Keresés

Természetjárás

Mi más vágna egybe az emberiség történetével, mint természetjárásé? A táplálékát kereső ember is bizonyosan rácsodálkozott a természet szépségeire és örömét lelte benne. Széles tömegeket megmozgató szabadidős tevékenységként az ipari forradalmat követő munkarend változással jelent meg. Nem csoda ez, hiszen addig az emberiség nagy része egyfelől természet közeli életet élt, másfelől nem rendelkezett szabadidővel.
Sokakat a felfedezés és megismerés vágya csábított a természetbe, ők inkább az arisztokrácia vagy a tehetős polgárság soraiból kerültek ki. Ők voltak azok, akik Magyarországon már a 17. század vége felé elkezdték rendszeresen felkeresni a Magas-Tátrát. Frölich Dávid mászta meg elsőként a Tátra csúcsait, melyet le is írt, így hozzá kötik a magyar természetjárás kezdetét. Ha nem is Frölich indította el a hazai természetjárást, de hogy az a Tátrához köthető az bizonyos. Itt alakult 1873-ban a Magyarországi Kárpát-egyesület, mely a maga nemében a hatodik volt a világon. A lelkes szervezet menedékházakat, túraútvonalakat épített ki, s hamarosan már a budapesti csoportja is alakult. 1874-ben turisztikai évkönyv, majd 1888-ban turista lap is napvilágot látott, majd 1890-ben megalakult a Magyar Turista Egyesület.
A 20. század elején már több, mint egy tucat egyesület létezett, melyek az ország számos pontján turistaútvonalakat alakítottak ki és létesítményeket építettek. 1929-től egységes turistajelzéseket vezettek be, túravezető képzést indítottak. 1938. augusztus 20-án megrendezték a Szent-István vándorlást 800 kilométeren át, Sümegtől a Nagy-Milicig, a kék turistajelzésen. A II. világháború után újra életre keltették a Kéktúra mozgalmat, mely mára 1100 kilométeren keresztül, Velemtől Hollóházáig tart. Számos formája alakult ki a természetjárásnak és számos egyesület is alakult. Ezek közül a Budapesti Lokomotív Sportkör 1952-ben túramozgalmat indított el a Kéktúra útvonalán. Ezt népszerűsítette az 1979-től készülő, Rockenbauer Pál nevével fémjelzett „Másfélmillió lépés Magyarországon” című filmsorozat, mely komoly ismertséget hozott hazánkban a természetjárásnak.
A 140 éves múltra visszatekintő, szervezett magyar természetjárás méltó reprezentánsa közel 250 tagszervezetével, majd 12 ezer igazolt tagjával a Magyar Természetjáró Szövetség - a Nemzetközi Természetbarát Szövetség (NFI) és az Európai Gyalogos Turistaszövetség (EWV) magyar tagszervezete.
A szövetség sokoldalú, szerteágazó tevékenységet folytat. A hat szakág (gyalogos, kerékpáros, vízi, sí, hegymászás, barlangászat) rendszeres túráival, változatos programjaival hív és vár minden érdeklődőt és a természetben túrázni, kikapcsolódni vágyót. Minden megyében, nagyobb városokban működik természetjáró szervezet, akik szívesen látnak érdeklődőket rendezvényeikre, új tagokat soraikba.
A szövetség és tagszervezetei több, évente ismétlődő, országosan is ismert nagyrendezvényt szerveznek (gyalogos, kerékpáros turisták országos találkozói, 25-100 km-es teljesítménytúrák, tájékozódási versenyek, Mikulás túrák, vetélkedők, több napos országjárás, stb.)
A szövetség elkötelezett híve környezetünk és a természet védelmének, a biológiai sokféleség és gyönyörű erdeink fennmaradásának. A túravezetők és a vizsgázott polgári természetőrök tanácsaikkal, észrevételeikkel segítik, tájékoztatják a túrázókat, kirándulókat.
Az ország területén, majd 20 ezer km jelzett turistaút található, melynek kataszterezése, karbantartása, járhatóságának folyamatos biztosítása, a sok évtizedes hagyomány alapján a szövetség önként vállalt feladata. Hétvégi túráikat akár több hetes pihenésüket is programajánlataival, útikönyvekkel, térképekkel, túramozgalmak igazolófüzeteivel segíti az MTSZ. Előzetes egyeztetés alapján szakképzett túravezetőt is biztosítanak. Tagszervezeteik és együttműködő partnereik turista- és kulcsos-házaiban - jó túra-kiindulási pontokon -, kedvező szálláslehetőségekkel várják a természet vándorait.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!