Atlétika
Szabó Beatrix

MTK legendárium | 182. rész

Publikálva: 2022.01.23 Frissítve: 2022.01.21 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 32. rész. Orth György (1901-1962). „Semmi pénzért nem lettem volna hűtlen az MTK-hoz”.

Orth Gyuri – bár nem volt szentimentális típus – a hosszú emigráció alatt sokat gondolt szeretett hazájára és azon belül is a szeretett magyar futballra. Edzőként világos, tárgyszerű rálátással rendelkezett az egykori magyar válogatott és az aranykorát élt MTK nemzetközi értékéről. Ennek köszönhetően az ő szájából még inkább hitelesen hangzanak az ilyen irányú elemző mondatok.

– Most egy furcsa kérdés következik, kedves Orth György. Tudom, hogy csapatok között, amelyeket húsz, harminc év választ el egymástól nehéz párhuzamot vonni. Meg tudná-e mondani ön, aki negyven éve a futballpályákon él, hogy jobb-e a mai (1950-es évekbeli) futball, mint a régi, amit az első világháború idején játszottak?

A futballt ma már csaknem mindenütt bevált nevelési rendszerrel, úgyszólván tudományos módon tanítják. Előírják, hogy egy játokos melyik napokon trenírozhat és mely napokon kell pihennie. Sokszor előírják a válogatott játékosok étrendjét és munkaprogramját is. Azelőtt ezt nem ismertük. Sokszor mentünk a pályára délután két órakor és játszottunk kilencig, tízig. Másnap bajnoki mérkőzést játszottunk, miután megettünk néhány tányér májgombóc levest és megnyertük a meccset. A világon talán sehol nem volt annyi tehetség, mint Magyarországon az én időmben. Az akkori MTK, az aranycsapat volt a világ legjobb csapata. Évenkint legfeljebb egy mérkőzést vesztettünk, pedig nem játszottunk teljes erőbedobással. A régi MTK ma is megverné a világ legjobb csapatait, az angolokat, olaszokat, dél-amerikaiakat.

– És most végül mondja el Buenos Aires-i terveit!

– A Boca Juniors futballiskolát alapított és ennek én vagyok a professzora. Sohasem hittem volna, hogy professzor leszek…Argentínában minden évben ötezer új futballista tűnik fel a pályákon. Ezekből a fiatal gyerekekből valaha válogatott játékos lehet. Argentínában igen sok a futballtehetség. Nekem megvan a tapasztalatom és a szemem, hogy kiválogassam azokat, akikből igazán nagy játékost, nemzetközi viszonylatban elismert klasszisokat tudok nevelni. Rövid idő alatt szeretnék a Boca Juniorsnak néhány jó játékost nevelni, hogy megint az elsők közt legyen a nagymúltú csapat.

Így dolgozik Buenos Airesben minden idők legjobb futballistája, akit egyaránt megismert Magyarország és a nagyvilág. Orth György a futballista, a tréner és sportdiplomata több barátot szerzett Magyarországnak, mint egy hivatásos diplomata. Orth Gyuri, aki bejárta a világot a futballlabdával, akinek félpályáról rúgott góljaira még emlékszik Budapest, szeretettel üdvözli a magyar sportembereket, az apákat és a fiúkat is. A magyar futballistáknak sok sikert kíván és azt üzeni: maradjanak jó magyarok, jó emberek és jó futballisták…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!