Atlétika
Nemes Rita

Helyén kezelni a sikert

Publikálva: 2015.11.24 Frissítve: 2015.11.24 Úszás

Juhász-Dóra Richárd, az MTK Budapest versenyzője korosztályos országos csúcsot úszott a hétvégén a Budapest-kupa harmadik fordulójában. Ez már önmagában is dicséretes, főleg ha hozzátesszük, hogy 41 éve (!) felállított rekordot adott át a múltnak a tízéves úszó, aki ráadásul majd hat másodperccel jobb időt ment, mint Horváth Zsolt 1974-ben. A gyönyörű siker apropóján beszélgettünk Ricsi edzőjével, Lőrinczi Györggyel.

– Mi kell ahhoz, hogy egy országos csúcsot 41 évig ne lehessen megdönteni?

– Nehéz megmondani, nem nagyon látok rá az akkori edzésmódszerekre, mivel mindössze 29 éves vagyok. Az biztos, hogy akkoriban rengeteget úszatták a gyerekeket, ám ennek meg is voltak az áldozatai, mert sokan kiégtek 14-15 éves korukra. A mennyiségre helyezték elsősorban a hangsúlyt, és nagyobb elvárásokat is támasztottak akkoriban. Erre nekem is nagyon oda kell figyelnem: nem várható el, hogy valaki tízévesen minden versenyt megnyerjen, és mindig csúcsot ússzon, mert ez hatalmas terhet jelent még egy ilyen hatalmas tehetség számára is, mint Ricsi. Ha mindenki azt várja tőle, hogy mindig nyerjen, akkor ha egyszer nem úgy jön ki neki a lépés – ami gyakorlatilag elkerülhetetlen – az olyan törést jelenthet a karrierjében, ahonnan nehéz lesz visszakapaszkodnia.

– Mi az a plusz, ami megvan Ricsiben, és ezek szerint nem volt meg senkiben az elmúlt 41 évben?

– Hozzá hasonló srácot nemcsak én, hanem szerintem még más se nagyon látott. Nagyjából egy másodperc alatt regenerálódik, nagyon intelligens úszó, hatalmas bizonyítási vágy dolgozik benne, és technikailag, illetve a testfelépítését illetően is minden megvan nála, hogy klasszis úszó legyen belőle. De fontos hangsúlyozni, hogy tízéves gyerekről beszélünk! Nem szabad hagyni, hogy kiégjen, igyekszünk játékos edzéseket tartani, hogy élvezzen minden egyes alkalmat, és hogy levegyük a válláról ezt a pszichés terhet.

– Engedj meg nekem egy laikus kérdést: a hétvégi versenyen Ricsi az idősebbek mezőnyében indult. Motivációs céllal?

– Nem egészen. Arról van szó, hogy az ő korosztályában még nem rendeznek 800 méteres futamokat, ezért kellett az idősebbek között indítani, versenyen kívül. Most még várjuk az úszószövetségtől a visszajelzést, hogy hitelesítsék az eredményt. Elfogadták a nevezését, így bízom benne, hogy nem lesz gond.

– Hosszú évek óta dolgozol Ricsivel. Hogyan jellemeznéd őt, akár emberileg? Mit érdemes tudni róla?

– Elfogultan tudok csak nyilatkozni róla: hároméves kora óta ismerem őt, amikor még –  kis túlzással – belepisilt a medencébe. Nagyon sportos srác, jó futó, minden sportágban megállja a helyét, igazi multitálentum. Szerencsére az úszás mellett döntött. Amúgy nagyon jólelkű fiú, nem beképzelt, helyén kezeli a sikereket. 

– Mi lesz a következő megmérettetés, amire készültök?

– Év végén lesz a cikluszáró verseny, a Győr Open december 16-tól 19-ig. Én szeretném Ricsit ezúttal középtávon indítani, 200 gyorson kipróbálni, hogy mit tud. 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!