Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

„Közép-Európa legmodernebb utánpótlásközpontját hozzuk létre”

Publikálva: 2021.01.02 Frissítve: 2021.01.02 MTK Budapest

Évértékelő nagyinterjú dr. Deutsch Tamással, a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest elnökével.

Akár tudomásul vesszük, akár nem, akár türelmesek vagyunk még vagy inkább már unjuk a helyzetet, akár folyamatosan követjük a járvánnyal kapcsolatos híreket vagy csak néha, a magunk mögött hagyott esztendőről, 2020-ról – legyen szó gazdaságról, politikáról, kultúráról, vagy a sportról – nem lehet úgy beszélni, hogy a koronavírus-járványról és annak hatásairól ne szólnánk. Ennek jegyében kezdtük a beszélgetést dr. Deutsch Tamással, és kértük, hogy mondja el gondolatait az évről, mely az almanachokba bizonyosan sötét tónussal kerül majd be.

(Ezúttal nem a hagyományos kérdezz-felelek formát választottuk, hanem témák köré fűztük fel a beszélgetést. A szerk.)

– Most is azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy életünk minden fontos pillanatában, de különösen ilyenkor, gondok, bajok idején a klasszikus, időtálló gondolatokhoz érdemes visszanyúlnunk segítségül – kezdi elnökünk. Nem véletlen hát, hogy klubunk évszázados jelmondatát idézem: „Bátorság, buzgalom, barátság”! Hiszen a hitvallásunk pontosan megmutatja, hogy mik voltak azok a közös gondolatok, értékek, érzések és cselekedetek, amelyek jegyében megéltük ezt az – előre nem látható – elképzelhetetlenül nehéz helyzetet.

Bátorság

– A járványhelyzet a világon mindenhol – okkal és joggal – félelemmel tölti el az embereket: félelem a megbetegedéstől, a súlyos vagy akár legsúlyosabb következményeitől, az életünk alakulására, a munkánkra és a megélhetésünkre gyakorolt fenyegető hatásaitól. Ezekben a nehéz időkben bizony szükség volt személyes, családi és közösségi bátorságra is. Mindezeken túl a koronavírus okozta járványhelyzet az egyesületünkben is olyan új helyzetet teremtett, amelyhez gondolati bátorság is kellett, hiszen gyakorlatilag néhány nap alatt kellett és sikerült is átállnunk az egyesület működésének és az edzések megszervezésének, lebonyolításának online rendszerére. Azt gondolom jelesre vizsgáztunk: bátor szervezési és szakmai elképzeléseket valósítottunk meg.

Buzgalom

– Ahogy teltek-múltak a hetek, és egyértelművé vált, hogy a helyzet maga alá temeti nemcsak az olimpiát és a paralimpiát, de a világ- és Európa-bajnokságokat, a világkupákat, az országos bajnokságokat, illetve a különböző kvalifikációs és más nemzetközi versenyeket is, szükségünk volt az igazi MTK-s buzgalomra, az elszántságra, az ellentmondást nem tűrő akaratra. Újra megmutattuk magunknak és a világnak is a töretlen buzgalmunkat: amikor egyáltalán nem látszott a fény az alagút végén, akkor is elszántan, keményen dolgozva, fizikai és lelki megterhelést is vállalva, kellő buzgalommal készültek sportolóink és készítették fel őket az edzőink, tartva a lelket nemcsak a versenyzőkben, de sokszor a családtagokban is.

Barátság

– Az MTK-család nem egyszerűen azt bizonyította a bajban, hogy erős közösség vagyunk, hanem közösségünk ereje aktívan megmutatkozott a magunk mögött hagyott nehéz hónapokban, a kölcsönös szolidaritásban, a másik segítésében, a másokkal való együttérzésben, gondoskodásban és odafigyelésben is. Sporttársaink, klubtársaink betegedtek meg, voltak és vannak, akiknek a családjában jelent meg a vírus vagy a járvány fájdalmas hatása, mert például a család megélhetését biztosító vállalkozás sínylette meg ezt az időszakot. Ezért is döntöttünk például úgy, hogy a tagsági- vagy tanfolyami díjak fizetése a járvány legnehezebb hónapjaiban önkéntessé vált, így ha valaki ezeket ideiglenesen nem tudta fizetni, az edzés lehetőségéről nem kellett a gyermekének lemondania. Az MTK-sok bátorsága, buzgalma és barátsága kellett ahhoz, hogy sikerrel átvészelhessük a búcsúzó esztendő legnagyobb megpróbáltatását, a járványt. Köszönet jár mindenkinek!

Eredmények

– Talán most a szokásosnál is nagyobb büszkeséggel és elismeréssel kell beszélnünk azokról, akik a nehézségek ellenére is csodálatos eredményeket értek el 2020-ban. Nagyon kevés nemzetközi versenyt lehetett megrendezni, sok sportágban kitűzték, aztán elhalasztották, majd újra, meg újra kitűzték a világversenyek időpontjait, de végül sajnos csak néhány eseményt tudtak megrendezni. Ezek előtt viszont nem voltak a szokásos nagy, nemzetközi viadalok, így elképesztően nehéz volt felkészülni, és ráadásul jó eredményt elérni. Mindez így még különlegesebbé teszi a legnagyobb sikereket: hatalmas gratuláció illeti a sportolóinkat, edzőinket, szakmai stábjainkat, és versenyzőink családját is!

Íme a 2020-as esztendő kiemelkedő sikerei:

A megtépázott teniszprogram ellenére fantasztikus teljesítményt nyújtott Babos Tímea. Kristina Mladenovic párjaként megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokságot és a Roland Garrost. A női tenisz világszervezet nem véletlenül, az Év párosának választotta őket.

Különösen kedves a szívemnek, hogy hazai közönség előtt lett U21-es Európa-bajnok a karatés Baranyi Zsófia, aki Budapesten diadalmaskodott az 55 kilogrammosok mezőnyében, és én adhattam át neki az aranyérmet. Ugyanitt, a juniorok között Kiss Zsófia – bravúrral – bronzérmes lett.

Szatmári András, a kardcsapat tagjaként olimpiai kvótát szerzett, így az is eldőlt, hogy a négyfős együttesből hárman egyéniben is indulhatnak Tokióban.

A cselgáncsozó Gőz Roland – tavalyi aranyérme után – a porecsi U23-as Európa-bajnokság bronzérmese lett 90 kg-ban, így maradt az élmezőnyben, és idén már a felnőttek között is kipróbálhatta magát.

Óriási fegyvertény, hogy a kadet fiú párbajtőrcsapat a porecsi Európa-bajnokságon bronzérmes lett, soraiban az MTK-s Somody Somával.

A tornászok ifjúsági Európa-bajnokságán, a törökországi Mersinben, bronzérem volt a jutalma a magyar csapatnak, melynek tagja volt sportolónk, Szmirnov Anna is.

Ugyanitt, a felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet szerzett csapatban, Böczögő Dorina képviselte a kék-fehér színeket.

Történelmi siker Kocsis Eveliné, aki Magyarország első, egyéni, ritmikus gimnasztika érmét szerezte a kijevi junior Európa-bajnokságon azzal, hogy a dobogó harmadik fokára állhatott, míg Pigniczki Fanni élete legjobb eredményét érte el a felnőttek között.

Az év sportolói

– A sportági szakszövetségek – az MTI felkérésére – évente megválasztják az év legjobb sportolóit, és ebben a versengésben 2020-ban mi, kék-fehérek lettünk az elsők! A legeredményesebb hazai klubok közül az MTK Budapest kilenc, a BHSE hét, míg az Újpest és a Vasas egyaránt négy-négy elsőséget mondhat magáénak. Nagyszerű, különleges siker!

Klubunk – sportágukban – legjobbnak választott sportolói: Pigniczki Fanni (ritmikus gimnasztika) Salim Sharif (taekwondo), Fucsovics Márton, Babos Tímea (tenisz), Gál Péter (bridzs), Tóth Krisztián (cselgáncs), Polivka Dóra (evezés), Hárspataki Gábor és Baranyi Zsófia (karate). Szívből gratulálunk a legjobbaknak!

Az MTK Budapest elnöksége – a szakosztályok javaslatai alapján – idén is megválasztotta a 2020-as esztendő legjobb MTK-s felnőtt és utánpótlás sportolóját, illetve edzőjét. Az elismeréseket legjobbjainknak minden esztendőben a hagyományos MTK Bálon szoktuk átadni, de a kialakult helyzet nyomán 2021-ben sajnos nem tudjuk megtartani rendezvényünket. A díjakat így szűkebb körben, a járványügyi intézkedéseket betartva adjuk majd át, de itt és most, a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt szeretném bejelenteni, kik lettek 2020 legjobb MTK sportolói és edzője.

Az év MTK sportolója Babos Tímea (tenisz), az év MTK utánpótlás-sportolója Kocsis Evelin (ritmikus gimnasztika), míg az év MTK edzője Deutsch-Lazsányi Erika (ritmikus gimnasztika) lett.

Szívből gratulálunk mindhármuknak!

Labdarúgás

– A 2020-as esztendő az MTK házatáján fontos és sikeres év volt a labdarúgásban is. Úgy látom, hogy hosszú évek óta várt mély és pozitív változás következett be. Majd egy évtizede az MTK-futball nagy korszakai sorában egy újabb zárult le. A Várszegi-Garami-sikerkorszak a kilencvenes évek elején kezdődött, és egészen a kétezres évek első évtizedének végéig tartott, bajnoki címekkel, kupagyőzelemmel, Szuperkupa-győzelemmel és jó néhány nemzetközi kupaindulást érő helyezéssel.

Amikor az ilyen sikerkorszakok lezárulnak, akkor nagyon ritkán indul el azonnal újabb, nagy korszak. Átmeneti időszak kezdődik, vékonyabb és gyengébb eredmények születnek, sőt, bizony komoly kudarcok is jöhetnek. Most határozottan azt érzem, hogy ezeknek az átmeneti éveknek a végére értünk, és kezdetét vette egy olyan új időszak, amiből megint nagy korszak is lehet. Nem az a lényeg, hogy az őszi idény végén harmadikok vagyunk a bajnoki tabellán, bár egyáltalán nem mutat rosszul, hanem az, ami a klubban, az utánpótlásban, a nagycsapat öltözőjében és a pályán történik. Végre olyasmit láthatunk, amiből jó és eredményes foci is lehet. Nagyon hosszú út elején tartanak még Michael Boris tanítványai, de legalább már ráléptek erre az útra. És a női csapatunk újabb sikereiről még nem is beszéltünk.

Gratulálok a focicsapat vezetőinek, a tulajdonosnak, a szakmai stábnak és az utánpótlásban dolgozóknak. Még több munka, türelem és kitartás kell! Ahogy az öltöző bejáratánál is hirdeti a felirat: „Nem azért keltél fel ma reggel, hogy középszerű legyél!

Bridzs

– Ugyan nem a sportnapilapok és sportportálok címoldaláról visszaköszönő sportág a bridzs, de ennek ellenére vagy ettől függetlenül is különösen fontos számunkra. Olyan hangulatot, értéket, színt és fűszerillatot hoz be az MTK-családba, aminek bizony itt a helye, és most volt végre kellő energiánk és odafigyelésünk arra, hogy megalapítsuk a szakosztályunkat. És tessék, máris rögtön az év játékosa egy MTK sportoló, Gál Péter lett. További sok sikert kívánok nekik!

Létesítmények

– Néhány napja fejeződött be a Szőcs Bertalan Vívóterem felújítása, pontosan egy évvel követve az atlétikai munkacsarnokunk átadását. 2020 végén Magyarország Kormánya a Magyar Testgyakorlók Köre rendelkezésére bocsátotta azokat a forrásokat, amivel hosszú előkészítés után hozzá tudunk végre kezdeni minden idők legnagyobb MTK-s létesítményfejlesztési beruházásához. Közép-Európa legmodernebb utánpótlásközpontját hozzuk létre, felépül az MTK Sportpark, a korábbi Taurus Gumigyár területén, másrészt az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén megvalósul a vadonatúj Sándor Károly Labdarúgó Akadémia is. A Kerepesi úton, az MTK Sportparkban tucatnál is több sportág, ezernél is több sportolója lelhet otthonra, a lehető legmagasabb színvonalat biztosító körülmények között, míg a Józsefvárosi pályaudvaron felépül a legjobb magyar labdarúgó akadémia, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia új létesítményegyüttese.

Ez a két beruházás nem csupán belátható, hanem beláthatatlan időtávra is megalapozza és versenyképessé teszi, hogy klubunk a sikeres múltjának és eredményes jelenének megfelelő súllyal tudjon részt venni a jövőben is a magyar sportéletben. Az akadémia 2022-ben, a sportpark 2023-ban készülhet el. 

Olimpia

– A magyar sportnak 39 olimpiai bajnokot adó, a magyar sport világraszóló sikereihez olimpiai győzelmekkel is hozzájáruló egyesület vagyunk. Minden fiunkat és lányunkat úgy küldjük az olimpiára, a paralimpiára, hogy már ezzel, a részvétel kiharcolásával is klubunk Aranyoldalaira kerülnek, hiszen olimpikonok, paralimpikonok lettek. Ha a világ legnagyobb sportversenyének végén el tudják majd magukról mondani, hogy az olimpián, a paralimpián életük legjobb eredményét érték el, akkor maradéktalanul elégedettek lehetnek a teljesítményükkel, hiszen nagymama és nagypapa korukban is büszkeséggel mesélhetnek majd arról, hogy életük legfontosabb versenyén a legjobb teljesítményt nyújtották. Ha mindez olimpiai, paralimpiai helyezést is jelent, akkor bizony a klub Aranyoldalaira kiemelt helyen kerülnek bejegyzésre. Ha „nemcsak” helyezést érnek el, hanem éremszerzők is lesznek, akkor az MTK nagykönyvének az első oldalain, a legnagyobb hőseink, az olimpiai érmeseink között lesz a helyük. Ha pedig olimpiai bajnoki címet szereznek, akkor az MTK nagykönyvének az első oldalára kerül a nevük, csupa nagybetűvel!

Nagyon bízom benne, hogy Londonhoz és Rióhoz képest nagyobb létszámú kék-fehér sportolói különítmény utazhat a magyar olimpiai csapat tagjaként Tokióba, és hogy lesz MTK sportoló a paralimpián is, és persze, hogy az olimpikonjaink jól fognak teljesíteni. Remélem, hogy az éremesélyes sportolóinkat – mert több éremesélyes MTK sportoló is van –, nemcsak feldobja az esélyesség érzése, de plusz motivációt is ad nekik, mert hosszú idő óta meggyőződésem, hogy az esélyesség nem teher, terhe csak az esélytelenségnek van. Szóval, hajrá, kékek, hajrá, MTK, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Tíz éve a klub élén 

– Mindenki, aki ehhez a nagy, erős, sikeres és szerethető közösséghez, az MTK-családhoz tartozik, hálás azért, hogy volt olyan nagyszerű elnökünk, mint Brüll Alfréd, akinek egyébként az MTK-n messze túlmutató jelentősége van a magyar, sőt a világ sportjában is. Általa lett az MTK a legnagyobb, a legerősebb, a legmeghatározóbb, és a legsikeresebb magyarországi klubok egyike.

Az MTK mindenkori elnökének különös adomány és rendkívül inspiráló Brüll soha el nem érhető, túl nem szárnyalható teljesítménye. Az elmúlt tíz évben minden nap úgy keltem fel, azért dolgoztam, hogy az MTK vezetése legyen olyan jó csapat, hogy Brüllhöz méltó módon tudjuk erősíteni és gyarapítani kék-fehér klubunkat. Azt hiszem, hogy az elmúlt közel 4000 napban nem teljesítettünk rosszul. Ha a következő tizenöt évünk legalább ugyanilyen eredményes lesz – jobb persze lehet –, akkor jó érzésekkel tudunk majd visszatekinteni – 2035-ben – a magunk mögött hagyott negyed évszázadra.

Fotó: Földházi Árpád, Hegedüs Gábor, Makó Éva, Simone Ferreroph

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!