Atlétika
Szabó Beatrix

MTK legendárium | 174. rész

Publikálva: 2021.12.26 Frissítve: 2021.12.25 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 24. rész. Orth György (1901-1962). „Mihályi Vilcsi férjeként”.

rth Gyuri tehát sportüzlet tulajdonos lett. Hálás is volt klubjának és a sajtón keresztül nem győzött hálálkodni jótevőinek.

„Sikerült biztosítani azokat az életfeltételeket, amelyek a jövőm szempontjából annyira fontosak. Társulni fogunk egy nagykereskedővel, nyitunk egy sportüzletet a körúton és akkor legalább nyugodtan élhetek a futballpassziómnak, mert tudom, hogy ha egyszer már nem fogom rúgni a labdát, akkor is tisztességesen el tudom tartani a családomat.

Nem szívesen és csak a végső esetben hagytam volna itt Budapestet, a játékostársaimat, a klubomat és a közönséget, amely oly sokszor kitüntetett az elismerésével, de biztosítanom kellett magamat és ezért tárgyaltam a Viennával. Ki kell azonban jelentenem, hogy a szerződésről megjelent fantasztikus hírek nem fedik a valóságot, amint az sem igaz, hogy a Viennától már előleget is felvettem. Még ma megírom Bécsbe, hogy az eddigi tárgyalásokat tekintsék tárgytalannak, mert itthon maradok és továbbra is a magyar sport dicsőségéért fogok harcolni.

A pletyka száz évvel ezelőtt is pletyka volt. Az emberek biztosra vették Orth meggazdagodását.

Hetek óta tart a vita: megy, vagy marad a pesti, illetve a magyar futball legkiválóbb tanítványa és immár mestere: Orth György a huszonötszörös válogatott reprezentatív csatár.

A bécsi Vienna „szerződtette” játékosának Orthot, aki a tőzsdei konjunktúra áldozata, polgári foglalkozását tekintve bankár. Főnöke elvérzett a tőzsdén és Orth, aki családos ember, megfelelő állás hiányában kénytelen volt Bécs felé orientálódni. A szerződés, amely idegenbe vitte volna a köztudat szerint már a múlt héten fix volt és milliók röpködtek a levegőben, amit Orth kap vagy kapott, vagy kapni fog és a milliókért nem kell csinálni semmit.

Mára aztán fordult a kocka, az MTK, amelynek bajnokságát veszélyeztetné Orth elutazása, nem nyugodott bele a távozásba, hanem minden követ megmozgatott, hogy a kitűnő játékost magának, illetve a magyar sportnak megtartsa, az eredmény nem maradt el.Orth Gyuri, mint fiatal és szerelmes házas külön hálát érzett Brüll elnök felé, aki egzisztenciális nyugalomba juttatta. Alig egy esztendeje nős ekkor. A törvénytelen fiú egy törvénytelen leányt vezetett oltár elé, 1923. április 15-én. Első felesége Krisztiány Vilma színésznő és idősebb Mihályi Ernő színész szerelemgyermeke, Krisztiány Vilcsi volt. Színészként atyja és fivére, ifjabb Mihályi Ernő családnevét használta, melyről a házassági anyakönyv megjegyzi: „A menyasszony a közéletben a Mihályi családnéven ismeretes”. Így vált Orth Gyuri sógorává a neves komikus-színész ifj. Mihályi Ernő (1905-1949).

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!