Keresés

Sísportok

A sí ősi sportág. Forró afrikai tájakon már az ősember… Na, azt azért nem. Az Altáj-hegységben a Bajkál- és az Onyega-tó környéke volt 10-12 000 évvel ezelőtt a sí őshazája. Már barlangfestményeken is láthattunk hótaposóval közlekedő embereket. A sí ősibb közlekedő eszköz, mint a kerék. 1870-től Norvégiában egyre több klubot alapítottak. A nemzetközi figyelem a norvég Fridtjof Nansen grönlandi sí expedíciója után terelődött a sportágra.
A Magyar Sí Szövetség (MSíSz) 1913-ban alakult, a magyar nemzeti sportszövetségek közül kilencedikként. A magyar egyike volt annak a tizenhat nemzeti sí szövetségnek, amelyek 1924-ben megalapították a Nemzetközi Sí Szövetséget (FIS). Az I. Téli Olimpiai Játékokon (Chamonix, 1924) a magyar olimpiai csapatot négy síelő alkotta.
Jelenleg a Magyar Sí Szövetséghez harminckettő egyesület tartozik. A MSíSz elsőszámú feladata a hazai sí- és biatlonsport szervezése, irányítása. Hazánkban a FIS szakágai közül az alpesi sí, sífutás, síugrás, snowboard (önálló szakszövetséggel rendelkezik), gyepsí, síroller valamint a biatlon sportágat űzik versenyzőink.
A MSíSz tagja a FIS-nek és az IBU-nak (Nemzetközi Biatlon Unió), valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak. A versenysport mellett az utánpótlás-nevelés szervezése, valamint a sportág népszerűsítése is a tevékenységei közé tartozik.
Az elmúlt években tapasztalható pangást követően, a hazai sípályák felújítása, az infrastruktúra fejlesztése terén előrelépés tapasztalható. Több síterepen a lelkes vállalkozó sí barátok a pályák karbantartását, üzemeltetésének színvonalát javítják. A Magyar Sí Szövetség ebbéli tevékenységüket minden rendelkezésére álló - sajnos szegényes - lehetőségeivel segíti.
10 év volt az MTK Sí Szakosztályának története. 1951-ben alakult a Goldberger SE versenyzőiből és éveken keresztül nyerték a bajnoki címeket. Novák Ferenc szakosztály vezető és Jakab István, Németh Berta János, Darabos Sándor vezetésével az akkoriban Bp. Bástya néven futott a gárda. Mazány András, Harangvölgyi András és Máté Sándor az ország elitjét jelentették. Volt olyan bajnokság, amelyen Harangvölgyi ötször állhatott a dobogó legfelső fokára. Központi határozattal lefejezték az egyesület elitjét, az Újpesti Dózsába irányítva azt. Szathmári Jenő szakosztály vezető és Emanuel Antal majd dr. Vincze László edzők irányításával még egyszer sikerült visszakapaszkodni az élmezőnybe. 1961-ben mégis megszűntették a szakosztályt az MTK-ban. 53, jórészt egyetemista távozott a MAFC-ba.
Az MTK síelői 11 országos bajnoki címet nyertek a felnőttek között ebben a tíz évben.
Az új élet 2013-ban kezdődött, amikor Miklós Edit az MTK-hoz szerződött és szerzett dicsőséget az egyesületnek. A 2014-es, Szocsiban rendezett ötkarikás játékokon 7. helyezést ért el női lesiklásban. Minden idők legjobb magyar olimpiai szereplése a sízők között.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!