Atlétika
Kulunics Vince

Brüll Alfréd végrendelete. 5. rész. Havi ezer pengő fixszel...

Publikálva: 2021.03.06 Frissítve: 2021.03.05 MTK Budapest

MTK legendárium | 95. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Nem kívánjuk az MTK egykori legendás elnökének pályáját jogi fordulatokkal, nehezen érthető eljárásokkal személytelenné tenni. Ennek érdekében csupán a foghíjas peranyag azon részleteit és tartalmi kivonatait közöljük, amik az egykori vagyon sorsát illetve az abból részesedő örökösök és intézmények viszonyulását jellemezik. Előző részünkben odáig jutottunk, mikor a Brüll elnök által személyesen megjelölt úgynevezett „hagyományosok” vitába keveredtek az oldalági örökösökkel. A vita legfőbb oka látszólag az öröklési sorrend körül bontakozott ki, lényegében azonban a háború utáni bizonytalanná váló tulajdonviszonyokkal is magyarázható.

A per 1947-ben a szovjet tankok árnyékában megrendezett úgynevezett „kékcédulás” választások pillanataiban zajlott, amikor (a magyar történelemben nem először) tört hatalomra a baloldali összefogás. A következmények ismertek. A hamis ígéretek 1948-tól totális diktatúrához, jogfosztottsághoz és a magántulajdon részleges felszámolásához vezettek. Ilyen körülmények között még kiélezettebb versenyfutás indult az örökösök között a nagytőkésnek minősülő Brüll Alfréd vagyonáért. A „hagyományosok” csapatát az MTK jogi képviselője dr. Kircz Jenő (1887-1955) vezette, aki szerint „az örökhagyó még 1943. évben szinleges jogügylettel átruházta a Nagysurányi Cukorgyár Részvénytársaság részvényeit Doblhoff Erichez.” Báró Doblhoff Erik (1893-19?) „wien községi illetőségű” osztrák állampolgár volt, ki az ausztriai Tribuswinkelben született és Brüll Alfréd unokahugának Ibrányi Erzsébetnek (1897) lett a férje, azaz unokaöccsnek minősült. Az MTK által kifogásolt jogügylet valójában nem 1943-ban, hanem még 1940-ben ment végbe, mint Brüll Alfréd háztulajdonos és báró Doblhoff Erich nyugalmazott sorhajókapitány közötti eltartási szerződés, melyet másutt „ellátási szerződés”-nek is neveztek.

A szerződés értelmében „báró Doblhoff Erich kötelezi magát arra, hogy Brüll Alfrédot az általa nyújtott ellenérték fejében élete végéig eltartja, illetve, hogy élete végéig összes életszükségleteiről gondoskodik olyképpen, hogy Brüll Alfrédnak mindenkori egyéb jövedelmeit évi 20 000 pengőre kiegészíti. Ezen eltartási kötelezettség fejében és annak ellenértékeként Brüll Alfréd ezennel tulajdonilag átruházza báró Doblhoff Erichre a Nagysurányi Cukorgyár Részvénytársaság Brüll Alfréd tulajdonát képező 3904 db részvényét.” Az eltartási szerződés szerint Brüll Alfréd éves jövedelme 1940-ben 12 000 pengőt tett ki, mely (ha valóban így volt), havi 1000 pengőt jelentett. A korabeli sanzon szövege szerint „havi 200 pengő fixszel az ember könnyen viccel”-t, vagyis tisztes megélhetést biztosított számára. Összehasonlításul álljon itt a korabeli magyar társadalom különböző állami fizetési kategóriái közül néhány: kezdő köztisztviselő (199 pengő), állami óvónő (246 p), egyetemi tanársegéd (268 p), fővárosi óvónő (278 p), fővárosi elemi iskolai tanító (340 p), polgári iskolai tanár (340 p), megyei diplomás tisztviselő (413 p), diplomás MÁV-tisztviselő (424 p), budapesti magánhivatalnok, mérnök (441 p), állami középiskolai tanár (454 p), budapesti válllati ügyész (549 p), minisztériumi fogalmazó (598 p), fővárosi fogalmazó (623 p), bíró, ügyész (712 p), egyetemi tanár (898 p).

Ezek alapján látható, miszerint Brüll elnök havi jövedelme a legmagasabb fizetési osztályban lévő egyetemi tanárok 898 pengős illetményénél is több mint tíz százalékkal magasabb volt. Unokaöccsével, báró Doblhoff Erikkel kötött eltartási szerződését követően jövedelme évi 20 ezer pengőre egészült ki. Mindez azt jelentette, hogy Brüll Alfréd havi javadalma így elérte az 1666 pengőt, mely az adott kor „havi 200 pengő fixéhez” mérten több mint nyolcszoros jövedelemnek számított. Brüll Alfréd – mint életpályája is jól bizonyítja – ezt az összeget nem önös célok elérésére használta, de még politikai és közéleti népszerűséget sem vásárolt belőle, hanem a köz és kiemelten a magyar sport fejlesztésére fordította, melyek között kiemelt helyen állt szeretett klubjának az MTK-nak folyamatos támogatása...

 

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!