Atlétika
Nagy Marcell

„Nem sokon múlott a jobb eredmény”

Publikálva: 2019.03.07 Frissítve: 2019.03.07 Atlétika

Xénit kérdeztük az Európa-bajnokságról.

Klubunk atlétája, Krizsán Xénia a 7. helyen végzett ötpróbában a hétvégi, glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon. Ugyan a kezdés nem volt a legjobb, a versenyt pazar futással, egyéni csúccsal zárta Xéni 800 méteren.

– Hogy élted meg a Európa-bajnokságot?

– Most már azt mondom, az idő megszépítette picit az eredményt, ugyanakkor a versenyen egyáltalán nem voltam elégedett. Úgy éreztem, jó formában vagyok, reméltem, hogy végre ki tudom hozni magamból a maximumot, de végül ez nem sikerült.

– A nap elején nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eltervezted. Mi volt a gond?

– Nem tudom, mi lehetett a baj. 60 gáton a rajtom elég jól sikerült, de utána talán túlságosan figyeltem a többieket és nem összpontosítottam magamra eléggé, ez pedig sokba került, hiszen ponterős számról van szó. Ezután a magasugrás következett, amin tudtam, nagyon sok múlhat. Akár ha csak az eggyel nagyobb magasság sikerül, az is sokat jelenthetett volna, ezért is voltam annyira csalódott az első két próbát követően.

– Mennyire volt nehéz a délutáni számokra új erőre kapnod?

– Nem volt nehéz délutánra összeszednem magam, mert tudtam, hátra van még több mint a verseny fele. A súlylökés rendben volt, távolugrásban azonban nem éreztem a pálya ritmusát, nem állt össze a nekifutás, így itt is maradtak fontos centik és pontok.

– A 800 méter viszont aligha lehetett volna jobb.

– Sokat fejlődtem ebben a számban, és stabillá vált ez a 2:10-es idő. Fejben és lélekben kellett ehhez leginkább javulnom. Sokszor úgy éreztem, hogy nagy előrelépés a mezőnyben már itt nem lehetséges, elvégre ez az utolsó szám, azonban az utóbbi időben rájöttem, rengeteg változhat még itt is a végeredmény. Sikerült mostanra felnőnöm ehhez a számhoz.

– Végül mindössze 23 ponttal maradtál el az egyéni csúcsodtól.

– Összességében ez volt életem második legjobb öpróbája, amit az első két szám után nem gondoltam volna, mégis van hiányérzetem. Ha azt tudom hozni, amit éreztem, hogy bennem volt, akkor bármi megtörténhetett volna, de a sportban nincs ilyen. Picit bosszantó, hogy nem sok ponton múlott a jobb helyezés. A többpróbában mindig szoros a mezőny, így a jövőben is sok múlik majd azon, ki fog ki jobb napot. Nem vészes ez az eredmény, viszont maximalisták a sportolók, és ez velem sincsen másképp. Úgy érzem, több volt bennem, ezért bánt némileg, hogy ezt nem sikerült kihoznom magamból.

– Hogy néz ki az év hátralévő része?

– Kis pihenő jön, amely után két felkészítő hét következik, majd háromhetes edzőtábor. Utána rövid szusszanás itthon, amelyet újabb edzőtábor követ és már itt is vannak a szabadtéri versenyek. Júniusban könnyítünk picit, majd a világbajnokságra koncentrálunk. Amolyan második felkészülés lesz utána, mivel a vb szeptember végén kezdődik és belenyúlik októberbe, ami szokatlan. Általában augusztusban rendezik a világversenyeket, azonban ezúttal a dohai helyszín miatt eltolták. Szeptemberben szoktunk utoljára versenyezni szabadtéren az évben, így mindenki számára új élmény lesz az a megmérettetés.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!