Atlétika
Nagy Marcell

A kortársak és az utókor az MTK-alapító Szekrényessy Kálmánról | 3. rész

Publikálva: 2021.05.20 Frissítve: 2021.05.18 MTK Budapest

MTK legendárium | 116. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

„Az utazni szeretőket különösen érdekli a kormányozható léghajó. Magyar ember, a jeles sportíró, Szekrényessy Kálmán volt az első, aki már évek előtt megpendítette ezt az eszmét. Írt, felolvasott, propagandát csinált az ideának. Hiába. Rá sem hallgattak.

Most jön gróf Zeppelin, újra felveti az eszmét, már kísérleteket is tesz és bizonyára – elsősorban mi magyarok – el leszünk ragadtatva, mert hát idegen az a tisztelt gróf. Irinyi József annak idején föltalálta a gyufát. Találmányát nehány forintért eladta külföldön, s míg a vállalkozók milliomosok lettek, Irinyi meghalt szegényen” [akárcsak Szekrényessy.] (Pécsi Napló, 1900)

„Duna-úszó kirándulásokon fejlődött versenyzővé Szekrényessy Kálmán az első magyar úszó, akinek nevét külföldön is ismerték. Távúszó-teljesítményei Európa-szerte feltünést keltettek és itthon is nagymértékben hozzájárultak az úszás népszerűsítéséhez.” (Hajós Alfréd)

„[Az úszás iránt a] legteljesebb nemtörődömséget konstatálták a közönség részéről […] ámde a [Balatonátúszás] bravúr[ja] mindenki érdeklődését az úszás felé vonzotta.” (Sporthírlap, 1924)

„A neves magyar úszó Mr. Szekrényessy nemzeti sikert ért el azáltal, hogy a Balatont, vagy ahogy másként nevezik, a »Magyar tengert« széles körben híressé tette.” (London Evening Standard, 1880)

„Hős volt Szekrényessy Kálmán, ékes harctéren szerzett babéroktól és sportember volt, aki fényes teljesítményekkel, impozáns tettekkel, majd erőteljes harcos tollal szolgálta a magyar sportot, amelynek első úttörője volt. Szekrényessy Kálmán volt az első magyar úszó, és ő volt az első magyar sporthírlapíró.” (Bánóczi Eperjesi Béla, 1924.)

„Egy magyar kalandor [volt] Szekrényessy Kálmán, nem lekicsinyléssel jellemezve, hanem megbecsüléssel. Szekrényessy Kálmán kalandor volt a szónak abban a nemesebb értelmezésében, melyet Bullwertől fogadtunk el.” (Az Ujság, 1924)

„Szekrényessy a magyarságnak díszére és becsületére vált.” (Veszprém, 1880)

„Kiemelkedő vendégünk volt Szekrényessy Kálmán kapitány, a jól ismert Balatonátúszó Budapestről.” (Badener Bezirks-Blatt, 1883)

„Emlékezem siheder koromban a híres sportsman és jeles sportíró, Szekrényessy Kálmán harcolt sokat az aeronautica ügye mellett. Rengeteget írt, beszélt a jövő közlekedési eszközéről. A nagyobb városokban országszerte érdekes fölolvasásokat tartott. Meghallgatták, de bizony a komoly, meglett urak bolondságnak, álomnak qualifikálták az egész léghajó ügyet. Legföljebb magamfajta ideálista, romantikus gyerkőcök érdeklődtünk irtózatos módon a Szekrényessy előadásai iránt.” (gróf Vay Sándor, író)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!