Keresés

Szektorlabda

Szakosztályunk 2007-ben alakult, alapítója és első szakosztályvezetője, Horváth Imre kezdeményezésére.
Az MTK volt az első klub az asztali-labdarúgás történetében, amelyik idegenlégióst foglalkoztatott, a román színekben világ- és Európa bajnok, marosvásárhelyi Pákai György személyében. Szintén az MTK nevéhez kötődik az elsőség 12 érintéses asztali-labdarúgás, azaz a gombfoci-játék brazíliai sportváltozatának magyarországi meghonosítása.

<!-- title -->


Szakosztályunkban az elmúlt években a sportág olyan kiválóságai játszottak, mint a világbajnok Mártonfi István vagy az egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Magyar Antal. Sportolóink számtalan egyéni versenyen diadalmaskodtak. A csapatversenyek tekintetében a klub a 2007. évi NB II-es csapatbajnokság megnyerésével büszkélkedhet.
2011-ben változás állt be a szakosztály élén: Horváth Imre lemondott szakosztályvezetői címéről, utódjának Chladek Tibort választották meg. Az MTK jelenleg a 12 érintéses asztali-labdarúgó szakágban a magyar NBI-ben, a Magyar Asztali-labdarúgó Szövetség által kiírt Nemzeti Csapatbajnokságban pedig a III. osztályban szerepel.
Az asztali-labdarúgás a magyarok által jól ismert gombfoci játék szellemi-ügyességi sport változata. A gombfoci a futball magyarországi megjelenését követően, az 1910-es évek környékén született a Kárpát-medencében. A játék jellegéből adódóan hamar kialakultak kisebb-nagyobb baráti társaságok, melyek egymásról tudomást szerezvén, kihívták a másikat. Az egyik ilyen baráti társaság 1958-ban, újságban nagygyűlést hirdetett  a szervezett gombfocizást irányító szövetség létrehozására. A Budapest Bajnokság megrendezése, és az egységes játékszabályok kialakítása érdekében.
A szervezők lepődtek meg a legjobban, amikor közel 200 klubvezető jelent meg a felhívásra. Megalakították az Ideiglenes Intézőbizottságot, kiírták a Budapest Bajnokságot, és egységes szabályrendszert hoztak létre. Innen számítjuk a szervezett gombfocizás kezdetét. A következő években kialakult az országos egyéni és csapatbajnoki rendszer, amely máig hasonlóan működik.
A választott vezetők szerették volna a játékot sportágként elismertetni, ami azonban csak 1989-ben sikerült. Ekkor Horváth Imre szervezésében megalakult a Magyar Asztali-labdarúgó Szövetség (MALSZ), melyet a Fővárosi Bíróság bejegyzett. Tevékenységi köréhez a “sport” szó került, ami azt jelentette, hogy az asztali-labdarúgás sporttevékenység. Ezzel Magyarországon egy új sportág született!
A MALSZ a több tucatnyi magyarországi asztali-labdarúgó klub és szakosztály, valamint a több száz hazai gombozó számára évről-évre háromosztályú Nemzeti Csapatbajnokságot rendez, az egyéni versenyek tekintetében pedig a Magyar Kupa és az Országos Egyéni Bajnokság számít a legrangosabbnak.   

A 12 érintéses szektorlabda nem más, mint a gombfoci játék brazíliai sportváltozata, melyet a dél-amerikai kontinens több országában és Japánban is játszanak. Brazíliában a nevesebb labdarúgó egyesületek mindegyikének saját gombfoci szekciója is létezik.
Magyarországon a 12 érintéses játékára 2006-ban figyeltek fel. Látva a brazilok könnyed, briliáns játékát egyértelmű volt, hogy ezt nálunk is ki kell próbálni. Vonzó volt az, hogy egyszerű játékszabállyal, gömbölyű labdával folyik a játék. Mérkőzésenként sok gólveszélyes helyzet alakul ki, ezért több gól születik. Az MTK a Tiszavasvári Sportegyesülettel és a Mezőberényi Szektorlabda Egyesülettel karöltve elsőként honosította meg ezt a változatot hazánkban. A 12 érintéses asztali-labdarúgás, közkedveltebb nevén a "brazil" önálló szakágként szerepel a hazai versenyrendszerben.
Brazíliában a gombfoci elterjedését az 1920-as évek elejére lehet datálni, ugyanis abban az időben kezdte el Geraldo Cardoso Décourt játszani a játékot. Abban az időben még a kabátokról elcsent gombokat használta úgy, mint mi magyarok. A játékához 1928-ban megalkotott egy szabálykönyvet is.
1950-ben beindult a gombfoci csapatok gyártása. Ekkor már különböző műanyagok váltották fel a csontgombokat, amelyek formája is megváltozott. 1962-ben megalakult a Brazil Asztali-labdarúgó Szövetség (CBFM - Confederacao Brasileira de Futebol de Mesa), amely a versenyszerű gombfocit volt hivatott népszerűsíteni országon belül és kívül egyaránt.
Az átütő sikert az 1988-as év hozta meg, ekkor vált sportággá Brazíliában a gombfoci, amely nagyban volt köszönhető Décourt segítőjének és barátjának, Antonio Maria Della Torrenek, aki a külföldi népszerűsítésbe is rengeteg energiát fektetett. 1998-ban megalakult a Sao Paulo-i Asztali-labdarúgó Szövetség (FPFM - Federacao Paulista de Futebol de Mesa), amely a 12 érintéses gombfoci központi szerepét hivatott ellátni. Születésnapjának a február 14-ét választotta, ami a feltaláló Décourt születésnapja is egyben. Ugyanebben az évben, június 11-én a X. bajnokság már a szövetség égisze alatt zajlott, és ezt a napot jelölték meg a Gombfoci Napjának. A Parlament 2000-ben megváltoztatta a döntést és február 14-ét jelölte meg.
A 12 érintéses szektorlabdáról további információkat a szakág hazai vezetőségének honlapján, a http://www.futeboldemesa.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!