Atlétika
Kulunics Vince

„Le a kalappal a lányok előtt!”

Publikálva: 2020.05.09 Frissítve: 2020.05.09 Torna

Tornaszakosztályunk vezetőjét, Botyánszky Mariannt kérdeztük arról, miként vészelik át a koronavírus-járvány okozta nehézségeket.

– Hogyan éltétek meg az utóbbi pár hónap történéseit?

Lassan kezdünk hozzászokni ehhez a helyzethez. Egyszer edzhetünk, egyszer nem, viszont azért hálásak vagyunk, hogy a csapat egy része – a válogatott sportolók – a tornateremben készülhet. Nagyon becsületesen dolgoznak a lányok, viszont 6-7 óra helyett csupán 2 óra áll rendelkezésünkre. Ilyenkor a szerrel történő edzésekre koncentrálunk, és az erősítést otthon végezzük.

– Milyen feladatokat lehet otthon végrehajtani ilyenkor?

Szinte mindenki kertes házban lakik, de aki nem, az is tud találni kint olyan helyet, ahol elvégezheti az adott gyakorlatokat. Leginkább a gyógytornát, erősítő feladatokat csinálják otthon, de futni is el lehet menni. Igyekszünk olyan feladatokat adni, amiket gond nélkül el tud mindenki végezni.

– Mit tudtok a közelgő versenyekről? Mikorra kellene időzíteni a formát?

Egyelőre semmit. Tavasszal lett volna az Európa-bajnokság, ám Párizs végül nem vállalja a rendezést. Próbálnak olyan országot találni, ahol biztonságosan meg lehet oldani a lebonyolítást. A fiúk kontinensviadalát Bakuban rendezik, ezért elképzelhető, hogy a női verseny is oda kerül. Klubunk tornásza, Schermann Bianka ezt örömmel fogadta, hiszen az EYOF-on már megtapasztalhatta a kinti hangulatot, és remek élményekkel tért haza, tehát mi nem bánnánk, ha Bakuba kerülne az Európa-bajnokság.

– Milyen kihívások elé állított téged a járvány?

Eleinte nagyon nehéz volt, hiszen percről percre változott az aktuális szituáció, és nem tudtuk, mikor és hol tudunk edzeni, de próbáltam végig higgadt maradni. Nem voltunk biztosak benne, mi a jobb: ha leállunk teljesen, és kárba vész rengeteg munka, vagy megyünk folyamatosan tovább, annak dacára, hogy nem ismerjük a vírust. Próbáljuk úgy átvészelni a dolgokat, hogy jól jöjjünk ki ebből az egészből. Mivel minden képlékeny még, csak a nyáron lesz konkrét információnk arról, mikor lesznek egyáltalán itthon versenyek.

– Pontosan hogyan zajlanak a tornatermi edzések?

Törekszünk arra, hogy jó hangulatban teljenek a foglalkozások, és felszabadultak legyenek a lányok. Mivel sok esetben tizenévesekről beszélünk, fontos, hogy szabadjára engedjük őket az edzésen belül, hiszen a tréningen kívül csak otthon töltik az időt, és ez rendkívül nehéz számukra. Az edzőknek az asszisztálás, a balesetek elhárítása is a feladata, ezt pedig úgy megoldani, hogy másfél méteres távolságot tartsunk, nem egyszerű. Ennek fényében inkább olyan elemeket gyakorlunk, amik kevésbé veszélyesek. Sajnos új elemeket tanulni így nem igazán lehetséges, de próbálunk ötletelni, hogy előre jussunk, és ne hátrafelé lépjünk. Megemelem a kalapom a lányok előtt, hiszen Dorináék, Reginák és Bianka is rendkívül becsületesen, kulturáltan, mindenféle negatív megnyilvánulás nélkül végzi azt a munkát, amit kérek tőlük.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!