Tenisz
Gálfi Dalma

Panka visszatért

Publikálva: 2016.12.23 Frissítve: 2016.12.23 Vívás

Nehéz évet zárt a Brüll Alfréd Akadémia kardozója, Márton Anna. Edzőjével, Gárdos Gáborral értékeltük a történteket.

Az MTK Budapest – még mindig csak – 21 éves kardozója, Márton Anna már felnőtt világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes. A világranglistán – a mai számítások szerint – a hatodik helyen áll, de ebben a rangsorban még szerepelnek azok is, akik befejezik, vagy már be is fejezték pályafutásukat. Panka, a riói olimpián, a tizedik helyen végzett, a novemberi Orléans-i világkupán egyéniben 33. lett, míg decemberben, a mexikói Grand Prix-n már csak a világranglista élén álló orosz Jegorjan tudta legyőzni, így ezüstéremmel térhetett haza, és jelképesen vissza, az olimpia utáni pauzát követően. A Pézsa Tibor nevével fémjelzett akadémia neveltjének, a kadet- és juniorkorosztályban elért eredményei alapján fényes jövő előtt álló kardozónak a 2017-es év meghozhatja az első felnőtt aranyérmet, hiszen világ- és Európa-bajnokságot is rendeznek a sportágban, és akkor még nem beszéltünk a hiányzó, felnőtt Grand Prix és világkupa elsőségről…

Márton Anna edzőjével – a 2016-os Blue&White Partyn, „Az év edzője” díjjal kitüntetett –, Gárdos Gáborral beszélgettünk.

– Milyen tervekkel vágtatok neki a 2016-os esztendőnek?

– Az év elején Panka még nem volt biztos résztvevője a riói olimpiának, és előttünk állt még négy kvalifikációs verseny. Az egyértelmű cél az ötkarikás indulás volt, így ezekre a megmérettetésekre nagyon készültünk.

– Sikerültek is, ráadásul nem is akárhogyan.

– Fantasztikus szezont zártunk, mindenütt döntőzött, az Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett.

– Evés közben jött meg az étvágy?

– Mondhatjuk így is, de minden reális elemzés, értékítélet, latolgatás alapján ki lehetett jelenteni, hogy Rióban éremeséllyel indul. Ez viszont nem jött össze, a tizedik hely után meg is zuhantunk mindketten. Az olimpia után pedig mostanra állíthatjuk, hogy Panka visszatért.

– Nyilván ebben jelentős szerepet játszik a mexikói ezüstérem.

– Pár napja Cancún-ban, a Grand Prix-n második lett, ez szuper eredmény, pedig nem is vívott igazán jól. A végső győztes – amúgy olimpiai bajnok – orosz Jegorjant például az Európa-bajnokságon nagyon megverte (15-9), ahogy Szöulban a Grand Prix-n is (15-7), de mondok mást: Oroszországban együtt edzettünk velük és Panka 15-1-re is nyert már ellene, most Mexikóban pedig kikapott tőle. Minden meccse szoros volt, pedig ő ennél a mezőnynél jobb. Az asszók félidejében picit össze is kaptunk, mert elkezdett aggódni, hogy mi lesz, ha kikap. Mondtam neki, hogy semmi nem lesz, „akkor is a világ egyik legjobb kardozója leszel, meg most is az vagy”.

– Mentálisan mennyit tett hozzá a sikerhez, hogy visszavágott a francia Brunet-nek, a Rióban elszenvedett verségért, illetve legyőzte a londoni olimpia bajnokát,  a koreai Kim Dzsijont is?

– Természetesen sokat jelentett, de ez a normális, hiszen minden győzelem lelkileg is épít bennünket. Ezek a sikerek fontos alkotóelemei, építőkockái lehetnek a jövőnek.

– Ha már a jövő szóba került, beszéljünk 2017-ről!

– Januárban hazai válogató lesz, majd New Yorkba megyünk a következő világkupára, de persze indulunk a fontos nemzetközi versenyeken is, ám az igazi cél Lipcse, a világbajnokság. Ezt megelőzően Tbilisziben lesz az Európa-bajnokság, ami szintén fontos állomása a mi hosszabb menetelésünknek.

– A világbajnokságnak milyen célokkal vágtok neki?

– Mindenképpen érmet szeretnénk, de nekem legjobban az arany tetszene.

Panka visszatért

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!