Atlétika
Nagy Marcell

Rg: mindig van „hajtűerő” – Fodor Nadin bízik az Eb-finálékban

Publikálva: 2021.06.06 Frissítve: 2021.06.06 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest kiváló ritmikus gimnasztikázója, Fodor Nadin a jövő héten rajtoló várnai Európa-bajnokságon két fináléért is küzdeni fog a felnőtt együttes kéziszer-válogatott tagjaként.

Két évvel ezelőtt még annak a junior együttes kéziszercsapatnak az ígéreteként szoríthattunk érte, amely a bravúros hatodik helyen zárt a korosztály moszkvai világbajnokságán, a jövő héten pedig már a felnőttek várnai kontinensviadalán lép színre a „nagy” válogatottal. Az MTK Budapest még mindig csak 15 éves ritmikus gimnasztikázója, Fodor Nadin szorgalmának és kitartásának – na meg a remek adottságainak – köszönhetően viszonylag korán avanzsálódott a sportág hazai legjobbjai közé, fejlődése pedig máig töretlennek bizonyul.

A felnőtt együttes kéziszer-válogatottban mellette a klubunkból Fekete Anita, Mészáros Mandula és Urbán-Szabó Mónika készül Bulgáriába, míg a kaposvári LSC-ből Farkas Júlia, a Hegyvidék SE-ből pedig Somhegyi Réka tagja a nemzeti hatosnak. A fiatal csapat tíz hónapja kezdte meg a munkát Deutsch-Lazsányi Erika, Kovács Andrea, valamint Lauber Zsófia szakmai felügyelete mellett, és Nadin is akkor csöppent a mély vízbe, melyben elsőre sem merült el, hiszen mégis csak a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Fodor Rajmund lányáról van szó.

– Új csapatba érkeztem, így természetes, hogy szükség volt kis időre, amíg összeszokunk – mondja Nadin. – Ez sosem egyszerű, de szerintem nekünk hamar sikerült. Nagyon bíztam benne, hogy a juniorcsapat után, a felnőttnek is a tagja lehetek, így hatalmas öröm volt helyet kapni a keretben. Némi előnyt jelentett, hogy néhány társammal a korosztályos válogatottban is együtt dolgoztam. Ez már a kezdetektől egyfajta biztonságérzetet adott.

A juniorcsapat 5 szalag és 5 karika gyakorlattal járta a világversenyeket, a felnőttek között most az 5 labda, valamint a 3 karika, 2 pár buzogány került terítékre. Nadin jót mosolyog, amikor a szerváltás nehézségeiről kérdezzük, hiszen mindegyikkel eleget gyakorolt már ahhoz, hogy álmából fölriasztva is jó barátságot tudjon ápolni azokkal. Nem mellesleg, ahogy fogalmaz az alapozásról: – Minden nyarat átdobálunk mindennel.

Az idei év eleje azonban nemcsak a kemény munkáról szólt. A csapat kénytelen volt több alkalommal megszakítani a felkészülését, és a visszajelzés szempontjából fontos nemzetközi versenyt is lemondani.

– A vírushelyzet alaposan megnehezítette a dolgunkat nekünk is. Négyen is átestünk a fertőzésen, viszont nem egyszerre. Amikor az egyikünk meggyógyult, a másikunk akkor lett beteg. Szinte lehetetlennek tűnt nem kizökkenni a felkészülés ritmusából. Szerencsére – lekopogom – most minden rendben van a csapatban, és az Eb előtti hetekben szépen haladtunk.

Ennek pedig ékes bizonyítéka, hogy a válogatott a nemrégiben Pesaróban rendezett világkupaverseny igen erős mezőnyében a 3 karika, 2 buzogány gyakorlatával a fináléba jutott, és végzett a nyolcadik helyen.

– Ez volt az Eb előtti utolsó nagy versenyünk, így nevezhetjük főpróbának is – folytatja Nadin. – A döntőbe jutás nagyszerű érzés volt, mindemellett annak is örülök, hogy a csapat élvezte a világkupát és felszabadultan szerepelt a szőnyegen. A cél az Európa-bajnokságon is mindkét gyakorlattal a finálé lesz. Erre képes a válogatott. És amíg van rá esélyünk, abban is hiszünk, hogy az olimpiai kvóta sem elérhetetlen a számunkra.

Az olimpiai kvalifikációs Eb csapatversenyében egy ország számára biztosítanak tokiói utazást, és bár több erős válogatott akad, amely még nem iratkozott fel az ötkarikás játékok vendéglistájára, azért lehet találni néhány olyan forgatókönyvet, amely a magyaroknak kedvez. Egy biztos, a szurkoláson nem fog múlni a lányok eredményes szereplése, hiszen a jövő hét szombatján bemutatkozó csapatot már a helyszínen is buzdíthatják a lelkes drukkerek. Közéjük tartozik Nadin édesanyja, Bernadett is, aki a tervei szerint Várnában is a piros-fehér-zöld színű zászló egyik kitartó lobogtatója lesz. Az már más kérdés, hogy a szőnyegen mennyit tapasztalnak majd a lányok a biztatásból.

– Nem sokat! – reagál nevetve Nadin. – Annyi mindenre figyelünk – főleg magunkra –, hogy nem igazán érzékeljük, mi történik a nézőtéren. Tudat alatt azért biztosan sokat segít majd a szurkolók jelenléte, de a szőnyegen már csak arra fókuszálunk, hogy hiba nélkül megcsináljuk a gyakorlatot. Én például a bevonuláskor kinézek egy hajtűt az előttem lévő hajában, és végig arra az egyetlen pontra figyelek. Hogy miért? Ez a szokásom. (Nevet.) Aztán beállunk a kezdő pózba, és mehet!

Fotók: Anna Nedkova, Anna Kull
Borítókép: Ulrich Faßbender
 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!