Atlétika
Nemes Rita

„Szenzációs idényt futottunk”

Publikálva: 2017.06.11 Frissítve: 2017.06.11 Vívás

Gárdos Gábor Márton Annáról, a szezonról és az Európa-bajnokságról.

Anikor ez az írás megjelenik, Márton Anna és edzője már Tbilisziben, az Európa-bajnokság helyszínén várja a sorsolást.

Gárdos Gáborral, az MTK Budapest kardozóinak mesterével még Budapesten, az indulás előtt egy nappal diskuráltunk az idei szezonról, a jövőről és az esélyekről.

– Nyugodtan kijelenthetjük, hogy sikeres szezont zártatok Pankával, de aligha ért véget az idény a moszkvai világkupával, hiszen két megmérettetés is hátravan. Milyen reményekkel utaztok az Európa- és világbajnokságra így, hogy Panka második a világranglistán?

– A sikeresnél már kicsit többnek is mondhatjuk a szezont, hiszen szenzációs évad van mögöttünk. Három Grand Prix-n második lett Panka, egy világkupát nyert, egyen ezüstérmet szerzett, egyszer pedig ötödik volt. Nagyszerűen teljesítettünk eddig, de soha nem vagyunk elégedettek. A tavalyi Európa-bajnoksághoz hasonlóan idén is meg kéne védeni a pontjainkat, így nem lehet más a célkitűzés, mint eggyel előrébb lépni. Az most már gyakorlatilag minden versenyre igaz, hogy nyerni megyünk, mivel a tudása és a rutinja is megvan ehhez.

– Néha hallani, olvasni lehet, hogy technikailag és fizikailag ugyan meg tudna oldani egyes szituációkat, de mentálisan problémái adódnak időnként.

– Amikor mentálisan probléma van, akkor fizikálisan is az van. Olyanokra kell gondolni például, amikor tudja, hogy hátrafelé kéne haladnia stabilan, de mégis labilis, vagy nincs meg az egyensúly. Ez mind fejben dől el először, utána fizikálisan, de a kettő összefügg. Ebben a tekintetben is egyre erősebb lesz, hiszen öt döntőt vívott idén.

– Van, hogy a sorsolásnál kifejezetten valamelyik veszélyes vetélytársakra készültök? Van olyan, akit szívesen elkerültök, vagy teljesen mindegy, kivel hoz össze a sors?

– Azért kell figyelmen kívül hagyni a sorsolást, mert vagy egyesnek, vagy kettesnek rangsorolják Pankát: egyesként felül, kettesként alul kezdi a táblát, ami teljesen más, így nem igazán lehet előre készülni arra, hogy melyik ellenfél jön. Inkább azt vettem észre, hogy a többi ország versenyzői, edzői figyelemmel követi azt, hogy Panka mit csinál. A legszebb, hogy már a bírók is gratulálnak...

– A vasárnap kezdődő Európa-bajnokság után mivel lennél elégedett?

– Fordítsuk meg! Csalódott lennék, ha nem vívna döntőt. 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!