Kézilabda
Szőke Szonja

„Nagyon boldog vagyok, ha sikerül továbbadni a tanítványomat egy megfelelőbb sakkedzőnek” – Szabolcsi János

Publikálva: 2021.01.22 Frissítve: 2021.01.22 Sakk

Az MTK Budapest ifjúsági sakkedzője, Szabolcsi János nemzetközi mester a sakkmezo.hu-nak adott terjedelmesebb interjút.

Hosszabb, mindenre kiterjedő interjút készített az MTK Budapest ifjúsági sakkedzőjével, Szabolcsi Jánossal a sakkmezo.hu. A nemzetközi mester többek között elmesélte, hogyan indult a pályafutása, miként élte meg, hogy 1972-ben ő volt a legfiatalabb magyar nagymester és a pedagógusi, az újságírói, valamint az edzői karrierjének fontosabb állomásairól is beszámolt.

Az MTK-ban kiváló nevelőmunkát végző 68 éves szakember az utánpótlás jelenlegi helyzetével kapcsolatban a következőket emelte ki:

– Mint sakkozó, háttéremberként veszek részt az MTK Budapest munkájában, amely utánpótlás-nevelő egyesület. Nagyjából negyven ifink van. A legutóbbi, 2019-es ifibajnokságon másodikok, a gyerek csapatbajnokságon ötödikek lettünk. Nagyon kiváló edzői gárdánk van, Kállai Gábor a vezetőedző, és vannak remek fiatal szakembereink: Juhász Ármin, Téglás Balázs, Berta Sándor és Fodor Balázs. Én csak pár emberrel dolgozgatok skype-on, és próbálom a tapasztalataimat átadni. Sakkpályafutásom alatt nyolc tanítványomból lett később nagymester, akiknek persze csak az egyik edzőjük voltam a pályájuk során.

Voltak külföldi tanítványaim, de dolgozhattam Polgár Zsófiával és Polgár Judittal is. Életemben szerveztem harminc-negyven edzőtábort, amelyeken szintén értékes tapasztalatokat gyűjtöttem. Kedvenc területem a 11-15 év közötti, kb. 1400-2000 értékszámú gyerekek fejlesztése. Amikor eljutok velük 2000 fölé, igyekszem továbbadni őket egy nagymester edzőnek. Antal Gergő nagymesternek Jakobetz László volt a nevelőedzője, onnan került hozzám és sikerült eljutnunk az U14-es bajnoki címig. Ekkor Horváth József nagymester vette át, és juttatta el a nemzetközi mesteri címig.

Ez a dolgok rendje. Nagyon boldog vagyok, ha sikerül továbbadni a tanítványomat egy megfelelőbb edzőnek. Szomorú, hogy a tanítványok továbbadása nem mindig történik meg, a hiúság és edzői féltékenység ez ellen dolgozik.

Sajnos, a nevelési költségtérítésben nemrég bekövetkező változás egyik oldalról próbált igazságos lenni a nevelőegyesületekkel, de a másik oldalról félő, hogy a tehetségek fölfelé áramlásának szab gátat. Például hozzánk akar igazolni egy elég alacsony szinten lévő kislány, velünk edz már, de a hatszámjegyű nevelési díjat lehetetlen, hogy az egyesület kifizesse. Van olyan is, hogy tőlünk akar eligazolni valaki, de az új rendszer szerint horribilis összeget kellene fizetni érte. Megértettem volna a változást, ha felemelik az összeget 10-20 %-kal, de hogy 300-400 ezer forinttal… Így marad az, hogy a gazdag szülő ki tudja fizetni ezt az egyesület helyett, a szegénynek meg esélye sincs.

A sakkmezo.hu Szabolcsi Jánossal készített teljes interjúját IDE KATTINTVA lehet elérni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!