Tenisz
Piros Zsombor

„Már nem izgulok annyira.” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2018.02.11 Frissítve: 2018.02.11 Rövidpályás gyorskorcsolya

Liu Shaolin Sándor nyilatkozott pontszerzését követően.

A férfi 1500 méteres versenyszám előfutamaival kezdődött meg a XXIII. téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolyaprogramja. Az első futamban máris Liu Shaolin Sándorért szurkolhattunk, aki öt körrel a futam vége előtt az élre állt és a célig onnan nem tágított. Öccse, Liu Shaoang a negyedik futamban rajtolt. A futam során volt elől és hátul is. Egyszer a japán Yoshinaga talán ki is billentette a magyar fiút. Végül a japánt kizárták, és Ádó harmadikként bejutott az elődöntőbe.

Az elődöntőkben az egyes futamokból csak az első kettő juthatott az „A” döntőbe, illetve a második kettő a „B” fináléba. Ennek megfelelően hatalmas taktikai csaták folytak a jégen. Liu Shaolin Sándor futamában a holland Knegt három és fél körrel a vége előtt biztosan vezetett. Mögötte az amerikai Krüger előzte Sándort, de közben akadályozta a magyart, aki elesett. A futam végén a bírók döntése értelmében az amerikait kizárták, a vétlen Liut a bírók bejuttatták az „A” döntőbe. Öccse, Shaoang rosszabbul járt, mivel a bírók kizárták a következő futamban, így 20. lett végeredményben.

Liu Shaoang azt mondta, izgatott volt és feszült,

Hogy az első olimpiám miatt van-e, nem tudom. Sok kicsúszás és kizárás volt, hogy magam hibás vagyok-e nem tudom, vissza kell nézni a videót. Az biztos, hogy sok kéz mozdult. Úgy éreztem, mintha nem mertem volna kihozni, amit tudok. De az 1500 méter nem az én igazi távom, lesz még lehetőségem.

Nehéz sorsolást kapott a női 3000 m-es váltó. Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca ellenfelei között volt az idei világranglista éllovasa, Korea – akik hazai pályán versenyeztek –, a harmadik Kanada és a negyedik Oroszország. A futam jól indult, hiszen az egyik váltásnál a koreaiak fél kör hátrányba kerültek, és a magyarok már a második helyen haladhattak. A hazai váltó viszont hamar felzárkózott, és a végén az első helyen haladt át a célvonalon. A hajrában az oroszok elestek, a mögöttük haladó magyar lánynak nagy ívben kellett kerülnie, hogy az ütközést elkerülje, így Kanada biztosan lett második. A magyarok a harmadik helyen értek a célba és a „B” döntőben folytathatják a hollandok, a japánok és az oroszok társaságában február 20.-án.

– Most erre futotta, tudunk jobbat, lesz ez jobb is – nilyakozta Heidum Bernadett a futamot követően.

A férfi 1500 m-es szám „A” döntőjében a rajtvonalhoz két-két kanadai, koreai és holland mellett egy-egy orosz, francia és a magyar Liu Shaolin Sándor állt fel. A 13 és fél kör alatt állandóan változott az élen a helyzet. A mezőnyben is nagy volt a tülekedés a jobb pozíciókért. A magyar fiú a hajrában fokozatosan jött előre, végül az ötödik, pontszerző helyen ért a célba. Az olimpiai bajnoki cím védőjét a kanadai Charles Hamelint a bírók kizárták a futamból.

Liu Shaolin Sándor boldog volt a pontszerző helyezésért és a továbbiakban döntőket és meglepetéseket ígért. Az újságíróknak sikere után három nyelven is nyilatkozott.

– Sokan voltunk, előtte ilyen futamom talán még nem is volt. A végére elfáradtam. Hátulról jöttem előre, volt egy ütközésem, ha az nincs, talán a dobogó is megvan. De hát az ötödik hely is nagyon pozitív. Második olimpiám, már nem izgulok annyira, mint korábban. Tapasztalataimat próbáltam testvéremnek is átadni.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók küzdelmei kedden folytatódnak a férfi 5000 méteres váltó elődöntőjével, a férfi 1000 méter selejtezőjével és a női 500 méter végcsatározásaival.

Forrás: olimpia.hu, fotók: MOB/Szalmás Péter

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!