Atlétika
Krizsán Xénia

MTK legendárium | 195. rész

Publikálva: 2022.03.23 Frissítve: 2022.03.20 MTK Budapest

Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 8. rész. Opata Zoltán (1900-1982). „A futball-játék veszélyes üzem.”

A fiatal Opata pályafutásának egyik elfeledett epizódja meglehetősen szomorú, sőt tragikus esethez kapcsolódik és önmagában bizonyítja: „a futball-játék veszélyes üzem”. Éppen 99 esztendővel ezelőtt történt, az akkori sajtó nyilvánossága előtt zajló esemény, mely talán az első komoly sport próbaperként vonul be a hazai futballtörténelembe…

„Egy kártérítési pörben a budapesti ítélőtábla most olyan ítéletet hozott, amelynek megokolása szenzációs sportvonatkozásokat érint. Özvegy Bindl Jenőné százezer korona kártérítés iránt pert indított Opata Zoltán magánhivatalnok, az ismert labdarúgó játékos, valamint ennek klubja a Magyar Testgyakorlók Köre végül a Zuglói VII. Ker. Atletikai Klub ellen, aminek viszont Bindl Jenő volt a tagja. A pör előzményei még 1923-ra nyúlnak vissza.

1923. december 2-án az MTK és a Zugló futballcsapata mérkőzött. Az MTK csatára Opata volt, míg a Zugló kapuját Bindl védte. Ezen a nagyközönség előtt megtartott mérkőzésen a játék hevében, Opata Zoltán megrúgta Bindl Jenőt, aki elájult és eszméletlenül szállították el a pályáról.

Nyolc napig feküdt Bindl a kórházban, azután elbocsátották. Hónapokig nem is tudott azután rendszeresen dolgozni a rúgások okozta sérülések következtében.

Később több labdarúgó mérkőzésen vett még részt, de betegeskedett és 1924. július 4-én meghalt. A boncolás azt állapította meg, hogy a halál közvetlen oka a gyomor átlyukadása folytán a hashártyában bekövetkezett fertőzés volt és megállapította azt is, hogy a jobboldali vese alsó felerésze elpusztult állapotban volt.

Bindl Jenő halála után özvegye százmilliós kártérítési pert indított Opata, az MTK, illetve a Zugló ellen.

Dr Urbán Pál ügyvéd képviselte az özvegyet, aki azzal érvelt, hogy Bindl Jenő az MTK elleni mérkőzésen az Opatától kapott rúgások következtében sérült meg olyan súlyosan, hogy hét hónap elteltével meghalt.

A törvényszék a kártérítési keresetet elutasította, mert nem látott összefüggést a mérkőzésen szenvedett sérülések és a későbbi halálesett között. Az ítélőtábla most (1928-ban) ezt az ítéletet megsemmisítette és megállapította Opata Zoltán, a Magyar Testgyakorlók Köre és a Zuglói Atlétikai Klub kártérítési kötelezettségét és arra utasította a törvényszéket, hogy újabb tárgyaláson döntsön a kártérítés mértékének kérdésében.

A Tábla terjedelmes ítéletében megállapította, hogy Bindl Jenő abban az időben heti százezer korona munkabér megtérítést kapott, hogy a labdarúgásban való gyakorlatozás ideje alatt a polgári keresetveszteségét pótolja. Ez az összeg mai (1928-as) értékre átszámítva heti 32, illetve havi 128 pengő munkabér megtérítésének felel meg. Ebből nyilvánvaló – mondta a Tábla – hogy Bindl Jenő a Zuglói Atlétikai Klub alkalmazottja volt, mert a munkabérmegtérítésre figyelemmel a labdarúgás terén kifejtett működése nem minősíthető tisztán csak a testedzés érdekében kifejtett működésnek, mivel az akár munkabér megtérítés címe alatt adott ellenérték megszünteti az amatőr jelleget, mert az amatőr az illető sportág érdekében tett szolgálatai fejében ellenszolgáltatást nem követel, el nem fogad, még akkor sem, ha ezzel anyagi vesztesége is támad…”

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!