Kézilabda
Kekezovity Anna

Cselgáncs: „Éremért megyek az Eb-re” – Tóth Krisztián

Publikálva: 2021.04.15 Frissítve: 2021.04.14 Cselgáncs

Április 16-án, azaz holnap kezdődik a lisszaboni cselgáncs Európa-bajnokság, amelyen három napon keresztül a kontinens legjobbjai lépnek tatamira. Klubunkat Gőz Roland, Tóth Benedek és Tóth Krisztián képviseli; őket kérdeztük, hogy milyen célokkal vágnak neki a viadalnak?

Színvonalas mezőnyre és remek összecsapásokra lehet számítani Portugáliában, a cselgáncs Európa-bajnokságon, amelyen mindkét nem versenyzői hét-hét kategóriában lépnek tatamira. A nevezések alapján legzsúfoltabb súlycsoport a férfi -81 kilogrammos lesz, melyben várhatóan negyven cselgáncsozó szerepel.

A honi szövetség által benevezett tizenegy fős csapatból hárman is az MTK Budapest sportolói. Tóth Krisztián és Gőz Roland a -90, Tóth Benedek a -81 kilósok között bizonyíthat. Krisztián egyértelműen esélyes a dobogóra:

Nyilvánvalóan éremért szállok harcba, ehhez viszont hozzá kell tennem, hogy a mi kontinensviadalunk a legerősebb a 90 kilóban, világranglistánk legjobb tizenöt helyezettjéből legalább tíz európai; biztos, hogy nagyon komoly megmérettetés lesz. Ettől függetlenül reális célt tűzök ki magam elé, ha azt mondom, hogy éremért megyek, és bízom benne, hogy el is tudom hozni.

Eb-ezüst és bronz után arany? Természetesen ez is ott lebeg Krisztián szemei előtt. Ahogy ő fogalmaz:

– Rendkívül motiváló az a cél, hogy felnőtt Európa-bajnoknak mondhassam magamat!

Ha úgy tetszik, erőfelmérőként is lehet tekinteni a lisszaboni megmérettetésre, hiszen az olimpiai kvalifikációjába már nem nagyon szólhat bele semmi:

– Ahogy korábban említettem, az arany legfőbb cél, illetve az, hogy a kiemeltek között maradjak a kvalifikációs rangsorban. Jó formát kellene időzíteni az Eb-re, a vb-re és az olimpiára is; szakmai szempontból ez rendkívül nehéz feladat, hiszen mindössze három hónapról beszélünk. Tudom, hogy nehéz dolga van annak, aki mind a három versenyen indul, én viszont pozitívan állok a jövőhöz, és igyekszem minél sikeresebben helytállni.

Szintén- 90 kilogrammban indul a 22 éves Gőz Roland, aki ugyancsak az erős mezőnyt hangsúlyozza.

– A legjobb tíz versenyző nagyrésze európai, ez mindent elmond a közelgő verseny színvonaláról. Persze ebben a helyzetben senkinél sem biztos, hogy nem akadályozza az indulást valami. A legjobb nyolc közé jó lenne bejutni, az elődöntő vagy a döntő pedig egyenesen óriási lenne. Nem lesz egyszerű, de gyűjteni kell a pontokat; ezek már a párizsi olimpia miatt is lényegesek, jó pozíció kell a kvalifikációs versenyeken.

Tóth Benedek súlycsoportjában, a -81 kilósok között várhatóan negyven versenyző indul, ezzel ez lesz a „legnépszerűbb” kategória.

– Ez az utolsó Európa-bajnokság az olimpia előtt, kemény mezőny várható a mi súlycsoportunkban is. A lehető legjobb eredményt szeretném kihozni magamból, ehhez úgy érzem megfelelően sikerült a felkészülés – mondja az MTK Budapest 20 éves kiválósága.

– Leginkább a mentális fókuszomon szeretnék javítani, főleg a legutóbbi, antalyai Grand Slamhez képest. Ha ez sikerül, szerintem a verseny is sikeres lesz.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!