Kézilabda
Andróczki Flóra

„Meg kell tanulnunk nyerni”

Publikálva: 2018.04.05 Frissítve: 2018.04.05 Kosárlabda női

Nagy Dóra, szakosztályunk igazgatója és az NBI-es csapat vezetőedzője összefoglalta az októbertől napjainkig tartó idényt.

– Visszatekintve az egész idényre, már nyáron látszott, hogy egészen új csapatunk van. A tavalyi keret nagyban kicserélődött, megfiatalodott, nem is indult gördülékenyen a bajnokság, de az első BEAC elleni rangadóra mindenki kezdett ritmusba jönni. Nyilván a mezőny java olyan erőt képvisel, akik ellen nem is egyszer nagyon megizzadtunk. Több jó meccset sikerült így is játszanunk, tavalyhoz képest főként. Kiemelném a ZTE elleni két találkozót, a Szekszárd elleni hazai, a PINKK elleni idegenbeli mérkőzést, és a Vasas ellen is mindkét alkalommal szűken kaptunk ki.

– Mégis kevés igazi sikerben volt része a csapatnak. Hiába a jó játék, szoros eredmények, a győzelmek igazolhatták volna vissza leginkább a hétközi munkát. Hogy éltétek meg ezeket a periódusokat?

– Az újonnan érkezők egy része vagy olyan helyről jött, ahol nem szokott hozzá ennyi vereséghez, vagy fiatalok és még nem tapasztaltak igazán hasonlót. Nagyon nehéz dolog ez, hiszen ott van például a Szekszárd elleni kiváló játékunk. Amit lehetett kihoztuk a meccsből, de a következő alkalommal, mikor győzelmi kényszerben vagy, nem tudsz kézzel fogható eredményt, visszaigazolásként adni a játékosoknak. Meg kell tanulnunk nyerni, ehhez viszonylag kevés rutinunk van. Ettől függetlenül a lányok nagyon jól viselték, remekül álltak hozzá a teljes szezonhoz.

– Mi hiányzott ezeken a találkozókon? Mivel billenhetett volna el a mérleg nyelve a javunkra?

– Talán kevés is volt az a héthetes felkészülés, amit nem is teljes állománnyal tudtunk végigcsinálni. Kevés igazán komoly edzőmeccsen mérettük meg magunkat a bajnokságot megelőzően, ami számomra is fontos tanulság. Ha már korábban megérezzük a siker ízét, ha hamarabb ráérzünk a játékunk dinamikájára, akkor azok a találkozók, főleg a bajnokság első felében biztosan jobban alakulnak.

– Nemcsak a keret, te is még most szerzel rutint edzőként. Milyen egyéb tanulságokkal szolgált az első teljes szezonod vezetőedzőként?

– Igen, mondhatni a csapattal együtt tanulok én is. A már említett felkészülésben mindenképp változtatni szeretnék a jövőre nézve. Egyébként azt tudnod kell, hogy a vereségek ellenére is szeretem, élvezem csinálni. Sokkal több munkával jár, mint korábban gondoltam. Ha van is segítségem a stábban, az ellenfelek játékait elemezni, statisztikákat gyűjteni, ezek nem hittem, hogy ennyi időt, energiát visznek el, de amennyire látom, megéri munkát helyezni ebbe is. Nagyon jó érzés, mikor a lányokkal előre eltervezünk, felépítünk valamit, és azt utána a pályán visszakapod.

– Mindezek tükrében, fél év távlatában hogy értékeled a lányokat?

– Nagyon jó csapategység alakult ki. Szinte végig egymást tudtuk segíteni mindannyian, hogy együtt lendüljünk át a mélypontokon. Az öltözői, edzéshangulatra sosem lehetett igazán panasz, mint ahogy a hozzáállásuk is kifogástalan volt. Külön köszönet jár erőnléti edzőnknek, Lukasz Trzaskomanak, akinek a munkája nagyban segített személy szerint nekem is.

– Mivel valóban maradt bennünk győzelem, milyen mérleggel lettél volna igazán elégedett az alapszakasz végén?

– A két közvetlen riválisunkból egyet sikerült oda-vissza legyőzni, de a Vasas ellen minimum az egyik mérkőzést hoznunk kellett volna. Úgy érzem a Zalaegerszeg ellen is volt sanszunk nyerni. Négy győzelemmel talán jobb szájízzel várjuk a mostani Playoutot.

– Küszöbön a Playout, elsőként szombaton a BEAC-ot fogadjuk. Mi az elképzelésed erre a maradék négy meccsre?

– Mindhárom csapat mostanra kiismerte a másikat, újdonságot már aligha tudunk mutatni. Nagyon fontos lesz viszont, hogy ki mennyire akarja ezen a ponton a győzelmet. A Vasas ebből a szempontból kényelmes helyzetben van, hiszen egy nyert meccsel, máris megvan a kilencedik hely számukra. Szoros mérkőzések lesznek az biztos, mindenkinek motiváltan kell játszania. Számunkra már a szombati kiemelt fontosságú találkozó lesz, itthon ezt most meg kell nyernünk!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!