Atlétika
Szabó Beatrix

Atlétika: „Összeállt a puzzle” – Szabó Dezső

Publikálva: 2021.03.11 Frissítve: 2021.03.11 Atlétika

Klubunk edzőjével, Szabó Dezsővel beszélgettünk a múlt heti atlétikai fedettpályás Európa-bajnokságról.

A korábbi többpróbázó egyik tanítványa, Krizsán Xénia bronzérmes lett ötpróbában a toruni kontinensviadalon, ezzel begyűjtötte első érmét felnőtt világversenyen. Dezső elárulta, már régóta érett ez a dolog.

– Már jó ideje szerettük volna, hogy Xéni dobogóra kerüljön valamelyik világversenyen, mert régóta tudjuk, képes erre. Most állt minden úgy össze, hogy ez megvalósulhatott: a fizikai és a lelki egyensúly, a puzzle minden eleme a helyére került. Számos dologban láttam előrelépést a felkészülés alatt, és amikor jól mennek az edzések, akkor jön a jó eredmény.

A szakember az ötpróba szinte összes számával elégedett lehetett.

– Örültem, hogy a 60 gát egyéni csúccsal kezdődött. Xéni jól gátazott az edzéseken, de a hazai versenyeken nem jött ki az eredmény. Nagyon fontos volt, hogy jól induljon a kontinensviadal, hiszen ez lendületet adott. A lábfájdalmai ellenére szenzáció, hogy magasugrásban 1.77 méterig jutott, de természetesen a súlylökésben elért egyéni csúcs is dicséretre méltó. Úgy érzem, utóbbi számban még mindig több lehet benne. A távolugrás miatt van némi hiányérzetem, mert a harmadik ugrása remekül sikerült, de 0,9 centivel belépett. 800-on okosan, taktikusan versenyzett, és megcsinálta, amit kellett, azaz megtartotta a harmadik helyet, sőt, végül meg is nyerte a futamot.

Ez az Európa-bajnoki bronzérem Xéninek és Dezsőnek egyaránt erőt adhat a jövőre nézve.

– A tavalyi év elment világverseny nélkül, tehát nagyon kellett már ez az eredmény, mert óriási lökést adhat a továbbiakra. Nekem is motivációt jelent, hiszen ha nincsen siker, akkor csökken a lelkesedés is. Nemcsak én buzdítom a tanítványokat, hanem az ilyen eredményekkel ők is engem.

Dezső csoportjából dr. Nguyen Anasztázia is kijutott az Európa-bajnokságra, ám nem fő számában szerepelt, 60 méteren nyolcadik helyen zárt a futamában.

– Nagyon szomorúak voltunk, hogy Nasztinak nem távolugrásban sikerült kvalifikálnia magát, de rendkívül homályos volt, hogy milyen rendszer alapján juthatnak ki a távolugrók. Minden szezonban egyet szoktunk futni 60 méteren, hogy lássam, milyen formában van, és akkor teljesítette is az Európa-bajnoki szintet, de mi nem erre a számra edzünk. Továbbra is távolugrásban készülünk az olimpiára, és Nasztinak óriási esélye van arra, hogy kijusson, hiszen kifejezetten előkelő helyen áll a világranglistán.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!