Atlétika
Krizsán Xénia

MTK legendárium | 183. rész

Publikálva: 2022.01.26 Frissítve: 2022.01.24 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 33. rész. Orth György (1901-1962). „Szenzáció a perui válogatottal”.

Orth Gyuri, az MTK egykori világklasszisa edzőnek sem volt utolsó, sőt egyenesen kiváló. Mindezt jól szemlélteti dél-amerikai tréneri tevékenysége, amikor a legreménytelenebb csapatból is a legjobbat sikerült kihoznia. Így történhetett, hogy 1959 tavaszán a kis perui válogatottal csodát művelt.

Nemcsak Dél-Amerikában, hanem egész Európában is nagy érdeklődés kíséri e földrész legjobb labdarúgó-válogatottjainak hagyományos bajnokságát. Ez nem is csoda, hiszen a dél-amerikai futballnak mindig is nagy híre volt.

Az eddigi mérkőzéseknek egyik szenzációja az esélytelennek látszó Peru együttesének két nagy fegyverténye volt. Ez különösképpen érdekes számunkra azért, mert Peru válogatottjának nem más az edzője, mint az egykori világhírű magyar labdarúgó, Orth György.

Peru legyőzte Uruguay válogatottját és döntetlenül mérkőzött a világbajnok brazil csapattal. Erről a küzdelemről írja a Kicker című lapban Becker, nyugatnémet újságíró a helyszínről:

Ha már holnap indulnunk kellene hazafelé, akkor is megérte volna ez az egyetlen Peru–Brazília mérkőzés az utat Dél-Amerikába. Nagyszerű, magasrendű labdarúgást láttunk itt Buenos Airesben, a River Plate Stadion fényszórói alatt.

A brazil védelemnek már kezdettől sok baja volt a két perui csatárral. Utolérhetetlen gyorsasággal repültek, a 2:0 arányú vezetés után láthatóan fáradt brazil védők mellett a kapu felé. Érezték a nagy rivális lanyhulását.

Még tíz perc…a jobbszélső gyorsabban fut a labdával, mint brazíliai ellenfelei labda nélkül. A nézősereg érzi: nagy szenzáció készül. Peru támad: Seminario bombája bent ül a kapuban, 2:1.

A lelkesedés valóságos pokla kavarog és a peruiak szinte önfeledten támadnak tovább. Elvesztették szinte minden félelmüket a nagy ellenféllel szemben. A brazil kapus ideges, hátrál kapuja felé, már az egész brazil csapat hátul tömörül, mintha hirtelen bevallanák, hogy félnek a vereségtől. Olyan az egész, mint az egykapus játék.

Tombol az aréna. Ha valóban sikerülne még egy gólt rúgniuk, megérdemelnék ezért a lelkesedésért és Orth munkájáért.

Joya a labdát ismét Seminarióhoz juttatja, aki 22 méterről fantasztikus gólt rúg. 2:2, rövid néhány perc alatt. Leírhatatlan mi játszódik le az arénában. A perui kapus négyméteres ugrásokkal vágtat társaihoz, hogy a többi kilenc játékossal együtt ölelhesse át a góllövőt. A bíró vár amíg lecsillapodnak a kedélyek.

Az utolsó percek fülsiketítő zajban telnek el. Brazília érzi, hogy megtört. A világbajnokságon sohasem láttuk őket így félni, kétségtelen erejük végén vannak.

A mérkőzés végeredménye döntetlen, de Peru győztesen hagyja el a küzdőteret.

Az öltözőben csak egy ember ül nyugodtan, mosolyogva: Orth György. Melegen gratulálunk neki, ennek a kiváló sportembernek, akiről az Argentin rádió kommentátora így szólt: „Ő nevelte minden idők legjobb perui csapatát…”

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!