Kézilabda
Fekete Bozsana

„Nem vagyok elszállva magamtól” (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.12.01 Frissítve: 2016.11.30 Vívás

14 évesen lett - csapatban - országos bajnok Muhari Eszter, az MTK Budapest párbajtőrözője úgy, hogy közben legyőzte az olimpiai bajnokot is.

Kezdjük a száraz tényekkel!

Országos bajnokság, női párbajtőrcsapat, 16 induló: 1. MTK Budapest 1 (Csepregi Csepke, Lambert Regina, Muhari Eszter, Szidiropulu Niké, edzők: Bojti Dániel, László István), 2. Tata, 3. Debrecen, 4. Békéscsaba AVA, 5. BVSC, 6. Vasas, 7. Fless, 8. MTK Budapest 2. A döntőben: MTK Budapest 1 – Tata 26-18.

A vívószövetség honlapja így kommentált: Érdekes trió – a negyven fölötti Szidiropulu Niké, a harminc esztendős Lambert Regina és a tizennégy éves befejező ember, Muhari Eszti nagyot alkotott. Előbb legyőzték a két felnőtt válogatottal felálló Honvédot, majd a Szász Emesére épülő Vasast, végül magabiztosan a szintén esélyesebbnek tűnő Békéscsabát. Aztán a döntőben sem változott a kép, a rendkívül lelkes MTK Budapest végig vezetve nyert bravúraranyat (26-18), a tataiaknak pedig a harmadik egymást követő ob-n is ezüstérem jutott. 

Ezek után kíváncsiak voltunk, hogy a nap egyik hőse, a Brüll Alfréd Akadémia tagja, Muhari Eszter mit gondol erről az eredményről, így felkerestük a Lantos Mihály Sporttelepen. Miután iskolázott egyet mesterével, szívesen válaszolt kérrdéseinkre.

– Milyen tervekkel álltatok pástra az országos bajnokságon?

– Nem volt célverseny, de a kadet és junior válogatottban szerettem volna megtartani a helyem, így komolyabban készültem. Pénteken – egyéniben – még nem voltam „képben”, nem is ment a vívás, aztán vasárnap összejöttek a dolgok – mondja hamiskásan mosolyogva.

– Talán már a nyolc közé jutás is nagy fegyvertény volt, a válogatottakkal felálló Honvéd legyőzésével. Egymás között miről beszéltetek a Vasas elleni meccs előtt?

– Csak annyiban egyeztünk meg, hogy abban a felállásban maradunk, mellyel legyőztük a Honvédot, így továbbra is a befejező helyen vívtam. Nem azt néztük, hogy Szász Emse személyében olimpiai bajnok is van köztük, hanem végig pozitívak, összeszedettek maradtunk.

– Amikor Emese ellen vívtál, akkor nem rettentett meg, hogy most mégiscsak ő a világ legjobb párbajtőrözője?

– Vívtam már vele keretedzésen, de még soha nem vertem meg. Úgy döntöttem, hogy nekem már az is nagy dolog, hogy a nyolc között vívhatok, ettől felszabadultam és nyertem.

– Amikor valaki 14 évesen legyőzi az olimpiai bajnokot, akkor nem nehéz a földön maradni? Nem száll el magától a vívó, dacára annak, hogy tudja, még hosszú út áll előtte?

– Lehet, hogy csak kicsivel jobb napom volt, ezért jöttek be a dolgok, de nem vagyok elszállva magamtól. Még serdülő vagyok, rengeteget kell tanulnom, dolgoznom ahhoz, hogy a céljaimat elérjem.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a szakosztály igazgatója, Várkonyi Marina mit szólt a csapat teljesítményéhez.

– Ki állította össze az országos bajnokságra ezt az érdekes összetételű gárdát?

– Bojti Dániel, edzőnk rakta össze a csapatokat, hiszen két együttessel indultunk. Niké hagyományosan szerepet kap minden évben, Regina a legerősebb felnőtt vívónk, Eszter pedig a legjobb – kezdi vidáman a világ- és Európa-bajnok szakember.

– Volt valami titkos módszer, vagy jól jött ki a lépés?

– A pást mellett Mincza Ildi (A szakosztály elnöke. A szerk.) adta a tanácsokat a vívóknak, én csak annyit mondtam az elején, hogy maradjanak nyugodtak! Soha ne lássa az ellenfél, hogy bosszankodnak, vagy kedvüket szegte valami!

– Hogy kezdődött?

– Az egyéni versenyek végeredménye alapján állítják össze a párosítást, és ott nem szerepeltünk valami fényesen. A Honvéddal kezdtünk, náluk két válogatott is vív, így magunkban nem adtunk sok esélyt a lányoknak, ám ránk cáfoltak. Muhari Eszter volt a befejező, és okosan türelmesen hozta a „csodát”. 

– Már a legjobb nyolc is szép siker lett volna.

– Tökéletesen elégedett lettem volna vele, pláne, hogy ezután a Vasas jött szembe velünk, az olimpiai bajnok Szász Emesével a soraiban. Az álom pedig folytatódott, hiszen Regina és Eszter is legyőzte Emesét, aztán a döntőért tízzel nyertünk a Békéscsaba ellen.

– Ekkor jött némi pihenő, várni kellett a döntőre.

– Úgy éreztem, nem tesz jót nekünk a szünet, mert lendületben voltak a lányok, tartottam tőle, hogy picit leengednek, de taktikus vívással legyőztük a tataiakat is, én pedig azóta nem térek magamhoz – fejezte be mondandóját Várkonyi Marina.

Fontos még tudni, hogy Muhari Eszter kiválóan teljesít az iskolában is. Ötösöket, négyesek kap, rosszabb jegye nem nagyon van. Pici nehézség, hogy péntekenként általában versenyekre utazik, vagy éppen már vív, de a tanárok megértőek, segítőkészek, így rendre sikerül bepótolni, átcsoportosítani az elmaradt órákat, leckéket, dolgozatokat.

 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!