a hibázási opciókat, megpróbáljuk szombatra összeszedni a fináléra. Én büszke vagyok rá, azt mondtam neki, legyen az magára ő is.

Részletes program, 39. ritmikus gimnasztika világbajnokság, Szófia (helyi idő szerint +1 óra); szeptember 14-18.

Szeptember 16., 14:30-19:00 felnőtt együttes kéziszer-csapat selejtező (5 karika, 3 szalag-2 labda)

Szeptember 17., 14:45-19:30 felnőtt egyéni összetett döntő

Szeptember 18., 15:03-15:43 felnőtt együttes kéziszer-csapat döntő (5 karika)

15:51-16:31 felnőtt együttes kéziszer-csapat döntő (3 szalag-2 labda)

Forrás: matsz.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!