Atlétika
Krizsán Xénia

„Szorgalommal nagyon messzire el lehet jutni”

Publikálva: 2019.11.27 Frissítve: 2019.11.26 Cselgáncs

Pánczél Gáborral beszélgettünk a klubunkban zajló utánpótlás-nevelő munkáról.

– Igaz Laura, Üveges Attila és az Alacsony-testvérek is remek eredményeket értek el a közelmúltban. Minek, kinek köszönhetőek ezek a sikerek?

– Ez hosszú évek munkájának az eredménye. Az elmúlt huszon-egynéhány évben sok, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt értünk el, kihoztuk a versenyzőkből, ami bennük volt – ez pedig bevonzotta a sikeréhes fiatalokat. Serdülőkorban gyakorlatilag a genetikán múlik minden, az edző asszisztál, támogat, tanít mindenkit, de komoly eredményt csak az arra alkalmas ér el. Építgetjük a gyerekeket, aztán majd kiderül, hogy az iskolaváltások, a magánéleti tényezők, a hormonháztartásbeli változások mit hoznak.

– Sokak szerint ebben a korban nem feltétlenül elsődleges az eredményesség, de mégis fontos, mert – főleg a küzdősportok esetében – a sikerélmények jelentik a legnagyobb motivációt.

– Valóban ez kardinális kérdés. Van egyfajta eredménykényszer, de serdülőben én például nem engedem fogyasztani a gyerekeket. Ha tudom, hogy az adott versenyző felnőttkorában valószínűleg -90 kg-ban fog versenyezni, akkor minek kínozzam tinédzserként. Szerencsére többnyire a szülők és a versenyzők is megfogadják a tanácsomat, mivel az eredmények általában engem igazolnak.

– Ha bármennyire is fiatal gyermek szeretné kipróbálni a cselgáncsot, mit mondanál neki, melyek a legfontosabb tulajdonságok, adottságok, képességek melyekkel rendelkeznie kell?

– 10-11 évesen még nem késő nekiindulni, de a mostani világklasszisok mind 10 éves koruk előtt kezdtek el dzsúdózni. Tóth Krisztián például négyévesen már cselgáncsozott. Nekünk is van olyan versenyzőnk, aki 15 éves, körülbelül másfél éve van nálunk, nagyon jók az adottságai, de hiányzik belőle 150-200 minőségi küzdelem – versenyhelyzetben. Hogy ezt a hiányt le tudja dolgozni, ahhoz extraklasszisnak kell lenni. Nem csak a fizikai adottságok fontosak, az tehetséges, aki a benne rejlő lehetőségeket maximálisan ki tudja használni.  Akár az országos bajnokság érmes helyéről van szó, akár nemzetközi sikerről. Szorgalommal, kitartással nagyon messzire el lehet jutni.

– Mire számítson a szülő, aki jövő hétfő délután kézenfogja a gyerekét, és elviszi hozzátok edzésre?

– Ha van nála sportfelszerelés, akár egyből be is állhat. Persze még a kezdőknél sem fogják egyből hajigálni az érdeklődőket, először meg kell tanulni esni, zuhanni, illetve meg kell erősíteni a belső szervek felfüggesztését.

– Az abszolút kezdőknek hány edzése van hetente?

– Hetente három edzéssel indulnak, és aki kezd kiemelkedni a küzdelmekben, az mehet a korosztályos keretedzésre. Fontos a fokozatosság, igazodunk az adott versenyzők tudásához. Péntekenként van közös „küzdelmi” edzésünk, ahová több, kisebb klub versenyzői is jöhetnek, ott is mindenki kipróbálhatja magát, akár csak földharcban is. Ha valaki nagyon szorgalmasan dolgozik, egy év után már indulhat régiós versenyeken.

Az MTK Budapest cselgáncsozóihoz lehet csatlakozni a szakosztályvezető e-mail címét használva: kobza.miklos@mtk1888.hu.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!