Atlétika
Jankovics Dániel

„Kettősség van bennem”

Publikálva: 2019.12.27 Frissítve: 2019.12.27 Atlétika

Szabó Dezsőt kérdeztük az atléták idei teljesítményéről.

Szabó Dezsővel, atlétikai szakosztályunk rúdugró- és sprintszakágunk vezetőedzőjével beszélgettünk a 2019-es esztendő legfontosabb eredményeiről.

Mennyire vagy elégedett felnőtt tanítványaid teljesítményével?

Ha ezt az év közepén kérdezed, akkor azt mondtam volna, minden szuperül áll. Sajnos azonban hétpróbázónknak, Krizsán Xéniának ki kellett hagynia a világbajnokságot azok után, hogy országos csúcsot ért el, ami beárnyékolja számomra ez egész évet. Úgy éreztem, minden sínen van, jól fog sikerülni a vb, de végül nem tudott indulni, pedig a júniusi eredményével bronzérmes lehetett volna. Ezzel szemben dr. Nguyen Anasztázia szereplésének nagyon örültem, hiszen döntőbe tudott kerülni távolugrásban. Ez volt számára az első olyan szezon, amikor igazán bátran összpontosíthattunk erre a számra, több speciális edzést, több szökdelőgyakorlatot be tudtunk iktatni. Tehát összességében kettősség van bennem.

Hogy fogtok készülni a 2020-as, olimpiai évre?

Xéninek egyszerűbb a helyzete, hiszen már biztos a kvóta. Ennek köszönhetően nem kapkodunk, ugyanis nem kell azonnal versenykésznek lennie. Most estünk túl az első magasugró edzésen, a szabadtéri szezon jövőre sokkal fontosabb, mint a fedettpályás eredmények. Nasztinak más a szituáció: versenyeznie kell, megvan a fedettpályás világbajnoki szintje, tehát ha egészséges, indulni fog, ugyanis kellenek a pontok. A világranglistán a 20. helyen áll, ami kijutást jelent, de persze ez változhat. Mindenképp figyelnünk kell, hogy a sok pontot hozó viadalokon ott legyünk, és jól szerepeljünk.

Mindössze öt centire van a kvótától Naszti. Mi kell ahhoz, hogy ez meglegyen?

A futósebessége megvan, viszont technikailag van mit előre lepni. Nem olyan egyszerű a távolugrás, mint amilyennek tűnik, mert a deszkára az összes energiát át kell adni, valamint a levegőben sem mindegy, mit csinál az atléta, hogyan érkezik a homokba. Az is fontos nála, hogy az összes ugrása érvényes legyen. A világbajnokság fináléjában két rontott ugrása volt, ami talán a rutin hiányának is betudható. Ezen kell még dolgoznunk.

Milyen volt az év az utánpótlás számára?

– A serdülőkorú Kováts Fanni rengeteget fejlődött magához képest, már 3.70 méteres eredményre volt képes rúdugrásban, ami elég ahhoz, hogy az ifjúsági Európa-bajnokságon induljon. A fiú rúdugrók közül Nagy Marcell átlépte az 5 méteres határt, aminek szintén nagyon örülök, nála fontos lesz, hogy stabilizálódjon a teljesítménye.

Mik a célok 2020-ra?

Nekem edzőként az az elsődleges célom, hogy Naszti és Xéni is kint legyen és jól teljesítsen az olimpián. Külön örülnék, ha egyikőjük hatba kerülne, de elképesztően kemény a mezőny, hiszen az ötkarikás játékok évében mindenki fokozottan odateszi magát.

Mennyire laktátok be az új Atlétikai Centrumot a Lantos Mihály Sporttelepen?

Még szokjuk az új helyzetet: a távolugráshoz, rúdugráshoz, magasugráshoz tökéletes és a futófolyosót is remekül tudjuk használni. Toborzás szempontjából is nagyon fontos lesz a komplexum. Egyáltalán nem mindegy, hogy tornateremben, vagy ilyen szép létesítményben készülhetnek a fiatalok, és hatalmas megtartóereje is lehet.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!