Tenisz
Fucsovics Márton

„Nem az esélyességnek van terhe, hanem az esélytelenségnek”

Publikálva: 2019.12.24 Frissítve: 2019.12.24 MTK Budapest

dr. Deutsch Tamás értékelte a 2019-es esztendőt, melyben az MTK Budapest lett a legeredményesebb magyar sportegyesület.

– Az olimpiai sportágak, olimpiai versenyszámaiban a felnőtt világ- és Európa-bajnokságokon elért eredmények alapján az MTK Budapest volt a legsikeresebb 2019-ben. Gratulálok!
– Köszönjük! Ebben az évben az MTK Budapest – a sikereit tekintve – szintet lépett. Az elmúlt öt esztendőben kétszer voltunk a legeredményesebb sportegyesület, egyszer második, kétszer pedig harmadik helyen végeztünk, míg az ezt megelőző időszakban az is ritkán fordult elő, hogy a legjobb ötbe kerüljön a klub.

– Ez is volt a célkitűzés.
– Egyértelműen. Amikor a küldöttgyűlés bizalmának köszönhetően elnökké választottak 2010. májusában, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy erős közösséget építsünk, szerettük volna, hogy a legtöbb sportágban, a legtöbb igazolt versenyzőnk, edzőnk legyen, és ezt a célt teljesítettük, hiszen ebben az értelemben Magyarország legnagyobb egyesülete vagyunk. A másik cél az, hogy szeretnénk az MTK két nagyszerű elnökének, Brüll Alfréd és Fekete János urak időszakának sikerszériáját megismételni.

– Jó úton haladunk?
– Az elmúlt öt, illetve a 2019-es, kiemelkedően sikeres esztendő karnyújtásnyira hozta, hogy újabb olyan évtized kezdődjön, amikor az MTK Budapest az egyik, ha nem a legeredményesebb klub Magyarországon.

– 2020 olimpiai év. Így talán nagyobb a jelentősége a sportegyesöletek közötti versengés első helyének.
– Az 1992-es, barcelonai olimpia óta hihetetlenül megváltozott a kvalifikáció rendszere. Van olyan sportág, melyben könnyebb az olimpián jól szerepelni, mint kijutni. Nagyon komoly szisztémában, rendkívül kemény versengésben kell kivívni a részvétel jogát. Ennek megfelelően elmúlt az időszak, amikor a kétszázat ostromolta a magyar olimpiai csapat létszáma. Ha több csapatunk kvalifikál, akkor 140-160, ha kevesebb, akkor 120-130 ez a szám. Bízom benne, hogy 2020-ban, csapatban is érdekeltek leszünk, és abban is, hogy az utazói létszám közel tíz százalékát az MTK Budapest sportolói adják, hiszen az atléta Krizsán Xéniának már van kvótája, gyakorlatilag tokiói utazónak tekinthető a cselgáncsozó Tóth Krisztián. Nagyon közel áll ehhez két kardozónk Szatmári András és Márton Anna is. Vélhetően a teniszező Babos Tímea és Fucsovics Márton is ott lesz, ahogy kiharcolhatja a részvételt a karatés Hárspataki Gábor, a tornász Schermann Bianka és távolugrásban Nguyen Anasztázia is, hogy csak a legesélyesebbeket említsem.

– London volt az utolsó olyan nyári olimpia, ahonnan éremmel tértek haza az MTK-sok.
– Akkor a kajak négyesből három MTK-s volt, de közben 2018-ban a téli olimpiák történetének első magyar aranyérmét a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók váltója szerezte, soraiban két kék-fehér sportolóval.

– Mi várható Tokióban?
– Azt szokták mondani, hogy az esélyességnek terhe van. Ezzel vitatkozom. Az esélytelenségnek van terhe. Az esélyesség plusz motiváció, lendületet, szárnyakat ad. Ezért nem teszek terhet a sportolóink vállára, ha azt mondom, hogy pont- és éremszerző eséllyel utaznak Tokióba, ahol akár megismétlődhet a 2018-as csoda és aranyérmet is szerezhetnek. Ennek reményében kívánok minden szurkolónknak, sportolónknak, edzőnknek, munkatársainknak, ellenfeleinknek boldog Hanukát, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag újévet

 

A 2019-ben szerzett pontok megoszlása az MTK Budapest sportolói és a sportágak között, melyek alapján az MTK Budapest lett a legeredményesebb magyar sportegyesület:

Tóth Krisztián – cselgáncs,
Bácskai Sára Luca, Cole Krueger, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Varnyú Alex – rövidpályás gyorskorcsolya
Babos Tímea – tenisz
Márton Anna, Szatmári András – vívás (kard)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!