Atlétika
Nagy Marcell

„Az irigységért meg kell dolgozni”

Publikálva: 2020.09.15 Frissítve: 2020.09.15 Atlétika

Atlétika-szakosztályunk vezetőjével, Knipl Istvánnal beszélgettünk a rendkívül sűrű, nyári atlétikai szezonról.

– Hogy sikerült az idény a szakosztály számára?

– Picit kusza szezon volt az idei, hiszen elég sokáig limitált edzéslehetőségei voltak az atlétáknak, de amikor kiszakadtak a karanténból, elkezdtünk versenyezni. Szinte mindenki el akart, és el is indult a megmérettetések zömén. Ebből két dolog következett: volt, aki túlterhelte magát, de volt, aki folyamatosan javuló formát mutatott. A korábbi évekhez képest mindenképpen fura volt ez az idény, szokatlan volt a ritmusa, de ehhez képest jól teljesítettünk.

– Hogy bírták az atléták ezt az erőltetett menetet?

– Számos kötelezettsége volt a sportolóinknak: korosztályos bajnokságok, felkészülési versenyek, majd később a megszokott, hagyományos viadalok jöttek, mint például a csapatbajnokság, vagy a szuperligadöntő, amik rendkívül fontosak számunkra. Zömében álltuk a sarat, bár előfordultak sérülések, de ha az eredményekre tekintünk, láthatjuk, minden korosztályban értünk el sikereket, több aranyérmet szereztünk a szuperligán, illetve a csapatbajnokságot is ezüstéremmel zártuk.

– Ez volt a legjobb szereplésünk a csapatbajnokságon?

– Tavaly negyedikek voltunk, azelőtt pedig harmadik helyen végeztünk, tehát mindenképpen az utóbbi időszak legjobb szereplése. A Magyar Atlétikai Szövetség komoly támogatást biztosít a csapatbajnokságra, így ez kitűnő lehetőség arra, hogy a klubok extra bevételhez jussanak. Egyre nagyobb presztízse van ennek a megmérettetésnek, és minden egyesület szeretne jól szerepelni.

– Mi volt a legkellemesebb meglepetés? Akár eredmény, akár helyezés.

– Nem igazán tudnék egy embert kiemelni, inkább azt mondom, üdítő, hogy mindenki folyamatosan fejlődik. Nagy dolog, hogy dr. Nguyen Anasztázia újra országos bajnoki címet tudott nyerni távolugrásban, hiszen rendkívül erős a magyar mezőny. Ugyan Moravcsik Angéla a szezon végére megsérült, nagyon biztató eredményeket mutatott fel, hiszen kétszer 58 méter fölé repítette a gerelyt. Könnyen lehet, hogy 60 méter fölötti dobó lesz, ami akár már világversenyen a döntőbe jutáshoz is elég lehet. Kvótás többpróbázónk, Krizsán Xénia – aki tavaly parádésan szerepelt – idén teljesen felépült sérüléséből, megnyerte az összetett országos bajnokságot, és több számban ért el jó eredményeket, de ami még fontosabb, hogy sérülés nélkül zárta a szezont. Szintén pozitív volt a magasugróink szereplése, hiszen Jankovics Dániel és Renner Luca is egyéni csúcsot ért el. A fiatalabbak között Sári Pálma gerelyhajításban az 50 métert ostromolja, Nagy Marcell országos bajnok lett rúdugrásban, ahol fiatal lányaink is folyamatosan menetelnek előre.

– dr. Nguyen Anasztázia jó eséllyel pályázik az olimpiai kvótára, de decemberig nem lehet szintet ugrani. Mennyire befolyásolta ez az ő idei versenyzését?

– Naszti, az új szisztéma szerint, a világranglista alapján kvótás helyen áll, de decemberig befagyasztották a kvalifikációt, így az sem számított volna, ha világcsúcsot ugrik. Jól teljesített, most az a fontos, hogy stabilizálni kell a szereplést fedett pályán, majd azt tavasszal jó ugrásokkal megfejelni, és akkor biztos vagyok benne, hogy ott lesz Tokióban.

Endrész Klaudia leigazolásával újabb tehetséges atlétával erősödtünk, míg tavaly Renner Luca és Jankovics Dániel is minket választott. Minek köszönhető, hogy ennyire csábító lett a klubunk az utóbbi időben?

– Kiváló edzőink vannak, akik elképesztően jól felkészültek, illetve a csarnokunk és a pályánk minden igényt kielégít, ami vonzó a versenyzők számára. Ezen felül még látják, hogy milyen sikerekre képesek az atlétáink, és azt, hogy folyamatosan fejlődnek. Évről évre erősödik a szakosztály, amit a csapatbajnoki ezüstérem is alátámaszt, illetve az egyéni eredményeink is magukért beszélnek. Ezzel együtt mi nem szoktunk megkeresni senkit, de ha ilyen kvalitású atléta kopog az ajtónkon, nem mondhatunk nemet.

– Mondhatjuk, hogy valamelyest a magyar atlétika központjává vált egyesületünk a nyár alatt?

– Igen. Sűrű szezon volt, mely során a versenyszervezésből is kivettük a részünket. Megfelelő körülményeket tudtunk biztosítani az atlétáknak, így remek színvonalú megmérettetések voltak a Lantos Mihály Sportközpontban. Talán a csarnokunkra és az eredményeinkre is irigyek lehetnek néhányan, de mindig azt mondom, az irigységért meg kell dolgozni, a sajnálatot ingyen is adják. Nem véletlen, hogy sikeresek vagyunk, hiszen elképesztően sokat dolgoznak az atlétáink és az edzőink egyaránt.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!