Tenisz
Piros Zsombor

„Tokió a cél”

Publikálva: 2019.01.25 Frissítve: 2019.01.24 Brüll Alfréd Akadémia

A Brüll Alfréd Akadémia egyik legnagyobb reménységével, Patakfalvy Lucával beszélgettünk.

Milyen volt az első év a felnőttek között?

– Elég hamar bedobtak a mélyvízbe: hiába csak decemberben van a születésnapom, taekwondóban aki belép a 18. életévébe, már a felnőttek között versenyez. Ezzel együtt is a vártnál jobban alakult a tavalyi év, jobb eredményeket tudtam elérni, mint bárki gondolta volna. A világranglista és olimpiai-pontszerző versenyeken hét érmet szereztem, a felnőtt Európa-bajnokságon pedig pedig ötödik lettem. Utóbbi kicsit fájó, mert bár ez volt az első felnőtt világversenyem, de nagyon kevéssel maradtam csak le az éremről.

– Miben fejlődtél a legtöbbet tavaly, és mi az, amin még mindenképpen javítani szeretnél?

– Elsősorban mentálisan érzem magam erősebbnek, összeszedettebbnek, illetve a technikai repertoárom is bővült a felnőttek között. Eleinte érezhető volt, hogy az ellenfeleim 3-4 évvel idősebbek nálam, az izomzatuk jóval fejlettebb, de szerencsére kaptam kondiprogramot, amit azóta is csinálok heti 2-3 alkalommal. Mindenképpen szeretném még tovább bővíteni a technikai repertoáromat, mivel minél gyakrabban tud megújulni az ember, annál jobb versenyző lesz.

– Mi volt számodra a legfeltűnőbb különbség a felnőtt és a korosztályos mezőny között?

– Az erő mellett a mentális felkészültséget említeném: itt már mindenki sokkal összeszedettebb, tudatosabb. Pontosan tudják, mit akarnak, és hogyan akarják azt véghezvinni. Ezt nekem is korán fel kellett ismernem, és alkalmazkodnom kellett. Szerencsére nem pakoltak rám nagy terheket az első évben, így felszabadultan tudtam versenyezni.

– Mik lesznek az idén az év fő megmérettetései számodra?

– Világranglista-pontszerző, G1-es és G2-es versenyekkel kezdődik az év. Ebből két ún. President Cup lesz, az egyik Törökországban, a másik Marokkóban, illetve ott van a US Open is. Ezek mind G2-es besorolásúak, azaz duplán számítanak az itt szerzett pontok. Májusban lesz a világbajnokság Manchesterben, ami G12-es verseny. Az egyetlen nehézség, hogy öt nappal az írásbeli érettségi után rendezik...

– Nehéz összeegyeztetni az élsportot és a tanulást?

– A Premontrei Szent Nobert Gimnáziumba járok Gödöllőre. Szerencsére nagyon rugalmasak és kedvesek a tanárok, egyéni tanrendet kaptam az igazgatótól. Ez azt jelenti, hogy alapvetően ugyanúgy be kell járnom az órákra, és meg kell írnom a dolgozatokat, de amennyiben van elegendő osztályzatom az adott tantárgyból, akkor elnézik, ha túllépem a megengedett hiányzásokat. Régebben nehezebb volt összeegyeztetni mindezt, de mostanra megtaláltam a megfelelő egyensúlyt, és megértettem, mire gondolt édesapám (Patakfalvy Miklós, az MTK Budapest taekwondo szakosztályának vezetője, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke – a szerk.), amikor azt mondta, a sport és a tanulás remekül kiegészíti egymást.

– Mik a hosszú távú terveid?

– Tokió a cél, most nem is tűnik lehetetlennek, de még rengeteg munka vár rám. Ugyanakkor jövőre még csak 19 éves leszek, 2024-ben viszont már ideális korban, remélhetőleg a pályafutásom csúcsán leszek, így Párizsba akár már a ranglistahelyezések alapján is kijuthatok.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!